Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν αρχίζουν οι αλληλοκατηγορίες υπουργών

Η "επόμενη μέρα" των ευρωεκλογών προκάλεσε χτυπήματα "κάτω και πάνω από τη μέση" μεταξύ υπουργών και άλλων ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με κατηγορίες του τύπου "δε φταίω εγώ", αλλά ο... άλλος!

Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα προσωπικό πολιτικό κόστος, υπουργοί και άλλα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ κινούνται στον αστερισμό της λογικής "ο σώζων εαυτό σωθήτω" και όταν στριμώχνονται λιγάκι, δε διστάζουν να πουν: "Δε φταίω εγώ, αλλά ο τάδε". Και αυτός ο τάδε είναι άλλοτε υπουργός, άλλοτε κάποιο ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Στα πλαίσια αυτά καταλογίζουν ο ένας στον άλλον μεγάλο μερίδιο ευθυνών για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο - ανεξαρτήτως αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βρήκε και το χαρακτήρισε σαν "θετικό" - ήταν και παραμένει αρνητικό. Επιχειρώντας λοιπόν να δικαιολογήσουν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους από το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκτοξεύοντας κατηγορίες (βάσιμες ή αβάσιμες) εναντίον άλλων στελεχών της κυβέρνησης και του κινήματος.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατηγορούν την Βάσω Παπανδρέου,επειδή "κλότσησε" στην κατάργηση του νόμου Πεπονή (που έθετε μια σειρά περιορισμούς στις ρουσφετολογικές και ψηφοθηρικές προσλήψεις στο δημόσιο) και έτσι εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ να κάνει ψηφοθηρία, ανοίγοντας νέα κανάλια προσλήψεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θυμούνται επίσης και την κατηγορούν, για την ευνοϊκή στάση που έδειξε απέναντι σε ορισμένους μεγαλοσχήμονες του τόπου (Κόκκαλης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης κλπ.) όταν βρισκόταν επικεφαλής στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επίσης και το γεγονός ότι επί των ημερών που η ίδια ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης προωθήθηκε η εκποίηση του πρώτου πακέτου μετοχών του κρατικού ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια", η ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κλπ.
  • Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατηγορούν τον Ακη Τσοχατζόπουλο ότι συνέβαλε στη διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις που έκανε τόσο στην περίοδο μέχρι και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όσο και μετά το συνέδριο (ότι μια διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ισοδυναμεί με ΗΤΤΑ). Και βέβαια, καθώς είναι νωπές οι μνήμες, θυμίζουν τις προκλητικές δηλώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την εύνοια των ΗΠΑ, αλλά και να πάρει την έγκριση για τη "νέα αγορά του αιώνα" με την προμήθεια των νέων αμερικάνικων πολεμικών αεροπλάνων, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας "χασάπη" και "σφαγέα" των Κοσσοβάρων, προσφέροντας άλλοθι στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ που έριχναν κάθε μέρα εκατοντάδες "ανθρωπιστικές" βόμβες στα κεφάλια του γιουγκοσλαβικού λαού.
  • Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατηγορούν τον Γ. Παπαντωνίου,επειδή επιδίωξε την πάση θυσία εκπλήρωση των στόχων της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, αδιαφορώντας για το "κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ". Και ενώ εφάρμοσε με ευλαβική συνέπεια την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας (αδιαφορώντας για την παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, των μισθωτών, των αγροτών, των ΕΒΕ κλπ.), οι επιδόσεις στη μείωση του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους και άλλων βασικών οικονομικών μεγεθών της οικονομίας ήταν μικρότερες από τις προσδοκίες και τους στόχους. Αποτελεί κοινό μυστικό, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τα όρια του στόχου για την ένταξη στην ΟΝΕ, το δημόσιο χρέος παραμένει ανεξέλεγκτο και εξακολουθεί να κινείται στο 110% του ΑΕΠ, η ανεργία έχει τιναχτεί στα ύψη, η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας συνεχίζεται κλπ. Και είναι η πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός - διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα - "αδειάζει" τον Γ. Παπαντωνίου, με τη δήλωση ότι "η εκπλήρωση των κριτηρίων, σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτευχθεί σε οριακό επίπεδο" και "άρα δεν είναι δεδομένη η ένταξη...".Επίσης, μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μέμφονται τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας για την εμμονή του στην εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων επιχειρήσεων, την οποία παρομοιάζουν σαν μια πολιτική του "νοικοκύρη" που "σφάζει την κότα που γεννά χρυσά αυγά" ή την τακτική του "αριστοκράτη" που "πουλάει το χαλί για να πληρώσει την υπηρέτρια"!
  • Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΠΕΧΩΔΕ) κατηγορούν τον Κώστα Λαλιώτη ότι παρά τα πολύχρωμα διαφημιστικά προεκλογικά φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ για τα "20.000 έργα" που βρίσκονται σε εξέλιξη, "δεν τα πήγε καλά" ούτε με την προώθηση των μεγάλων και άλλων έργων υποδομής, που συγχρηματοδοτούνται από τα διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε και με την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Η "ανικανότητα" του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να διαχειριστεί σωστά το πακέτο των μεγάλων, αλλά και μικρών έργων είχε ως συνέπεια - λένε οι αντίπαλοί του - τη μικρότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα, αλλά και να μεγαλώνει η δυσφορία των Ελλήνων για τις συνεχείς αναβολές στην ολοκλήρωση της κατασκευής διαφόρων έργων υποδομής. Εννοείται ότι δε λείπουν και οι αιχμές για "στραβά μάτια" που κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για κακοτεχνίες που παρουσιάζουν τα διάφορα έργα υποδομής που παραδίδονται από τους διάφορους μεγαλοεργολάβους ή ακόμη και για "μίζες" κάτω από τραπέζι. Επίσης, το "καρφί" της Βάσως Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που χαρακτήρισε "λάθος" την καμπάνια για το Χρηματιστήριο (σ. σ. το κινδυνολογικό σύνθημα πως αν δε βγει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, θα πέσουν οι τιμές στο Χρηματιστήριο), απευθυνόταν στους Γ. Παπαντωνίου και Κ. Λαλιώτη.
  • Το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου από τη μια επικαλείται τα "θεαματικά αποτελέσματα" που πέτυχε ο υπουργός για την εκπλήρωση των στόχων της ΟΝΕ και από την άλλη αποδίδει τη μείωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο "κακό έργο" άλλων υπουργών. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι η μείωση του πληθωρισμού θα ήταν μεγαλύτερη και θα προσέγγιζε το στόχο της ΟΝΕ, αν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τόσο η πρώην υπό την υπουργό Β. Παπανδρέου όσο και η σημερινή υπό τον υπουργό Ε. Βενιζέλο) "έκαναν καλύτερα τη δουλιά τους", εποπτεύοντας καλύτερα την εφαρμογή των "συμφωνιών κυρίων" για τις αυξήσεις τιμών ή αν η Τράπεζα της Ελλάδας και οι άλλοι τραπεζίτες προχωρούσαν σε ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων! Επίσης, το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επειδή δε φρόντισε για την επανεπένδυση μέρους των μεγάλων κερδών των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών (σε παραγωγικές επενδύσεις για την εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εργοστασίων ή την ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων), που θα συνέβαλαν καθοριστικά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στη μείωση των τιμών και - κυρίως - στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
  • Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του υπουργού Παιδείας καταλογίζουν προσωπικές ευθύνες στον Γεράσιμο Αρσένη για διαρροή μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε άλλα κόμματα, επειδή δε χειρίστηκε με τον σωστό και κατάλληλο τρόπο το όλο θέμα της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Ο πρωθυπουργός και οι λοιποί εσωκομματικοί αντίπαλοι του υπουργού Παιδείας χρεώνουν τις ευθύνες για τις πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών, των φοιτητών και άλλων φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας που αντιδρούσαν στην "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" - και άρα τη διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς άλλα κόμματα - προσωπικά στον Γερ. Αρσένη, ενώ πρόκειται για συλλογικές ευθύνες.
  • Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στέφανου Τζουμάκα, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (επιφανούς στελέχους της πτέρυγας των "εκσυγχρονιστών"), του καταλογίζουν προσωπικές ευθύνες για τις απώλειες ψηφοφόρων που είχε το ΠΑΣΟΚ στους αγρότες, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τα προβλήματα των αγροτών όταν ήταν υπουργός Γεωργίας. Συγκεκριμένα, του αποδίδουν ευθύνες για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αγροτών που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, ψήφισε στις ευρωεκλογές άλλα κόμματα, επειδή σαν υπουργός Γεωργίας δεν αντιμετώπισε σωστά τους αγρότες όταν διεκδικούσαν λύσεις των προβλημάτων τους με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες μορφές αγώνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ