ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΕ με έμφαση στο... "περιτύλιγμα"

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να αποκλίνει από τη λογική του μονόδρομου της ΟΝΕ. Από εκεί και πέρα το λόγο έχει η... επικοινωνιακή πολιτική

Αταλάντευτα προσκολλημένο στον... "εθνικό στόχο" της ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό και τον τόπο, εμφανίζεται, όπως άλλωστε και σύσσωμη η κυβέρνηση, το οικονομικό της επιτελείο, παρά το ισχυρό "ράπισμα" που δέχτηκε από τους ψηφοφόρους η ασκούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεργασίες για τον τρόπο που θα παρουσιαστούν τα όποια μέτρα ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με κύριο στόχο την αξιοποίησή τους στην περιβόητη... "επικοινωνιακή πολιτική" που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, ώστε να επανεγκλωβίσει ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές. Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν τον κοινό παρονομαστή των θέσεων που εκφράζουν τα διάφορα στελέχη που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν καλούνται να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρά τις διάφορες αποχρώσεις που μπορεί να υπάρχουν σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς του εκλογικού σώματος στην προοπτική των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Η εμμονή στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, έτσι όπως εκφράζεται από το ευρύτερο περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις για συνεπή συνέχιση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία είναι συνυφασμένη με τη συνεχή αύξηση των φορολογικών εσόδων σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, άγριες περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εισοδηματική πολιτική που οδηγεί σε απώλειες των πραγματικών εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων και ταχείς ρυθμούς ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα πρέπει "να σημάνει τη στροφή της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε φιλολαϊκότερη κατεύθυνση προκειμένου να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ παραδοσιακές ομάδες ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα". Παράλληλα βέβαια, οι ίδιοι θεωρούν αξίωμα ότι τα περιθώρια που απορρέουν από το στόχο επίτευξης των κριτηρίων σύγκλισης είναι "στενά" και δεν αφήνουν περιθώρια για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική. Αυτό σημαίνει - όπως εκτιμούν - ότι στη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει μέχρι τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προωθήσει μέτρα και ρυθμίσεις ενδεδυμένα με το μανδύα του κοινωνικού χαρακτήρα, που στην ουσία τους όμως δε θα είναι τίποτε περισσότερο από "ψίχουλα" με στόχο να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων για την υφαρπαγή της ψήφου τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρμόδια στελέχη όταν καλούνται να αναφέρουν τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιδείξει"κοινωνικό πρόσωπο" κατά τους προσεχείς μήνες, αποφεύγουν να κάνουν λόγο για οικονομικές παροχές, περιοριζόμενοι σε θέματα που σχετίζονται με αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των ήδη υπαρχόντων κονδυλίων και στη "βελτίωση" των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα.

Προεκλογική επικέντρωση

Με τα παραπάνω δεδομένα, στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρώσει το... "προεκλογικό" της ενδιαφέρον στους εξής τομείς και κινήσεις:

  • Στους τομείς: Της Υγείας μέσω της προώθησης ενός ορθολογικότερου τρόπου διαχείρισης των κονδυλίων που ήδη διαθέτουν τα νοσοκομεία - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από αρμοδίους.
  • Της ασφάλειας των πολιτών μέσω της συνεχούς παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων σε δημοσίους χώρους όπως ήδη άρχισε να διαφαίνεται.

Στους παραπάνω δύο τομείς υπάρχει άλλωστε διάχυτη η εντύπωση ότι το κυβερνητικό έργο "χωλαίνει".

  • Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δοθούν αυξήσεις - "ψίχουλα" στις αγροτικές συντάξεις και στο λεγόμενο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για παρεμβάσεις που ακόμα κι αν υλοποιηθούν σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η φράση αρμοδίου στελέχους των οικονομικών υπουργείων, σύμφωνα με την οποία "ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας είναι καταδικασμένος, αφού αυτή είναι η κατεύθυνση που απορρέει από τις κοινοτικές οδηγίες", με την επισήμανση ότι ενδεχόμενες ρυθμίσεις ενισχυτικού χαρακτήρα θα είναι μεσοβέζικης και προσωρινής φύσης.
  • Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες δε σημειώσει την προσδοκώμενη από την κυβέρνηση για την επίτευξη του κριτηρίου σύγκλισης αποκλιμάκωση, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με τη μείωση των έμμεσων φόρων (στα καύσιμα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κλπ.), μέτρα στα οποία θα επιχειρήσει να προσδώσει φιλολαϊκό χαρακτήρα.
  • Τέλος, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του... "κοινωνικού" της προσώπου, τις δρομολογούμενες, εδώ και χρόνια, αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία. Αλλαγές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευτούν ως "φοροελαφρύνσεις", αφού όλα τα σενάρια δείχνουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται αφ' ενός μεν μέτρα για την αποφυγή παραπέρα φορολογικής επιβάρυνσης κάποιων κατηγοριών φορολογουμένων, ταυτόχρονα όμως πρόκειται για μέτρα που θα σημάνουν περαιτέρω επιβάρυνση για το σύνολο των φορολογουμένων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι τη βδομάδα που πέρασε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε το κόστος των φορολογικών ρυθμίσεων να ανέλθει για το 2000 στα 200 δισ. δρχ., αντί των 250 - 300 δισ. δρχ. που εισηγούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σενάρια

Ετσι, με το παραπάνω δεδομένο, τα σενάρια αλλαγών στους διάφορους τομείς του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος, έχουν πλέον ως εξής:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1,8 - 2 εκατ. δρχ. για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1,355 εκατ. δρχ. που ανέρχεται σήμερα και στο 1,5 - 1,7 εκατ. δρχ. από 1,055 εκατ. δρχ. που είναι σήμερα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.
  • Αύξηση των φορολογικών κλιμακίων από 6 που είναι σήμερα στα 8, χωρίς να αποκλείεται και η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας σε επίπεδα που θα κυμαίνονται γύρω στο 2%. Πρόκειται για κίνηση που ακόμη κι αν υλοποιηθεί θα συνιστά κατάφωρη κοροϊδία σε βάρος των φορολογουμένων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές απώλειες με το "πάγωμα" της φορολογικής κλίμακας όλα τα προηγούμενα χρόνια (πέραν του περσινού έτους).
  • Αυξήσεις στις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά, οι οποίες όμως αναμένεται να είναι πενιχρές για όσους διαθέτουν μέχρι δύο παιδιά και μεγαλύτερες γι' αυτούς που διαθέτουν από τρία και πάνω. Συγκεκριμένα τα σενάρια προβλέπουν την αύξηση της έκπτωσης φόρου μόλις κατά...2.500 δρχ. για όσους έχουν 1 παιδί, κατά 5.000 δρχ. για κάθε παιδί για όσους έχουν 2 παιδιά, κατά 17.500 δρχ. για κάθε παιδί για όσους έχουν 3 παιδιά και κατά 22.500 για κάθε παιδί για όσους έχουν 4 παιδιά και πάνω.
  • Κατάργηση της έκπτωσης από το εισόδημα κατά 30% των οικογενειακών δαπανών μέχρι ποσού 1 εκατ. δρχ. που ισχύει σήμερα.
  • Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα που ισχύουν σήμερα, μέσω της δρομολογούμενης αλλαγής του ισχύοντος μηχανισμού έκπτωσης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι δαπάνες των φορολογούμενων για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού, δίδακτρα ιδιωτικών φροντιστηρίων και ασφάλιστρα ζωής ή ατυχημάτων, θα αθροίζονται και θα εκπίπτουν κατά ενιαίο ποσοστό 30% από τα εισοδήματα. Η έκπτωση δε θα μπορεί να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, πιθανότατα το 1 εκατ. δρχ. Οι λοιπές κατηγορίες δαπανών, δηλαδή τα ιατρικά έξοδα, οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι δωρεές, οι χορηγίες και οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αναμένεται να εξακολουθήσουν να εκπίπτουν κατά 100% όπως και σήμερα. Με το νέο σύστημα έκπτωσης των βασικών κατηγοριών δαπανών που δρομολογείται, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά τα συνολικά ποσά των εκπτώσεων από το εισόδημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα και οι επιβαρύνσεις που αναλογούν σ' αυτά.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών και αντικατάστασή τους με νέο σύστημα, που όπως φαίνεται δε θα απέχει ιδιαίτερα από το προηγούμενο, τουλάχιστον από πλευράς είσπραξης εσόδων. Με το νέο σύστημα, το φορολογητέο εισόδημα των εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, θα υπολογίζεται με βάση το λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα μείον δαπάνες), τους αναπροσαρμοσμένους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους και με βάση τις δαπάνες της επιχείρησης (ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνο κλπ.).
  • Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των Ανωνύμων Εταιριών από 40% στο 38% για τις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και από 35% στο 34% για τις εισηγμένες.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επισπεύδεται η διάλυση του ενεργειακού τομέα

Παρά το όποιο πολιτικό κόστος και τη λαϊκή κατακραυγή στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει την ίδια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική και να εξυπηρετήσει για όσο καιρό της δίνεται η δυνατότητα να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ο σαφής προσανατολισμός της κυβέρνησης να θέσει τα πάντα υπό τον έλεγχο των ιδιωτών, δεν της επιτρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω από την εξαγγελθείσα πολιτική της. Αντίθετα, από ό,τι φαίνεται, το εκλογικό αποτέλεσμα την οδηγεί στο να επισπεύσει τις διαδικασίες για το κλείσιμο μια σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Οι διαθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν ολοκάθαρα από τη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι στον τομέα που εποπτεύει δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αλλά αντίθετα η εφαρμογή της "εκσυγχρονιστικής" πολιτικής θα επισπευστεί.

Αλλωστε, όταν ο υπουργός, μετά από ένα οδυνηρό για το κόμμα του εκλογικό αποτέλεσμα, διατείνεται ότι τίποτε δεν αλλάζει και ότι επισπεύδουμε τις διαδικασίες, σαφώς και εκφράζει τη συνολική βούληση της κυβέρνησης. Εχοντας υπόψη το στρατηγικής σημασίας για τη χώρα τομέα που εποπτεύει ο εν λόγω υπουργός, και ακούγοντάς τον να αναφέρει ότι πρέπει να ξεπουληθούν όλα, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι θα σημάνει για τον ελληνικό λαό η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τι όργιο διαπλοκής θα δούνε τα μάτια μας. Το τι ανακοίνωσε όμως ο υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα δούμε παρακάτω.

Φυσικά, η εφαρμογή στο ακέραιο της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής που εκπορεύεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι λογικό να μην εκπλήσσει κανέναν. Αυτό όμως που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει ακόμα και τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, με μοναδικό στόχο, όπως επισημαίνουν ειδήμονες του χώρου - όχι για λόγους νομικής ασφάλειας που αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης - να βάλει έστω και την τελευταία στιγμή στο παιχνίδι των δικτύων του φυσικού αερίου ντόπιο μεγαλοπαράγοντα που δραστηριοποιείται και στο Φ.Α.

Και μόνο η ανακοίνωση ότι ενδέχεται να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να προκηρυχτεί νέος, αρκεί για να δείξει το μέγεθος της συναλλαγής της κυβέρνησης με το ιδιωτικό κεφάλαιο και δη, σε τομείς που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό και επάρκεια σε ενέργεια της χώρας. Από την άλλη, την όποια κυβερνητική συναλλαγή καλείται να ξεπληρώσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα ακριβοπληρώνει το έργο του φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί και θα συνεχίσει επί μακρόν να είναι το "μήλον της Εριδος" του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Διάλυση της ΔΕΗ

Στο ανοιχτό "μέτωπο" της επικείμενης ιδιωτικοποίησης - διάλυσης της ΔΕΗ, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αναμένεται να κάνει καμία υποχώρηση. Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεράσει τις λαϊκές αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει για ψήφιση σε θερινό τμήμα της Βουλής το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση - διάλυση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κινήσεις είναι ταχύτατες και για την "επίλυση" του ασφαλιστικού προβλήματος των εργαζομένων και ήδη εντός της βδομάδας θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της μελέτης ξένης εταιρίας που έχει αναλάβει (έναντι αμοιβής) να αποφανθεί για τον αποτελεσματικότερο τρόπο επίλυσης.

Αν και η μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει μετά το 2000 και συνεπώς κατά το χρόνο της απελευθέρωσης της αγοράς (Φλεβάρης 2001), ωστόσο το περιβάλλον "εξυγίανσής" - σύμφωνα με την κυβέρνηση - πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί ερωτηματικά για το αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις (βασική προϋπόθεση τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση) 10.000 περίπου εργαζομένων, αφού ενόψει των βουλευτικών εκλογών κάτι τέτοιο θα σημάνει βαρύτατο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μένει όμως να δούμε τι θα επιλέξει η κυβέρνηση. Θα επιλέξει να επιφορτιστεί το πολιτικό κόστος και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του κεφαλαίου ή θα αναστείλει προσωρινά αυτή την εκτέλεση.

Η πρεμούρα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να εκποιήσει το γρηγορότερο δυνατό - μέσω του Χρηματιστηρίου - τον ενεργειακό τομέα της χώρας, την οδηγεί στο να παρακάμπτει ακόμα και τις αντιδράσεις των διοικήσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ, που ενώ η διοίκηση χαρακτηρίζει ανέφικτη τη μετοχοποίηση και δεύτερου πακέτου, εντούτοις, την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μετοχοποιηθεί και άλλο πακέτο των ΕΛΠΕ, που πιθανά να πιάσει τη λεγόμενη "οροφή" προ της πλήρους ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, δηλαδή στο 49%

Στο χορό της αναγκαστικής ιδιωτικοποίησης - διάλυσης είναι υποχρεωμένη να συρθεί και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), αφού η "προοπτική" που της ορίζει η κυβέρνηση, είναι η παράδοσή της, μέσω της αγοράς μεγάλου μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου, τόσο στα ΕΛΠΕ όσο και στη ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, εντός των ημερών θα ενεργοποιηθεί το call option (δικαίωμα προτίμησης) που έχουν τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου 20% με αποτέλεσμα το συνολικό μετοχικό πακέτο των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ να φτάνει στο 35%, αφού αυτή τη στιγμή κατέχει το 15%. Το ίδιο δικαίωμα έχει και η ΔΕΗ, η οποία στοχεύει να το ενεργοποιήσει, αποσπώντας το 20% της ΔΕΠΑ. Υπό αυτά τα δεδομένα, με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ να κατέχουν συνολικά το 55% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, γίνεται πασιφανές ότι η ΔΕΠΑ παύει πλέον να υφίσταται με τη σημερινή μορφή της, αφού το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο θα ελέγχεται από τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ.

Σαφώς και φαντάζει παράλογο, πώς είναι δυνατό δύο "δημόσιες" επιχειρήσεις να καταβροχθίζουν μία άλλη αδελφή επιχείρηση. Οντως είναι παράλογο, αλλά την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ποσώς την ενδιαφέρει το μέλλον της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Ασχετα με το τι προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες, η κυβέρνηση είναι υπόδουλη των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η δικαιολογία ότι τα εκποιούμε όλα και παραδίδουμε τον τομέα της ενέργειας στην ιδιωτική πρωτοβουλία επειδή πρέπει να εναρμονιστούμε με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ανυπόστατη. Αλλωστε και η Γαλλία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ουδεμία όμως πολιτική δύναμη της χώρας δέχτηκε να διαλυθεί ο κρατικός κολοσσός ενέργειας, η EDF.

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

Δογματική εμμονή στην "ελεύθερη αγορά"

Η πορεία προς την ΟΝΕ δεν αφήνει περιθώρια και δυνατότητες για... μη αντιλαϊκές επιλογές, λένε με έμφαση ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης

Στη λογική που ανέλυσε ο πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών ότι "το μήνυμα ελήφθη", με την έννοια ότι... η πολιτική που εφαρμόζεται δε θα παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το δρόμο που έχει επιλέξει και χαράξει η κυβέρνηση, θα κινηθεί και ο τομέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στα ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Δηλαδή, η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική της "απελευθερωμένης" και της "διεθνοποιημένης αγοράς", με τα συνώνυμά τους -την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυεθνικών και τις μεθόδους που μετέρχονται για να ελέγχουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς σε βάρος και των καταναλωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών και βιοτεχνιών και των αυτοαπασχολούμενων- είναι αδιαπραγμάτευτη και με "μπούσουλα" αυτήν την πολιτική θα πορευτεί η κυβέρνηση μέχρι και την επόμενη άνοιξη, που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Σ' αυτά τα πλαίσια δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς με τρόπο τέτοιο, που και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι να επιβιώσουν και να προστατευτούν οι καταναλωτές από την ασυδοσία που μεγαλώνει μαζί με τη μονοπώληση της αγοράς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπε στο "Ρ" ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές και το μήνυμα που έστειλε ο λαός στην ακολουθούμενη πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι όποιες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν στο επόμενο διάστημα θα είναι οριακές", αφού, όπως είπε αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, "δε γίνεται να γυρίσουμε πίσω".

Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν μάλιστα ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια" για αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της λειτουργίας της αγοράς, γιατί "αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο στην πορεία προς την ΟΝΕ"! Χαρακτηριστικό του πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο την πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι η άποψη ανώτατου στελέχους σύμφωνα με την οποία "είναι υπέρ του άγριου ανταγωνισμού" που κατά τον ίδιο "οδηγεί στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων ώστε να συγκρατούνται οι τιμές". Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι "ένα το κρατούμενο" ότι η πολιτική αυτή, του "ανταγωνισμού" και της "ελεύθερης αγοράς", που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, εκείνο στο οποίο έχει οδηγήσει, όχι μόνο δεν είναι η συγκράτηση των τιμών, εξαιτίας του ανταγωνισμού, αλλά αντίθετα είναι η μονοπώληση της αγοράς σε μια σειρά κλάδους, σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών και της ντόπιας παραγωγής.

Οσο για τα "μέτρα", που επιτρέπουν τα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής και η κυβέρνηση πολύ καιρό πριν τις εκλογές έχει προαποφασίσει, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και έχουν να κάνουν με τη "λειτουργία του ανταγωνισμού" και τα πολυκαταστήματα, την καθιέρωση του συνδικαλιστικού πόρου και τη συμμετοχή των κλαδικών ομοσπονδιών στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. "Μέτρα" τα οποία ανώτατο στέλεχος του υπουργείου χαρακτήρισε "οριακά", ξεκαθαρίζοντας ότι "πολιτική δε χαράσσεται με συναισθηματισμούς, αλλά με ωμή λογική", για να συμπληρώσει: "Μόνο στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής -που το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να εφαρμόσει, γιατί έχει χαράξει συγκεκριμένη πορεία, που δεν του επιτρέπει παρεκκλίσεις- θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πραγματικών ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων". Αυτών, δηλαδή, που όπως ομολόγησε ο ίδιος, "ακόμα κι αν κλείσουν την επιχείρησή τους, δε θα μπορούν να γίνουν ούτε εργάτες με την ανεργία που υπάρχει".

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διαμόρφωσης των τιμών, που έχει άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει την πολιτική των "συμφωνιών κυρίων", με στόχο όχι μόνο τη "συμφωνία" για το 1999, αλλά και τον επόμενο χρόνο. Αυτό, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα το επιδιώξει με κοστολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες διαμορφώνουν τις τιμές. Ωστόσο, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου απλώς κουνάνε με συγκατάβαση το κεφάλι, όταν κανείς τα ρωτά: "και τι θα πετύχει με το να καταγράψει τη διαμόρφωση των τιμών, αφού με βάση το νόμο διαμορφώνονται ελεύθερα;".

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει προκλητικά να μεταφράζει το μήνυμα των εκλογών σε... επιβράβευση της πολιτικής της και εντολή για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, και να διαρρέει σενάρια -περί ρυθμίσεων- "στάχτη στα μάτια", ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ), Δ. Φέτσης,υπογραμμίζει ότι "το πολιτικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, που σημαίνει ότι η αγανάκτηση και η αβεβαιότητα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρών εμπόρων έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε ενεργητικό στοιχείο και διαμαρτυρία για τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην εγχώρια παραγωγή και στη δημόσια υγεία από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων. Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, καθώς και τα άλλα κοινωνικά στρώματα -εργαζόμενοι, μικροαγρότες, συνταξιούχοι- πληρώνουν πολύ ακριβά αυτήν την πολιτική και το στόχο για την ΟΝΕ, με την άγρια φοροεπίθεση, την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τη μείωση και υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών. Το μήνυμα των εκλογών χρειάζεται να αξιοποιηθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο καλείται σήμερα να δώσει συνέχεια και νέα δυναμική, με συσπείρωση και συστράτευση των ΕΒΕ με τα άλλα κοινωνικά στρώματα". Και συμπληρώνει απαντώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ρυθμίσεις που είναι "ψίχουλα" μπροστά στα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ: "Συστράτευση, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες, οι οποίοι δε θα εξαντλούνται μόνο σε επιμέρους αιτήματα, τα οποία ασφαλώς μας ενδιαφέρουν και δεν τα υποτιμάμε, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν αυτά από μόνα τους τα προβλήματα που δημιουργεί η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά θα ανοίγουν μέτωπο στην οικονομία της αγοράς και τις συνέπειές της και θα διεκδικούν σχεδιασμένη ανάπτυξη, με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών".

Μελίνα ΖΙΑΓΓΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ