Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βραβείο Ενρον: Ρωσική, Κέντρο-Ασιατική Ενέργεια

Οταν ο πρώην επικεφαλής της «Enron» (CEO) Κ. Lay και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ (James Baker) καλωσόριζαν τον Γκορμπατσόφ (Mikhail Gorbachev) στο Χιούστον το 1997 για να παραλάβει το βραβείο «Enron» για τις Διακεκριμένες Δημόσιες Υπηρεσίες, περισσότερα ήταν αυτά που διακυβεύονταν παρά οι προπόσεις για τη νίκη της επιχειρηματικής Αμερικής στον ψυχρό πόλεμο.

Η Ρωσία και οι Κεντρικές Ασιατικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ κατέχουν τη δεύτερη θέση παγκόσμια στα επαληθευμένα (αποδειγμένα) αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία έχει επίσης το μεγαλύτερο παγκόσμια δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύνολό του ήταν κοινωνικοποιημένο, διευθυνόμενο και αναπτυσσόμενο από τη μαστοριά και το μόχθο των Σοβιετικών εργατών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, των ανθρακωρύχων, των εργατών στους υδροηλεκτρικούς και ενεργειακούς σταθμούς.

Το άρπαγμα αυτών των ενεργειακών πηγών θα ήταν μια κλοπή σε μια κλίμακα που θα ξεπερνούσε πολύ όλες τις κομπίνες που έκανε η «Enron» σ' όλο τον κόσμο (προς δόξα της ιδιωτικοποίησης).

Επανερχόμενοι στη βράβευση (Γκορμπατσόφ) και στον τριήμερο γιορτασμό που έγινε στο πανεπιστήμιο Rice όπου έχει την έδρα του το Ινστιτούτο για τη Δημόσια Πολιτική του Τζέιμς Α. Μπέικερ του 3ου (James Α. Baker III- Institute for Public Policy), παρευρίσκονταν ο Henry Kissinger, ο Warren Christopher, ο Cyrus Vance και ο Baker, όλοι πρώην υπουργοί Εξωτερικών.

Ο Baker είπε στο πλήθος ότι ο Gorbachev είχε «εκδηλώσει απίστευτο προσωπικό και πολιτικό θάρρος» για το ρόλο του στην πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Λέι (Lay) ήταν εξίσου υπερβολικός (fulsome). Ο Gorbachev είναι ένας από μια χούφτα ανθρώπων που είναι ζωντανοί σήμερα, ο οποίος άλλαξε κυριολεκτικά τον κόσμο. Εδωσε στον Gorbachev μια επιταγή των 250.000 δολ., σα να ήθελε να πει, «φτηνός στην τιμή».

Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 2 Φλεβάρη 1998, ο Lay πέταξε στο Davos της Ελβετίας, για να παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Συναντήθηκε εκεί με τον Boris Brevnov, πρόεδρο της εταιρίας Ενοποιημένα Ηλεκτρικά Συστήματα της Ρωσίας (Russia's Unified Electricity Systems - UES).

Υπέγραψαν μια «δεκαετή στρατηγική συμμαχία» και συμφώνησαν σχετικά με τους όρους ενός κοινού προγράμματος χρηματοδότησης ύψους 55 εκατομμυρίων δολ. «ως την πρώτη συναλλαγή κάτω από τη συμμαχία». Δήλωσε ο Brevnov: «Αυτή η συμμαχία με την Enron δίνει τη δυνατότητα στην UES να συνδυάσει την εμπειρία μας στην παραγωγή, στη μεταφορά, στο μάρκετινγκ και στη διανομή ενέργειας και να προσδιορίσει τα κοινά προγράμματα στη Ρωσία, στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία».

Ο Lay αποκάλεσε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα στη σχέση της Enron με την UES». Η UES είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, παράγοντας κοντά στο 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας. Κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών σε 52 από τις περιφερειακές ηλεκτρικές εταιρίες της Ρωσίας.

Στις 15 Απρίλη 1999, ο Lay και ο Baker απένειμαν το βραβείο «Enron» στον Σεβαρντνάτζε (Eduard Shevardnadze), Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας. Ξανά, οι κοινοτοπίες (τα κλισέ - cliches) ξεχείλισαν. Ο πρώην Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών ήταν ένας «ηγέτης του κινήματος των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» στη Σοβιετική Ενωση. «Αυτός διεύθυνε τις πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν» και της «επανένωσης της Γερμανίας», είπε ο Baker. Τώρα έχει «εξαπολύσει τις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποκατέστησαν την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και αύξησαν τη συνεργασία σε όλη την περιοχή».

Η Γεωργία είναι ένας πιθανός δρόμος για έναν αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα και τις Κεντρικές Ασιατικές Δημοκρατίες στη δυτική Ευρώπη. Αυτό είναι ένα σχέδιο αγαπητό στις καρδιές των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου, το πραγματικό κίνητρο για την κολακεία που έπεσε σαν βροχή πάνω στον Shevardnadze.

Ο Τζορτζ Ουόρεν Μπους ήταν τότε κυβερνήτης του Τέξας όταν αυτοί οι γιορτασμοί ανάβλυζαν. Ενα μέρος από την αλληλογραφία του Lay με τον Μπους εκείνων των χρόνων μόλις εκδόθηκαν στο Οστιν (Austin). Σε μια επιστολή του Απρίλη του 1997 ο Lay υπενθυμίζει στον Μπους μια προγραμματισμένη υποδοχή στο μέγαρο του κυβερνήτη για έναν αξιωματούχο από το Ουζμπεκιστάν.

Ο Lay σημειώνει ότι η «Enron» έχει μόλις υπογράψει μια συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξει και να μεταφέρει το φυσικό αέριο στο Ουζμπεκιστάν. «Σας ξέρω και ο πρεσβευτής Safaev θα ήθελε μια παραγωγική συνάντηση που θα κατέληγε σε μια φιλία μεταξύ του Τέξας και του Ουζμπεκιστάν», έλεγε η σημείωση του Lay.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Lay έγραψε ζητώντας από τον κυβερνήτη Μπους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Χιούστον. Ο Lay σημειώνει ότι η «Enron» είχε πρόσφατα οριστικοποιήσει μια κοινοπραξία (joint venture) για να εμπορευτεί φυσικό αέριο στη Ρουμανία με τα πλούσια κοιτάσματά πετρελαίου της στο Πλόεστι..

Ιδρυμένη το 1985, η «Enron» ήταν ένα «νέο κατσίκι στο μπλοκ» συγκρινόμενη με τους παρασκηνιακούς εταίρους της, τέτοιους όπως η «Citicorp», η «J.P. Morgan Chase», η «Chevron», η «General Electric Capital Services» και η «Bechtel Group», οι οποίες προμήθευαν το βασικό (κύριο) κεφάλαιο υποστήριξης της «Enron» για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις της σ' όλο τον κόσμο.

Η «Enron» απαίτησε επίσης την πλήρη πολιτική, οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη επιβολής του Πενταγώνου, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για να φέρει σε πέρας τις παγκόσμιες βρομοδουλιές της. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ (Colin Powell), ο πρώτος νικητής του βραβείου «Enron», «στρίμωξε» (έστριψε τον βραχίονα) τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) για να προσυπογράψει την οικοδόμηση μόνιμων στρατιωτικών βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και άλλες Κέντρο-Ασιατικές χώρες.

Η απόκρυψη της σύνδεσης μεταξύ «πετρελαίου - φυσικού αερίου - ηλεκτρικής ενέργειας» με αυτούς τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς ελιγμούς στην Κεντρική Ασία, είναι ένας από τους λόγους όπου ο Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ (Dick Cheney) απαιτούν το «εκτελεστικό προνόμιο» και αρνούνται να γυρίσουν (να στραφούν) στα αρχεία του Γραφείου Γενικών Λογαριασμών για την Ομάδα Εργασίας Ενεργειακής Πολιτικής του Τσένεϊ. (Cheney). Υπάρχει ακόμα ένας λόγος που ο Lay έχει «πάρει την Πέμπτη» (λεωφόρο) αρνούμενος να καταθέσει ως μάρτυρας για την πανωλεθρία της «Enron». Κανείς δε θέλει ούτε ο Lay, ούτε ο Μπους και ο Τσέινι (Cheney) να δει ο κόσμος ότι στα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οφείλεται η πραγματοποίηση από τον Μπους της επιδρομής στο Αφγανιστάν και ο δικός του «πόλεμος στην τρομοκρατία».


Τιμ Ουίλερ απο People's Weekly World


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ