ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Συνέχεια λαϊκών διαμαρτυριών

Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν στην Τύνιδα από την επαρχία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις

Επιμένουν να μην πείθονται οι Τυνήσιοι από τους ελιγμούς των αστών πολιτικών
Επιμένουν να μην πείθονται οι Τυνήσιοι από τους ελιγμούς των αστών πολιτικών
ΤΥΝΙΔΑ.--

Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών και το πρωθυπουργικό μέγαρο παρέμειναν, και χθες, συγκεντρωμένοι για δεύτερο 24ωρο χιλιάδες διαδηλωτές, αψηφώντας τόσο την απαγόρευση κυκλοφορίας που παραμένει σε ισχύ για όλες τις βραδινές ώρες όσο και τις πιέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας που παραμένουν πιστές στη «μεταβατική κυβέρνηση». Χθες, τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα εξερράγησαν και οδήγησαν σε νέες σύντομες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, χωρίς, όμως, να καταφέρει να διαλύσει το πλήθος, το οποίο, αντί να μειώνεται, αυξάνεται σταθερά και γίνεται ολοένα και δυναμικότερο.

Μεταξύ των διαδηλωτών συγκαταλέγονται πλέον και και αστυνομικοί, πυροσβέστες και εθνοφρουροί. Στο πλήθος, από το Σάββατο το βράδυ, προστίθενται σταθερά, κατά εκατοντάδες, άνθρωποι που έρχονται από το νότο και το κέντρο της χώρας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική έκκληση της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, που επιμένει στη διάλυση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και στην αντικατάστασή της από εκπροσώπους συνδικαλιστών, της αντιπολίτευσης, μαζικών φορέων και ενώσεων νεολαίας, προκειμένου να εκπονηθεί και ένα εντελώς νέο Σύνταγμα, στη βάση του οποίου η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.

Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών κάλεσε σε γενική απεργία επ' αόριστον. Ηδη, τα συνδικάτα εκπαιδευτικών και δικηγόρων ανταποκρίθηκαν.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, αναμφιβόλως, η χθεσινή ομιλία του αρχηγού του τυνησιακού ΓΕΣ, στρατηγού Ρασίντ Αμάρ, προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Υποστήριξε ότι «ο στρατός θα στηρίξει την εξέγερση του τυνησιακού λαού», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να παραβιάσει σε καμία περίπτωση το Σύνταγμα» και προειδοποιώντας τον κόσμο «να είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να χαθεί ο αγώνας αυτός και να προκληθεί κενό και χάος».

Ελιγμών συνέχεια

Προσπαθώντας να διατηρηθεί στην εξουσία, παρά τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις, η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον πρωθυπουργό Γκανούσι προχώρησε σε κατ' οίκον περιορισμό πρώην στενών συνεργατών του έκπτωτου Μπεν Αλί και διαρρέει ότι προσανατολίζεται στη σύσταση μιας επιτροπής «σοφών», που θα αποτελείται από όσους οι διαδηλωτές ζητούν και θα επιβλέπει το «έργο της μεταβατικής κυβέρνησης». Ούτε οι ελιγμοί αυτοί, όμως, φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, η είδηση ότι τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Γκανούσι για «να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την πορεία μετάβασης προς τη δημοκρατία» προκάλεσε περισσότερη αγανάκτηση στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Επιδιώκοντας να ανασκευάσει την εικόνα της και να διασφαλίσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά της στη χώρα, η ΕΕ, διά της Κάθριν Αστον, δηλώνει ότι «απεργάζεται σχέδια πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης της χώρας». Το ίδιο είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προσπάθησε, ματαίως, να δικαιολογήσει την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας προς τον Μπεν Αλί, λέγοντας ότι «δεν μετρήσαμε σωστά το μέγεθος των γεγονότων, της ασφυξίας, της αγανάκτησης».

ΥΕΜΕΝΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς

ΣΑΝΑ'Α.--

Το αίτημα αποχώρησης του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ από την εξουσία ακούστηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην Υεμένη το περασμένο Σάββατο, υπό την προφανή επίδραση των εξελίξεων στην Τυνησία. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις με κύριο αίτημα τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, καθώς υπενθυμίζεται ότι στην Υεμένη, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και δεν έχει πρόσβαση στις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής. Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλεχ, Πρόεδρος της χώρας, επικεφαλής ενός αυταρχικού καθεστώτος είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ, στην περιοχή.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στην πρωτεύουσα, όπου, εκτός της αποχώρησης Σάλεχ, τα συνθήματα ζητούσαν συνταγματικές αλλαγές που θα περιορίζουν την εξουσία του όποιου προέδρου και δεν θα επιτρέπουν την παραμονή επ' αόριστον στο θώκο ενός προσώπου. Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων, όπως αυτό των καθηγητών που ελέγχεται από ισλαμικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σάνα'α λόγω των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν σε όλη την πόλη.

Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκαν και συγκρούσεις και 30 συλλήψεις, όπως έγινε και σε αντίστοιχη διαδήλωση στο Αντεν, όπου κυριάρχησε το αίτημα αποχώρησης του Σάλεχ όπου και εκεί συνελήφθησαν 22 διαδηλωτές ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Διαδήλωση, εντός του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε, και χτες, όπου κυριάρχησε και το αίτημα της απελευθέρωσης της Ταουακούλ Αμπεντέλ Σαλάμ Καρμάν, δημοσιογράφου και μέλους του ισλαμικού εξτρεμιστικού κόμματος Ishal, που συνελήφθη το Σάββατο. Τελικά, αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η απελευθέρωσή της.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σήμερα

ΚΑΪΡΟ.--

Σε διαδηλώσεις με αίτημα να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα ο επί δεκαετίες Προέδρος Χόσνι Μουμπάρακ, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που συνοδεύει την εξουσία του και την υιοθέτηση συνταγματικών αλλαγών που «θα κατοχυρώνουν τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα έκφρασης» καλούν οργανώσεις της αντιπολίτευσης και άλλες ενώσεις νεολαίας, σήμερα, τους Αιγυπτίους σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Η κίνηση ξεκίνησε, υπό τη σαφή επιρροή των εξελίξεων στην Τυνησία, μέσα από το διαδίκτυο, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής τουλάχιστον, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους τόσο η ισλαμική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όσο και ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ηγείται κινήσεων της αντιπολίτευσης και κατά πολλούς θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο υπό το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν «αλλαγές» στην αιγυπτιακή ηγεσία, χωρίς να θιχτούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και οι συμμαχίες της.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Η «κόντρα» κλιμακώνεται

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Εκκληση για αναστολή των εξαγωγών κακάο για τουλάχιστον ένα μήνα έκανε χτες ο φερόμενος ως νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουατάρα, με στόχο να περικόψει σημαντικούς πόρους από την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο που αρνείται να παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας και να ξεσηκωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν θα αρχίσουν να καθυστερούν οι μισθοί τους...

Η πρόταση του Ουατάρα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξηση στις διεθνείς τιμές πώλησης του κακάο στις ξένες χρηματαγορές παραγώγων κατά τουλάχιστον 3,9% σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος τον περασμένο Αύγουστο. Ετσι ο «Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος» στο Λονδίνο εξέφρασε σε ανακοίνωσή του «ελπίδες για γρήγορη επίλυση της πολιτικής κρίσης» στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού.

Το ίδιο 24ωρο η νιγηριανή εφημερίδα «This Day» δημοσίευσε άρθρο του Νιγηριανού υπουργού Εξωτερικών Οντέιν Ατζουμογκόμπια, με το οποίο πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας ώστε να απομακρυνθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Γκμπάγκμπο από την εξουσία. Αντίθετα, οργανώσεις δικηγόρων στη Νιγηρία κατέθεσαν αγωγές προκειμένου να μη σταλούν νιγηριανά στρατεύματα στο πλαίσιο σχεδίων της «Οικονομικής Κοινότητας χωρών Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στην Ακτή Ελεφαντοστού.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σκληρές συγκρούσεις

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με ελικόπτερα, ειδικά οχήματα της αστυνομίας, βροχή δακρυγόνων και κλομπ, ισχυρές δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν την έδρα του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συναγερμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία» (το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και βαθιά κοσμικό), το Σάββατο το μεσημέρι, προκειμένου να αποτρέψουν προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οπαδών του. Μετά από αρκετές ώρες συγκρούσεων η κατάσταση ηρέμησε, η διαδήλωση δεν έγινε και 42 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους του κόμματος, στου οποίου τα γραφεία κυμάτιζε και η σημαία της Τυνησίας.

Ο επικεφαλής του «Συναγερμού», Σαΐντ Σάντι, είχε ανακοινώσει τη διαδήλωση με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των περίπου 1.100 συλληφθέντων στις ταραχές των προηγούμενων ημερών, με αφορμή την αύξηση στις βασικές τιμές των τροφίμων (τελικά ακυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση). Οι αλγερινές αρχές, όμως, δεν έδωσαν τη σχετική άδεια, καθώς ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν αδιαλείπτως, από το 1992, και κατά συνέπεια απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ