Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ανάμεσα στις εκατοντάδες μαρτυρίες, ξεχωρίζουν διάφορες, όπως ότι μέλη του UCK μετακινούνταν στο Κόσσοβο με ελικόπτερα που έφεραν τα διακριτικά του ΝΑΤΟ. Οτι κυκλοφορούσαν πολλοί τρομοκράτες με στολές της KFOR. Οτι η KFOR προχωρούσε σε κατάσχεση όπλων Σέρβων και μετά τα παρέδιδε στους τρομοκράτες. Οτι η KFOR χρησιμοποιούσε Αλβανούς διερμηνείς, που αλλοίωναν τις καταγγελίες Σέρβων ή άλλων θυμάτων, παραπλανώντας ακόμα και έντιμους στρατιωτικούς. Ενδεικτικά, παραθέτουμε ορισμένες καταγγελίες:

Η Σνεζάνα Μίριτς, πρώην κάτοικος Λίπλιανε, στις 4/10/99, καταθέτει: «Μετά την άφιξη της KFOR στο Κόσσοβο και την ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών στο Λίπλιανε, εντάθηκαν οι επιθέσεις των Αλβανών τρομοκρατών. Στις 28/6/99 εκατό Αλβανοί ήρθαν στο κατάστημά μας και μας πέταξαν έξω. Βρετανοί στρατιώτες της KFOR ήταν κοντά και απλά κοιτούσαν. Πάντως, στην οδό Κοσόβσκα, οι Βρετανοί σκότωσαν τον Ντράγκαν Περέντσεβιτς, καθώς αυτός έτρεχε στο δρόμο με ένα όπλο, ενώ οι Αλβανοί τρομοκράτες είχαν σκοτώσει τον αδελφό του. Δεν ήξερε αγγλικά και δεν κατάλαβε που του φώναζαν να πετάξει το όπλο. Ομως, οι Αλβανοί ελεύθερα έφεραν όπλα και επιτίθονταν σε Σέρβους χωρίς η KFOR να αντιδρά».

ΝΑΤΟ και UCK έδιωξαν τους Ρόμα

Ο Μπράνκο Γιόβιτς καταθέτει στις 10/8/99: «Ζούσα με την εντεκαμελή οικογένειά μου στο Γκνίλανε μέχρι την 1η/8/99. Εκείνο το απόγευμα, ήρθαν σπίτι μας τρεις Αλβανοί και διέταξαν να φύγουμε μέσα σε δυο ώρες, διαφορετικά θα μας σκότωναν. Καθώς υλοποιούσαν πάντα τις απειλές τους, ανεξάρτητα από την προστασία που παρείχε η KFOR, αναγκαστήκαμε να φύγουμε για το Βελιγράδι. Την ίδια μέρα, πυρπόλησαν το σπίτι μας.

Στην οδό που έμενα (οδός Μομτσίλα Τρούμπιτσα), ζούσαν 60 οικογένειες με 398 μέλη. Ημασταν όλοι της εθνικότητας Ρόμα, χριστιανοί ορθόδοξοι ή μουσουλμάνοι. Απ' όσα γνωρίζω, όλοι οι ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι Ρόμα, όλοι οι Σέρβοι, οι Μαυροβούνιοι και οι Γκόρα του Γκνίλανε, έφυγαν από την πόλη, τρομοκρατημένοι από Αλβανούς. Ζουν ακόμα στο Γκνίλανε κάποιες οικογένειες μουσουλμάνων Ρόμα, αλλά επίσης δέχονται απειλές. Ολοι οι μη - Αλβανοί απειλούνται να δολοφονηθούν, να λεηλατηθούν και να πυρποληθούν οι περιουσίες τους.

Μέσα του Ιούλη 1999, Αλβανοί τρομοκράτες προσπάθησαν πολλές φορές να γκρεμίσουν το μνημείο του πρίγκιπα Λαζάρου, στο κέντρο του Γκνίλανε. Τους απέτρεπε, πυροβολώντας, ο Μίροσλαβ Γιοβάνοβιτς. Επενέβη ελικόπτερο της KFOR, που άνοιξε πυρ εναντίον του και τον σκότωσε. Λίγες μέρες μετά, γκρέμισαν το μνημείο για να γιορτάσουν την άφιξη του Χασίμ Θάτσι (σ.σ.: ηγέτη του UCK) στο Γκνίλανε».

Επιθέσεις σε καραβάνια

Στις 18/6/99, στο δρόμο της βιομηχανικής ζώνης του Ουρόσεβατς, Αλβανοί τρομοκράτες ξεχώρισαν από ένα καραβάνι Σέρβων και Μαυροβουνίων προσφύγων, τον Ντράγκισα Γιέφτιτς με την οικογένειά του. Τον χτύπησαν με τους υποκόπανους. Πυροβόλησαν τον 11χρονο γιο του στο πόδι, απείλησαν να κόψουν το λαιμό του 4χρονου γιου του και να βιάσουν την 9χρονη κόρη του. Μετά, του πήραν χίλια μάρκα Γερμανίας και το φαγητό που είχε εξασφαλίσει για την οικογένειά του.

Στις 26/6/99 στο Μπέλο Πόλιε, Αλβανοί τρομοκράτες ξυλοκόπησαν την Μάρτα Μίριτς (73 χρονών) στο σπίτι της. Της έδεσαν τα μάτια, βίασαν και έκοψαν το λαιμό της κόρης της (35 χρόνων).

Στην περίοδο μεταξύ 25ης και 28ης/7/99, κάποιο απόγευμα στο μέρος της Πρίστινα με το μέρος «Σούντσανι» έξι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα και εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Ντέγιαν Νίκολιτς και της Μιλιάνα Μίτιτς. Εδεσαν τον άντρα και βίασαν τη γυναίκα.

Στις 29/7/99 στο Πρίζρεν, Αλβανοί τρομοκράτες ξυλοκόπησαν την Μίλιτσα Νίκολιτς. Ο Λιουλίζιμ Γκάζι έσπευσε να τη συνοδεύσει σπίτι της. Αλβανοί τρομοκράτες τον σκότωσαν γι' αυτόν το λόγο.

Στις 4/8/99 περίπου στις 8.30 π.μ. κοντά στο χωριό Ντόμπρτσανε, Αλβανοί τρομοκράτες επιτέθηκαν σ' ένα καραβάνι είκοσι οχημάτων με Σέρβους και Μαυροβούνιους. Πυροβόλησαν εναντίον τους με αυτόματα. Ακολούθως ξεχώρισαν από το πλήθος των προσφύγων τον Πρέντραγκ Γιοβάνοβιτς και τον ξυλοφόρτωσαν. Παρόντα μέλη της KFOR δεν αντέδρασαν, αλλά σημάδευαν με τα όπλα τους, τους Σέρβους.

Το βράδυ της 16ης προς 17η/10/99, στο Γκνίλανε, Αλβανοί τρομοκράτες ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν βαριά την 90χρονη Ρόντνα Σινόνοβιτς, την έκλεψαν, της πήραν τα χρήματα και τα ρούχα που είχε φυλάξει για την ταφή της.

Πλήρης εθνοκάθαρση

Στις 10/7/99, στο Ντράγκας, περίπου είκοσι Αλβανοί επιτέθηκαν στους Μούσα Σεχάπι και Ορχάν Ντράγκας, χτυπώντας τους με ρόπαλα και τραυματίζοντάς τους. Ο Ορχάν Ντράγκας, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Μελών της εθνότητας Γκόρα, μαζί με τον Σεχάπι, αντιπρόεδρο της ίδιας Ενωσης, είχαν μεταβεί στο Κόσσοβο από το Βελιγράδι για να συναντηθούν με τον διοικητή της KFOR στο Πρίζρεν, Γερμανό στρατηγό Φριτζ βον Κορφ, με τον οποίο συμφώνησαν να διοργανώσουν συλλαλητήριο εκείνη τη μέρα (10/7/1999) στο Ντράγκας προς υποστήριξη των Γκόρα που είχαν παραμείνει στο Κόσσοβο. Μετά το συλλαλητήριο, δέχτηκαν την επίθεση έξω από το αστυνομικό τμήμα του Ντράγκας.

Στις 28/7/99, στις 6.30 μ.μ., στο χωριό Ντροπρατσάνε, Αλβανοί τρομοκράτες σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα όπου επέβαιναν οι Αλβανοί Ντζαφέρ και Σκεντέρ Σεντιρόφσκι, Αριφ Καράφι και ο Ρούσντι Μερέτι. Τους έδειραν, τους τραυμάτισαν και τους έκλεψαν τα αυτοκίνητα.

Στις 29/7/99 Αλβανοί τρομοκράτες ξυλοκόπησαν και έδιωξαν από το Πρίζρεν τον Μίλι Μπέζι, πρόεδρο της τοπικής επιτροπής του «Αλβανικού Δημοκρατικού Ρεφορμιστικού Κόμματος».

Στις 14/8 στις 6.30 π.μ., κοντά στο χωριό Λιβάντιτσε, ένοπλοι Αλβανοί αποσχιστές σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Τούρκος απ' το Κόσσοβο Πόλιε, Σαρπίτ Κουγιέζι. Εδειραν αυτόν και έναν Γκόρα που ήταν μαζί του. Τον τρίτο επιβάτη, έναν Σέρβο που ήταν μαζί, τον έδιωξαν, λέγοντάς του να μην ξαναπατήσει στο Κόσσοβο. Στους άλλους δύο, είπαν να μην έχουν στο μέλλον άλλες επαφές με Σέρβους.

Στις 20/9/99, στο χωριό Κονισοσέβιτσα, Αλβανοί τρομοκράτες έδειραν τον Ναζίρ Φετάχου και τον κατηγόρησαν ότι υποστήριζε τη σερβική οικογένεια Ντιόσιτς απ' την Πρίστινα.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ