ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διεύρυνση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πλήρη έγκριση της κυβέρνησης στην έκθεση που προτείνει την κατάργηση του πλαφόν στην αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έδωσε, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο υπουργός Ανάπτυξης Βινς Κέιμπλ, προτάσεις που ουσιαστικά σημαίνουν τη χωρίς όριο αύξηση των διδάκτρων, τη πλήρη και οριστική ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με διεύρυνση των ταξικών φραγμών στα λαϊκά στρώματα.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση «ειδικών» της οποίας προΐσταται ο Λόρδος Τζον Μπράουν, πρώην γενικός διευθυντής της ΒΡ, αφορούν μόνο στους Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές, τα τέλη εγγραφής των οποίων δεν μπορούν - με την υπάρχουσα νομοθεσία - να ξεπερνούν τα 3.800 ευρώ, ωστόσο η έκθεση προτείνει την άρση του πλαφόν στα τέλη εγγραφής, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε πανεπιστήμιο να ορίζει το ίδιο το ύψος των τελών του. Στόχος, υποτίθεται είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα βρετανικά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως επιδοκιμάζει τις συστάσεις της επιτροπής του Λόρδου Μπράουν ως «δίκαιες και οικονομικά προσιτές» και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί περαιτέρω η έκθεση Μπράουν, με στόχο να αρχίσει να ισχύει από το 2012.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των πανεπιστημιακών και οι φοιτητές απέρριψαν την πρόταση εκτιμώντας ότι θα δώσει «το τελειωτικό χτύπημα στην προσιτή πανεπιστημιακή εκπαίδευση», ενώ η εθνική ένωση φοιτητών σημειώνει ότι οι πιο φτωχοί «δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια που θα έχουν υπερβολικές τιμές». Για την ακρίβεια, δε θα έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προκύπτει όχι μόνο από την αύξηση των διδάκτρων αλλά και σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και τις δραστικές περικοπές.

Ηδη, για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, περίπου 200.000 αιτήσεις αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αιτούντων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, απορρίφθηκαν αναφέρει η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τις Εισαγωγές στα Πανεπιστήμια (UCAS). Σύμφωνα με την έκθεση, ο τεράστιος αριθμός όσων απορρίφθηκαν οφείλεται σε τρεις λόγους: α) την συγκριτικά μεγάλη αύξηση των αιτούντων (12% σε σχέση με το 2009) και ειδικά των λεγόμενων «ώριμων» φοιτητών (κατά 63%) (ανθρώπων δηλαδή που θέλησαν να μπουν στα πανεπιστήμια στην προοπτική εύρεσης μιας καλύτερης θέσης εργασίας), β) των περικοπών των Πανεπιστημίων και γ) της μείωσης των θέσεων των φοιτητών, που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή καθώς αποτελούσε μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών. Μάλιστα, ειδικοί προειδοποιούν ότι εφεξής η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά καθώς θα τεθούν σε ισχύ με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού και οι νέες περικοπές που περιλαμβάνουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

ΧΙΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τους εγκλωβισμένους εργάτες

Από τις τελευταίες δοκιμές του κλωβού διάσωσης των μεταλλωρύχων
Από τις τελευταίες δοκιμές του κλωβού διάσωσης των μεταλλωρύχων
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ξεκίνησε τελικά χτες το βράδυ, στις 20.00 - τοπική ώρα - η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 ανθρακωρύχων που παραμένουν από τις 5 Αυγούστου στα έγκατα της γης σε βάθος περίπου 700 μέτρων, μετά το δυστύχημα στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα,

Τα πάντα φαίνεται ότι είναι έτοιμα, οι έλεγχοι και τα τεστ έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ενώ συνεχώς καταφτάνουν επίσημοι αλλά και χιλιάδες κόσμου. Από χτες το απόγευμα στις έξι κατέφθασε ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα αλλά και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, καθώς ανάμεσα στους 33 είναι και ο Σαρκίς Μαμάνι, Βολιβιανός υπήκοος.

Οι 33 έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες, ενώ πρώτοι αναμένεται να ανέλθουν όσοι είναι αδύναμοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ιατρικά επιτελεία αλλά και ψυχολόγοι αναμένουν τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι θα μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ αμέσως θα τους χορηγηθούν ειδικά γυαλιά για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης, αφού είναι για πάνω από δύο μήνες εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ' εαυτή, με την ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα «Φοίνιξ 2», του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 20 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 55 λεπτά, δηλαδή σχεδόν μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, τη Μπρατισλάβα ενάντια στα μέτρα λιτότητας που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, που στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα αυξήσει το ΦΠΑ από 19 στο 20% στα βασικά είδη κατανάλωσης, θα καταργήσει τις ελαφρύνσεις στη φορολόγηση του εισοδήματος και θα περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τα εργατικά σωματεία προειδοποιούν πως θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Σε διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Κρσκο στη Σλοβενία βρίσκεται η εταιρεία, ιδιοκτήτρια του 50% του σταθμού (ΝΕΚ) ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής της επιχείρησης, Μάρτιν Τόβσακ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο κίνδυνος της φτώχειας στην Κροατία, το 2009 βάσει εισοδήματος άγγιξε το 18%, ενώ το 2008 ήταν 17,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

ΚΙΕΒΟ.-- Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν - εκ των οποίων ορισμένοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - όταν ο οδηγός μικρού λεωφορείου αγνόησε φωτεινό σηματοδότη και συγκρούστηκε με τρένο στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ, της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς μετέφερε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και κήρυξε εθνικό πένθος για την Τετάρτη.

Σύγκρουση πλοίων

Ναυτικό ατύχημα έγινε χτες το πρωί 20 ναυτικά μίλια ανοιχτά από το Αμστερνταμ, όταν το δεξαμενόπλοιο «MINDORO» ελληνικής σημαίας, συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο «JORKRANGER» με σημαία Κύπρου. Οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων είναι όλοι σώοι, ενώ από τη σύγκρουση προκλήθηκε ρήγμα στο δεξαμενόπλοιο το οποίο μετέφερε κηροζίνη και σημειώθηκε ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή από διαρροή κηροζίνης. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο με 24μελές πλήρωμα (7 Ελληνες, 16 Φιλιππινέζους και έναν Ρουμάνο) είχε αποπλεύσει από Αγγλία με προορισμό την Ολλανδία. Το φορτηγό πλοίο με 12μελές πλήρωμα δεν έπαθε ζημιά και έχει ζητήσει άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του.

Μάστιγα η πείνα για ένα δισ. ανθρώπους

ΓΕΝΕΥΗ.--

Πάνω από ένα δισ. ανθρώπους μαστίζει η πείνα, που ολοένα και περισσότερο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε τουλάχιστον 30 χώρες, με πρώτη και χειρότερη την περίπτωση της ΛΔ Κονγκό που είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στον πλανήτη. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ετήσια έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το διεθνές Ιδρυμα Ερευνας της Διατροφικής Πολιτικής.

Στοιχεία της έκθεσης που προκύπτουν από 122 αναπτυσσόμενες, ως επί το πλείστον, χώρες αναφέρουν ότι άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση της πείνας σε τουλάχιστον 25 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στην υποσαχάρεια Αφρική και στη νότια Ασία με εξαίρεση την Αϊτή και την Υεμένη.

«Οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 προκάλεσαν κατάρρευση της οικονομίας, μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και μια χρόνια ανεπάρκεια τροφίμων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό» τονίζεται στην έκθεση. Σε επόμενο σημείο αναφέρεται πως η εκεί πρόσβαση σε τρόφιμα και η διαθεσιμότητά τους επιδεινώθηκαν μετά την πτώση της αγροτικής παραγωγής και οι απομακρυσμένες περιοχές απομονώνονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των σχεδόν ανύπαρκτων υποδομών.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ερευνητικό ίδρυμα, ο δείκτης πείνας, που υπολογίζεται με βάση την αναλογία του υποσιτιζόμενου πληθυσμού, το ποσοστό των ελλιποβαρών παιδιών και το ποσοστό θνησιμότητας, κατατάσσει τις χώρες σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το 100. Το μηδέν αντιπροσωπεύει τις καλύτερες επιδόσεις και το 100 τις χειρότερες. Πρακτικά καμία χώρα δε βρίσκεται ούτε στο μηδέν, ούτε στο 100.

ΣΟΥΔΑΝ
Ο φυσικός πλούτος στο επίκεντρο

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ενότητα του Σουδάν στο δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη 2011 υποστήριξε χτες ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ, ενώ μία βδομάδα πριν είχε δηλώσει πως θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότο όποιο και εάν ήταν αυτό...

«Η ενότητα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για το νότο εάν του δοθεί η ευκαιρία να επιλέξει σε ελεύθερες, δίκαιες εκλογές» είπε ο Μπασίρ σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Το ίδιο 24ωρο επιβεβαιώθηκε η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν εδώ και καιρό υπό την αιγίδα της Αιθιοπίας και των ΗΠΑ στην Αντίς Αμπέμπα, μεταξύ του βόρειου και του νότιου Σουδάν σχετικά με το εάν η πετρελαιοφόρα επαρχία Αμπγέι που βρίσκεται στη μέση της χώρας θα θεωρηθεί γεωγραφικά (και όχι μόνον...) τμήμα του νότου ή του βορρά. Συνεπώς, το ζήτημα της περιοχής θα αποτελέσει θέμα παράλληλου δημοψηφίσματος που θα γίνει στο Αμπγέι στις 9 Γενάρη μαζί με το έτερο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο νότο για την ανεξαρτησία.

Πάντως, χτες ο Νοτιοσουδανός υπουργός Πληροφοριών Βαρνάβας Μάριαλ Μπέντζαμιν δήλωσε σε εφημερίδα του Ντουμπάι ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί στο δημοψήφισμα του Γενάρη η ανεξαρτησία του σουδανικού νότου, τότε η νέα χώρα θα σπεύσει να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ (με το οποίο το Σουδάν δεν έχει σχέσεις...) εάν βεβαίως το Τελ Αβίβ αναγνωρίσει άμεσα την ανεξαρτησία του κρατιδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ