ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στη Βαγδάτη μέσω Ιερουσαλήμ»

Ανευ αποτελέσματος τελείωσε η πρώτη βδομάδα επαφών του Αμερικανού διαμεσολαβητή Αντονι Ζίνι. Αυτό καθαυτό το γεγονός δεν είναι πρωτοφανές. Αλλες δύο απόπειρες του πρώην ναυάρχου στέφθηκαν με αποτυχία. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι ο Ζίνι, δηλαδή η Ουάσιγκτον, φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Γιατί τόση σπουδή εκ μέρους της Ουάσιγκτον; Η αναγγελία της έκτακτης διαμεσολάβησης Ζίνι, σε συνδυασμό με την πρόταση και υπερψήφιση από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφασης που αναφέρεται στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι συνέπεσαν με τις πρώτες συναντήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου στην περιοδεία του στις αραβικές χώρες.

Οπως εκτιμούσαν, μετά από τις πρώτες επαφές, οι διπλωμάτες που συνόδευαν τον Ντικ Τσένεϊ και επιβεβαίωσαν, εκ των υστέρων, οι δημοσιογράφοι που τον ακολούθησαν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αντιμετώπισε την άρνηση ακόμη και όσων συγκαταλέγονται στους πλέον στενούς συμμάχους των ΗΠΑ να υποστηρίξουν στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ. Ο λόγος είναι προφανής: η αραβική κοινή γνώμη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και το πρωτοφανές αιματοκύλισμα των τελευταίων μηνών σε βάρος των Παλαιστινίων, δεν μπορεί να «αντέξει» μία αμερικανική επίθεση εναντίον μιας άλλης αραβικής χώρας. Σε κίνδυνο τίθεται η ίδια η επιβίωση των αραβικών καθεστώτων, με συνέπειες απρόβλεπτες για ολόκληρη την περιοχή.

Κατά συνέπεια, όπως σχολιάζει και αναλυτής του BBC, κατέστη σαφές στον Ντικ Τσένεϊ ότι «ο δρόμος για τη Βαγδάτη περνά από την Ιερουσαλήμ». Φυσικά, εκτιμούν πολλοί αναλυτές, η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδια των ΗΠΑ για το Ιράκ. Οψίμως ο διευθυντής της CIA, Τζoρτζ Τένετ, υποστήριζε ότι «υπάρχουν διασυνδέσεις της Αλ Κάιντα με το Ιράκ, όχι γιατί απαραιτήτως υπάρχουν στοιχεία αλλά γιατί το Ιράκ πάντα στήριζε την τρομοκρατία». Επίσης, ο Πολ Βόλφοβιτς, υφυπουργός Αμυνας, δε δίσταζε να ξεκαθαρίσει ότι «οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράκ ακόμη και χωρίς αποδείξεις».

Η λογική της κυβέρνησης Μπους «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό, όμως, που υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές είναι ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να μετριάσει τις αραβικές αντιδράσεις. Γι αυτό και ο Ντικ Τσένεϊ φέρεται να υποσχέθηκε στους Αραβες συνομιλητές του ότι η Ουάσιγκτον θα πετύχει «τουλάχιστον» μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή προκειμένου να τους δοθεί ένα στοιχειώδες περιθώριο ελιγμών στη χαλιναγώγηση της κοινής τους γνώμης.

Από την άλλη, οι αραβικές ηγεσίες συντάσσονται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, πίσω από τη σαουδαραβική πρόταση που προβλέπει διπλωματική αναγνώριση του Ισραήλ σε περίπτωση ολικής ισραηλινής αποχώρησης από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, αν και για πολλούς ελλοχεύει ο κίνδυνος το Ισραήλ να την αξιοποιήσει για την πολυπόθητη αναγνώρισή του χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις. Αυτός είναι και ο προβληματισμός που κυριαρχεί στην παλαιστινιακή πλευρά, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τον Ζίνι να αποδεχτεί «πάση θυσία» την πρόταση Τένετ, που εμπεριέχει μόνο μέτρα ασφαλείας αλλά δεν αναφέρεται σε καμία προοπτική οριστικού τερματισμού της κατοχής.

Η κατοχή, όμως, γέννησε την Ιντιφάντα και τη θρέφει. Ο τερματισμός της είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος να σταματήσει οριστικά η αιματοχυσία. Είναι το αυτονόητο που δεν αναφέρεται σε κανένα σχέδιο Τένετ το οποίο θολώνει την αλήθεια πίσω από απαιτήσεις μέτρων ασφαλείας, θέτοντας στο περιθώριο επιτηδευμένα το διεθνές δίκαιο και τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ. Οσο υπάρχει κατοχή θα υπάρχει βία, γιατί δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει σε ένα λαό να στέκεται άπραγος απέναντι στον πάνοπλο κατακτητή του.


Ελένη Μαυρούλη


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διαδίδοντας τον πόλεμο

«Ναι στην Κούβα όχι στους γιάνκηδες» γράφουν οι πικέτες των διαδηλωτών

Associated Press

«Ναι στην Κούβα όχι στους γιάνκηδες» γράφουν οι πικέτες των διαδηλωτών
ΜΟΝΤΕΡΕΪ - ΛΙΜΑ.-

Με τον απόηχο των διαμαρτυριών των Μεξικανών που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις αλλά και τις επικρίσεις διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ότι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση και την Ανάπτυξη δεν προσέφερε τίποτα άλλο από πολλά λόγια που το μόνο που παράγουν είναι φτώχεια, καταπίεση και ανισότητα, να τον ακολουθεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ σ' αυτή τη χώρα των Ανδεων, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.

Πάντως τα παραλειπόμενα της Διάσκεψης ήταν πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα. Καταρχήν, ο Μπους διέψευσε ότι άσκησε οποιαδήποτε πίεση στην κυβέρνηση του Μεξικού προκειμένου να φύγει από τη Σύνοδο ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μια νέα επίθεση κατά του Κάστρο, για τον τρόπο «μεταχείρισης του λαού του»! Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, σε τηλεφωνική συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Κούβας, δήλωσε ότι «ο Μπους απείλησε να μην έρθει στη σύνοδο αν μετείχε σε αυτήν ο σύντροφος Κάστρο. Εκβίασε τους οργανωτές και απείλησε να την μποϊκοτάρει».

Επίσης, ο Μπους δήλωσε ότι δεν επίκειται επίθεση κατά του Ιράκ, υποσχέθηκε όμως να «αντιμετωπίσει» τον Σαντάμ Χουσεΐν που διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Στο μεταξύ, στη Λίμα, που αναμενόταν να φθάσει αργά χτες το απόγευμα, τοπική ώρα, το θερμόμετρο της έντασης έχει ανέβει πολύ. Αφορμή η βομβιστική επίθεση της Τετάρτης κατά της αμερικανικής πρεσβείας, που κόστισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους. Χτες, ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή ύψους 1.000.000 για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών της επίθεσης. Επίσης, είπε ότι θα ζητήσει την ενίσχυση του νόμου περί μεταμεληθέντων, που ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα τα οποία είχε λάβει ο πρώην Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, μέτρο που συνέβαλε στη διάλυση των οργανώσεων «Φωτεινό Μονοπάτι» και «Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου».

Τέλος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίσκεψη Μπους που θα σημάνει και τη συνάντηση και με άλλους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Κολομβίας συμπεριλαμβανομένης, θα έχει ως κύριο άξονα την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που θα σημάνει ίσως την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Περού για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία αλλά και την αλλαγή της πολιτικής προς την Κολομβία, δηλαδή ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών να γίνει πόλεμος κατά των ανταρτών, σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα «Εσπεκταδόρ».


ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Μια διαφορετική έκθεση ζωγραφικής...

Πριν από δυο χρόνια, μερικά παιδικά μηνύματα και συμβολικά δώρα, ταξίδεψαν από το Κερατσίνι μέχρι την Παλαιστίνη. Είχε ξεκινήσει η δεύτερη «Ιντιφάντα» που παλαιστινιακού λαού και τα «παιδιά με τη σφεντόνα» έδινα τη δική τους μάχη. Η φωνή των μαθητών του Κερατσινίου και του κινήματος ειρήνης της πόλης, τότε ήταν εκδηλώσεις. Εστειλαν ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό...

Οι μέρες, οι μήνες πέρασαν. Η «Ιντιφάντα» όμως συνεχίζεται, οι μικροί Παλαιστίνιοι, που βιώνουν καθημερινά ένα δράμα, από τις ανέξελεγκτες πλέον στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ, βρήκαν χρόνο να απαντήσουν στους συνομήλικούς τους Ελληνες μαθητές του Κερατσινίου. Εστειλαν, λοιπόν, με τη σειρά τους τις δικές τους ζωγραφιές, που απεικονίζουν τις αγωνίες τους και τα συναισθήματά τους.

Αυτές, οι μοναδικές εικόνες, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση ζωγραφικής, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τετάρτη 27 του Μάρτη στις 6.30 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης «Μελίνα Μερκούρη» (Ε. Μπενάκη 70). Η συγκεκριμένη έκθεση γίνεται στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων 27 - 29 του Μάρτη, που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη της πόλης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος που έχει συγκροτήσει και αντιπολεμική επιτροπή.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα μιλήσουν ο Ισμάτ Σάμπρι, πρόξενος της πρεσβείας της Παλαιστίνης και η Ελένη Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ, τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Μαυρούλη.

«Ο πόλεμος είναι ένα δέντρο χωρίς φύλλα», είχε γράψει πάνω από τη ζωγραφιά του, που απεικόνιζε ένα «γυμνό» δέντρο, μαθητής της ΣΤ' Τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου και ο Παλαιστίνιος μαθητής Ναπμίλ Αντάς, στη δική του ζωγραφιά απαντάει: «Στον πόλεμο ένα αθώο δέντρο χάνει τη ζωή του, άδικα, από οπλισμένα χέρια ανθρώπων»...

Η έκθεσης ζωγραφικής θα διαρκέσει από τις 27 - 29 του Μάρτη, με ώρες λειτουργίας από τις 9 π.μ - 7 μ.μ και σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται να επισκεφτούν εκατοντάδες μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ