Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αμερικανική σαπουνόπερα

"Εκτός σεναρίου" η αναπαράσταση αγωνισμάτων της αρχαιότητας

Η αναπαράσταση των αρχαίων αγωνισμάτων, του δρόμου, της πάλης και των αλμάτων, ήταν ό,τι καλύτερο και ταιριαστό με τα εκατοντάχρονα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας. Σκηνές βγαλμένες από την αρχαιότητα, επίκαιρες όσο ποτέ κι εκφραστικές ως προς το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηταν οι μόνες στιγμές που ο Ελληνας αισθάνθηκε την καρδιά του να χτυπάει κι οι μόνες αντάξιες της κορυφαίας αθλητικής γιορτής. Ακόμα κι οι Αμερικανοί δεν έμειναν απαθείς στην ανάγλυφη αναπαράσταση των σκηνών της αρχαιότητας. Οι ίδιοι που λίγο νωρίτερα χειροκρότησαν παρέλαση μηχανοκίνητων και έκθαμβοι κοιτούσαν στον ουρανό σμήνος της αμερικανικής αεροπορίας σε διάφορους σχηματισμούς. Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το Χόλιγουντ δεν μπορούσε να απουσιάσει από την Ατλάντα. Οι Αμερικανοί και τι δε σκαρφίστηκαν για να εντυπωσιάσουν. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με 25 κανονιοβολισμούς, όσος και ο αριθμός των προηγούμενων Ολυμπιάδων. Στη συνέχεια το στάδιο γέμισε χρώματα, κίτρινο, μπλε, πράσινο, μαύρο και κόκκινο, σε μια ενότητα με τίτλο "η γέννηση των φυλών της Γης". Χιλιάδες Αμερικανοί τραγούδησαν τον ύμνο της πατρίδας τους, με τα φώτα στραμμένα στους ένοπλους αξιωματικούς που έφεραν στο στάδιο τις σημαίες των αμερικανικών όπλων! Ο σοβινισμός στο αποκορύφωμά του.

Η αναπαράσταση της ιστορίας του αμερικανικού νότου είχε λίγο από όλα. Τεράστιες πεταλούδες, ποτάμια, φεγγάρια, καταιγίδες, ποταμόπλοια, σε μια μιμητική προσπάθεια των αγώνων της Βαρκελώνης, όταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε η Μεσόγειος.

Ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας Πύρρος Δήμας ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε χειροκροτούμενος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λίγο αργότερα η Βούλα Πατουλίδου, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό πυγμάχο Εβάντερ Χόλιφιλντ, έδωσε τη φλόγα στην Αμερικανίδα κολυμβήτρια Τζάνετ Εβανς, που με τη σειρά της την παρέδωσε στον πρωταθλητή της πυγμαχίας και χρυσό Ολυμπιονίκη του 1960 Μοχάμετ Αλι, στον οποίο έγινε η τιμή να μεταφέρει τη φλόγα στο βωμό. Συνολικά παρήλασαν 11.000 αθλητές από 197 χώρες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και τη Γαλλία, δύο χώρες που - όπως είπε - "συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

Ολυμπιακοί Αγώνες στις ΗΠΑ, χωρίς υστερία για δήθεν απειλές και τρομοκρατικές ενέργειες, δε γίνεται να διεξαχθούν. Δύο ώρες πριν την έναρξη της τελετής, οι δυνάμεις ασφαλείας του διεθνούς κέντρου τηλεόρασης σήμαναν συναγερμό. Αφορμή ένα "ασυνόδευτο" δέμα που βρέθηκε σε κάποια αίθουσα. Εκλεισαν τις εισόδους, εκκένωσαν μερικώς το κτίριο, αλλά - όπως ανακοινώθηκε - όλα ήταν υπερβολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ