Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δογματική εμμονή στην "ελεύθερη αγορά"

Η πορεία προς την ΟΝΕ δεν αφήνει περιθώρια και δυνατότητες για... μη αντιλαϊκές επιλογές, λένε με έμφαση ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης

Στη λογική που ανέλυσε ο πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών ότι "το μήνυμα ελήφθη", με την έννοια ότι... η πολιτική που εφαρμόζεται δε θα παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το δρόμο που έχει επιλέξει και χαράξει η κυβέρνηση, θα κινηθεί και ο τομέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στα ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Δηλαδή, η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική της "απελευθερωμένης" και της "διεθνοποιημένης αγοράς", με τα συνώνυμά τους -την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυεθνικών και τις μεθόδους που μετέρχονται για να ελέγχουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς σε βάρος και των καταναλωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών και βιοτεχνιών και των αυτοαπασχολούμενων- είναι αδιαπραγμάτευτη και με "μπούσουλα" αυτήν την πολιτική θα πορευτεί η κυβέρνηση μέχρι και την επόμενη άνοιξη, που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Σ' αυτά τα πλαίσια δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς με τρόπο τέτοιο, που και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι να επιβιώσουν και να προστατευτούν οι καταναλωτές από την ασυδοσία που μεγαλώνει μαζί με τη μονοπώληση της αγοράς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπε στο "Ρ" ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές και το μήνυμα που έστειλε ο λαός στην ακολουθούμενη πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι όποιες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν στο επόμενο διάστημα θα είναι οριακές", αφού, όπως είπε αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, "δε γίνεται να γυρίσουμε πίσω".

Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν μάλιστα ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια" για αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της λειτουργίας της αγοράς, γιατί "αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο στην πορεία προς την ΟΝΕ"! Χαρακτηριστικό του πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο την πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι η άποψη ανώτατου στελέχους σύμφωνα με την οποία "είναι υπέρ του άγριου ανταγωνισμού" που κατά τον ίδιο "οδηγεί στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων ώστε να συγκρατούνται οι τιμές". Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι "ένα το κρατούμενο" ότι η πολιτική αυτή, του "ανταγωνισμού" και της "ελεύθερης αγοράς", που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, εκείνο στο οποίο έχει οδηγήσει, όχι μόνο δεν είναι η συγκράτηση των τιμών, εξαιτίας του ανταγωνισμού, αλλά αντίθετα είναι η μονοπώληση της αγοράς σε μια σειρά κλάδους, σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών και της ντόπιας παραγωγής.

Οσο για τα "μέτρα", που επιτρέπουν τα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής και η κυβέρνηση πολύ καιρό πριν τις εκλογές έχει προαποφασίσει, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και έχουν να κάνουν με τη "λειτουργία του ανταγωνισμού" και τα πολυκαταστήματα, την καθιέρωση του συνδικαλιστικού πόρου και τη συμμετοχή των κλαδικών ομοσπονδιών στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. "Μέτρα" τα οποία ανώτατο στέλεχος του υπουργείου χαρακτήρισε "οριακά", ξεκαθαρίζοντας ότι "πολιτική δε χαράσσεται με συναισθηματισμούς, αλλά με ωμή λογική", για να συμπληρώσει: "Μόνο στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής -που το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να εφαρμόσει, γιατί έχει χαράξει συγκεκριμένη πορεία, που δεν του επιτρέπει παρεκκλίσεις- θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πραγματικών ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων". Αυτών, δηλαδή, που όπως ομολόγησε ο ίδιος, "ακόμα κι αν κλείσουν την επιχείρησή τους, δε θα μπορούν να γίνουν ούτε εργάτες με την ανεργία που υπάρχει".

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διαμόρφωσης των τιμών, που έχει άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει την πολιτική των "συμφωνιών κυρίων", με στόχο όχι μόνο τη "συμφωνία" για το 1999, αλλά και τον επόμενο χρόνο. Αυτό, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα το επιδιώξει με κοστολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες διαμορφώνουν τις τιμές. Ωστόσο, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου απλώς κουνάνε με συγκατάβαση το κεφάλι, όταν κανείς τα ρωτά: "και τι θα πετύχει με το να καταγράψει τη διαμόρφωση των τιμών, αφού με βάση το νόμο διαμορφώνονται ελεύθερα;".

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει προκλητικά να μεταφράζει το μήνυμα των εκλογών σε... επιβράβευση της πολιτικής της και εντολή για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, και να διαρρέει σενάρια -περί ρυθμίσεων- "στάχτη στα μάτια", ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ), Δ. Φέτσης,υπογραμμίζει ότι "το πολιτικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, που σημαίνει ότι η αγανάκτηση και η αβεβαιότητα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρών εμπόρων έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε ενεργητικό στοιχείο και διαμαρτυρία για τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην εγχώρια παραγωγή και στη δημόσια υγεία από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων. Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, καθώς και τα άλλα κοινωνικά στρώματα -εργαζόμενοι, μικροαγρότες, συνταξιούχοι- πληρώνουν πολύ ακριβά αυτήν την πολιτική και το στόχο για την ΟΝΕ, με την άγρια φοροεπίθεση, την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τη μείωση και υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών. Το μήνυμα των εκλογών χρειάζεται να αξιοποιηθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο καλείται σήμερα να δώσει συνέχεια και νέα δυναμική, με συσπείρωση και συστράτευση των ΕΒΕ με τα άλλα κοινωνικά στρώματα". Και συμπληρώνει απαντώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ρυθμίσεις που είναι "ψίχουλα" μπροστά στα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ: "Συστράτευση, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες, οι οποίοι δε θα εξαντλούνται μόνο σε επιμέρους αιτήματα, τα οποία ασφαλώς μας ενδιαφέρουν και δεν τα υποτιμάμε, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν αυτά από μόνα τους τα προβλήματα που δημιουργεί η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά θα ανοίγουν μέτωπο στην οικονομία της αγοράς και τις συνέπειές της και θα διεκδικούν σχεδιασμένη ανάπτυξη, με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών".

Μελίνα ΖΙΑΓΓΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ