Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διαδίδοντας τον πόλεμο

«Ναι στην Κούβα όχι στους γιάνκηδες» γράφουν οι πικέτες των διαδηλωτών

Associated Press

«Ναι στην Κούβα όχι στους γιάνκηδες» γράφουν οι πικέτες των διαδηλωτών
ΜΟΝΤΕΡΕΪ - ΛΙΜΑ.-

Με τον απόηχο των διαμαρτυριών των Μεξικανών που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις αλλά και τις επικρίσεις διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ότι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση και την Ανάπτυξη δεν προσέφερε τίποτα άλλο από πολλά λόγια που το μόνο που παράγουν είναι φτώχεια, καταπίεση και ανισότητα, να τον ακολουθεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ σ' αυτή τη χώρα των Ανδεων, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.

Πάντως τα παραλειπόμενα της Διάσκεψης ήταν πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα. Καταρχήν, ο Μπους διέψευσε ότι άσκησε οποιαδήποτε πίεση στην κυβέρνηση του Μεξικού προκειμένου να φύγει από τη Σύνοδο ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μια νέα επίθεση κατά του Κάστρο, για τον τρόπο «μεταχείρισης του λαού του»! Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, σε τηλεφωνική συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Κούβας, δήλωσε ότι «ο Μπους απείλησε να μην έρθει στη σύνοδο αν μετείχε σε αυτήν ο σύντροφος Κάστρο. Εκβίασε τους οργανωτές και απείλησε να την μποϊκοτάρει».

Επίσης, ο Μπους δήλωσε ότι δεν επίκειται επίθεση κατά του Ιράκ, υποσχέθηκε όμως να «αντιμετωπίσει» τον Σαντάμ Χουσεΐν που διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Στο μεταξύ, στη Λίμα, που αναμενόταν να φθάσει αργά χτες το απόγευμα, τοπική ώρα, το θερμόμετρο της έντασης έχει ανέβει πολύ. Αφορμή η βομβιστική επίθεση της Τετάρτης κατά της αμερικανικής πρεσβείας, που κόστισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους. Χτες, ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή ύψους 1.000.000 για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών της επίθεσης. Επίσης, είπε ότι θα ζητήσει την ενίσχυση του νόμου περί μεταμεληθέντων, που ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα τα οποία είχε λάβει ο πρώην Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, μέτρο που συνέβαλε στη διάλυση των οργανώσεων «Φωτεινό Μονοπάτι» και «Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου».

Τέλος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίσκεψη Μπους που θα σημάνει και τη συνάντηση και με άλλους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Κολομβίας συμπεριλαμβανομένης, θα έχει ως κύριο άξονα την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που θα σημάνει ίσως την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Περού για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία αλλά και την αλλαγή της πολιτικής προς την Κολομβία, δηλαδή ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών να γίνει πόλεμος κατά των ανταρτών, σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα «Εσπεκταδόρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ