ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον""

"Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα νιώθει στο πετσί της αυτό που εμείς υποφέρουμε εδώ και 35 χρόνια", τόνισε ο Κουβανός Πρόεδρος, Φιντέλ Κάστρο

Οταν η Κούβα είχε ανοίξει τις πύλες της, πριν από μερικά χρόνια, στους ξένους επενδυτές, ο Καναδός επιχειρηματίας Ιαν Ντίλανεϊ ενήργησε άμεσα. Η εταιρία του, "Sherritt International", συμμετείχε στη μονάδα εξόρυξης νικελίου Μόα, η οποία αύξησε την παραγωγή της από τότε κατά 80%. Ακόμα, η παραπάνω εταιρία συμβάλλει και στην επιχείρηση εκσυγχρονισμού στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου στην Κούβα.

Το παράδειγμα της Sherritt ώθησε και άλλους να τη μιμηθούν. Σήμερα υπάρχουν στην Κούβα πάνω από 200 μεικτές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας, του πετρελαίου και του τουρισμού. Οι επενδύσεις των ξένων υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 700.000.000 δολάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι και αυτές οι ξένες επενδύσεις συνέβαλαν, ώστε η κουβανική οικονομία, που παρουσίαζε ύφεση τα τελευταία χρόνια μετά από την απώλεια της βοήθειας των πρώην σοσιαλιστικών κρατών, κυρίως αυτής της Σοβιετικής Ενωσης, να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν, ωστόσο, με φανερή δυσαρέσκεια τις επενδυτικές κινήσεις των ξένων στο Νησί της Επανάστασης. Εψαχναν τρόπους να αντιδράσουν και τελικά βρήκαν. Κατά την άποψη, λοιπόν, της Ουάσιγκτον, οι ξένοι επενδυτές επωφελούνται δήθεν στις δουλιές τους με την Κούβα, από πρώην αμερικανικές ιδιοκτησίες, που απαλλοτριώθηκαν από την επανάσταση στις αρχές της δεκαετίας του '60. Επεξεργάστηκαν, λοιπόν κι ένα νόμο, το λεγόμενο και νόμο "Χελμς - Μπάρτον", ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους πρώην ιδιοκτήτες να "ενάγουν επί αποζημιώσει" σε αμερικανικά δικαστήρια τους σημερινούς εμπορικούς εταίρους της Κούβας, εφόσον οι επιχειρήσεις τους αφορούν απαλλοτριωμένες αμερικανικές ιδιοκτησίες.

Ο εν λόγω νόμος προκάλεσε, σε παγκόσμια κλίμακα, έντονες αντιδράσεις. Ο Καναδάς, το Μεξικό, η Οργάνωση των Αμερικανικών Κρατών, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη επέκταση της αμερικανικής νομοθεσίας σε ξένα κράτη. Στην απειλή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε επιχειρηματίες, που επενδύουν στην Κούβα, απάντησε η καναδική εφημερίδα "Financial Post" με την ερώτηση: "Πιστεύουν, αλήθεια, οι αυτουργοί του απαράδεκτου αυτού νόμου ότι θα ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο, απαγορεύοντας στους επιχειρηματίες μας και στις οικογένειές τους να επισκεφτούν την Ντίσνεϊλαντ;"

Κάτω από τη γενική αυτή αντίδραση, ο Πρόεδρος Μπ. Κλίντον ανέστειλε πρόσφατα για 6 μήνες την εφαρμογή του άρθρου 3 του νόμου. Η Κούβα, από την πλευρά της, δε θεωρεί νίκη την απόφαση αυτή, αφού τα υπόλοιπα άρθρα του έχουν, ήδη, τεθεί σε ισχύ. "Ο παράνομος χαρακτήρας του νόμου στο σύνολό του και ο χαρακτήρας ανάμειξης που έχει, παραμένει αναλλοίωτος", τόνιζε, στις 16 Ιουλίου αργά το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Ρομπέρτο Ρομπάινα.

Δυσανασχετούν οι Ευρωπαίοι

Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ζακ Σαντέρ και ο επίτροπος Λέον Μπρίταν τόνισαν ότι "η βλαβερή επέκταση του νόμου εκτός των συνόρων των ΗΠΑ υψίσταται ακόμα". Οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν τώρα αν τις ικανοποιεί αρκετά η απόφαση του Κλίντον, αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών. Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ιαν Λανγκ, θεωρεί πιθανό τον περιορισμό στην παροχή βίζας για Αμερικανούς πολίτες ή μέτρα ενάντια σε αμερικανικές εταιρίες που έχουν οικονομικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντά της, ανέφεραν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι. Γι' αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να αισθανθούν στο ίδιο τους το πετσί πόσο απαράδεκτη είναι αυτή τους η απόφαση.

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Φιντέλ Κάστρο, είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: "Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα νιώθει στο πετσί της τον αποκλεισμό από τον οποίο εμείς υποφέρουμε εδώ και 35 χρόνια".

Αμερικανική "σταυροφορία", λοιπόν, ενάντια στους "κακούς" αυτού του κόσμου: Σήμερα η Κούβα, αύριο η Λιβύη και το Ιράν.

Για να πλήξουν τους Κουβανούς οι Αμερικανοί βουλευτές ψήφισαν έναν απαράδεκτο νόμο. Ομως, τυχαίνει αυτός ο ίδιος νόμος να πλήττει και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα, καθώς και καναδικά και άλλων περιοχών του κόσμου. Οι Ευρωπαίοι, όπως πάντα, όταν αισθάνονται να απειλείται η τσέπη τους, αντιδρούν αποφασιστικά. Φυσικά, δεν έπιασε τους Ευρωπαίους ο πόνος για την Κούβα και το δοκιμαζόμενο λαό της, αφού στην απειλή κυρώσεων ενάντια στη μικρή αυτή χώρα η ΕΕ δεν αντιπαραθέτει, βέβαια, μια συμφωνία συνεργασίας ή αύξηση της οικονομικής βοήθειας. Και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την εγκαθίδρυση ενός δυτικού τύπου συστήματος στην Αβάνα, ωστόσο προχωρούν σ' αυτόν τους το στόχο με "υπόγεια" διπλωματία. Η ΕΕ δεν "τσακώνεται" με τις ΗΠΑ, αν και κατά πόσον καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, αφού σε αυτό το σημείο συμφωνούν. Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους είναι η απειλή κυρώσεων ενάντια σε επιχειρηματίες που κάνουν επενδύσεις στην Κούβα. Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει, με την επιβολή των κυρώσεων, τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου, του οποίου η πιθανή επέκταση σε Λιβύη και Ιράν της προκαλεί πονοκέφαλο.

Το σχέδιο των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη και το Ιράν, που θα αποκλείει πετρελαϊκές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες, μπορεί να προκαλέσει το μπλοκάρισμα των εισαγωγών πετρελαίου από αυτές τις δύο χώρες, που ικανοποιούν το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών. Μια προοπτική που έχει πανικοβάλει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και ενώ η πολυδιαφημιζόμενη οικονομική ανάκαμψη ακόμα να φανεί, μια νέα ενεργειακή κρίση θα ήταν, και σ' αυτό συμφωνούν οι πάντες, καταστροφική για όλους. Είναι δύσκολο, όμως, να σταματήσει μια τέτοια "σταυροφορία" σε προεκλογική περίοδο.

Ενώ, λοιπόν, ο Κλίντον "μάχεται" στην Κούβα για την επανεκλογή του, η ΕΕ αγωνίζεται ώστε οι πολυεθνικές της εταιρίες να έχουν το δικαίωμα στην παγκόσμια αγορά να κάνουν ανενόχλητες τις "μπίζνες" τους, όπου θέλουν και με όποιον θέλουν. Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να ρισκάρει έναν"εμπορικό πόλεμο".

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Οξύνονται τα ήδη πολλά και σύνθετα προβλήματα

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη γειτονική μας Βουλγαρία φαίνεται πως χειροτερεύει δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί εκείνοι που επίμονα αναρωτιούνται: Μήπως η πρώην σοσιαλιστική αυτή χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού;

Αδιαμφισβήτητο, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι βαθύτατες ανησυχίες, από τις οποίες διακατέχονται σήμερα οι Βούλγαροι εργαζόμενοι, έχουν πραγματικές και βάσιμες αιτίες. Από τις αρχές του Ιούλη, που αυξήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος κατά 4%, φθάνοντας έτσι στο 22%, η χώρα - όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οικονομικοί ειδικοί - βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση των συνεχών ανατιμήσεων. Το ρεύμα, για παράδειγμα, φορολογήθηκε κατά 118%, ενώ οι τιμές του νερού κατά 40%-50%. Ταυτόχρονα, στα ύψη αναρριχήθηκαν οι τιμές στα μέσα διατροφής, καθώς και των εισιτηρίων στα αστικά μέσα συγκοινωνίας.

Σήμερα, οι διακοπές στη θάλασσα για πάρα πολλούς Βούλγαρους πολίτες αποτελούν πλέον "μια όμορφη ανάμνηση...". Μόνο για μερικές διανυκτερεύσεις σ' ένα απλό ξενοδοχείο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει κανείς σχεδόν έναν ολόκληρο μισθό. Είναι φανερό πως η σημερινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η δυσφορία των λαϊκών μαζών ενάντια στην πολιτική της δυναμώνει συνεχώς. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι κατώτατοι μισθοί στη Βουλγαρία από 3.000 λέβα που ήταν αυξήθηκαν σε 4.000, δηλαδή σε 40 μάρκα το μήνα.

Οπως είναι σε όλους γνωστό, πίσω από την πραγματική αυτή "θύελλα των τιμών" βρίσκονται οι εντολές και οι απαιτήσεις των αδηφάγων πολυεθνικών χρηματιστικών κύκλων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και τα συνδικάτα της Βουλγαρίας, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, δεν είναι καθόλου διατεθειμένα να συμβάλουν στην πρωτοφανή αυτή ψυχρολουσία των εργαζομένων της χώρας. Και τα οικονομικά προβλήματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, αν λάβει κανείς υπόψη του τον πληθωρισμό, ο οποίος συνεχώς εκτινάσσεται στα ύψη...

Ετσι, λοιπόν, συνδικαλιστικά στελέχη φθάνουν στο σημείο να καλούν τους εργαζόμενους της χώρας ακόμα και σε μποϊκοτάζ κατά του κράτους, συμβουλεύοντάς τους να μην καταβάλλουν καθόλου φόρους. Ο πρόεδρος, μάλιστα, της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων δηλώνει δημόσια ότι οι κοινοβουλευτικές μορφές αντίστασης ενάντια στην ασταμάτητα ανερχόμενη ακρίβεια και τη διαφθορά - που όπως είναι ήδη γνωστό πήρε επικίνδυνες διαστάσεις στη Βουλγαρία - έχουν εξαντληθεί. Η μοναδική σωτηρία για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην παν-βουλγαρική απεργία, αφού ο διάλογος με την κυβέρνηση "έχει πεθάνει...". Είναι γεγονός, όμως, ότι μέχρι σήμερα και παρά την αυξανόμενη αντικειμενικά λαϊκή δυσαρέσκεια, τέτοιες προσκλήσεις δε βρίσκουν ουσιαστική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους της χώρας. Η εξήγηση βρίσκεται, βέβαια, σε μια σειρά παράγοντες. Ενας απ' αυτούς είναι το χαμηλό κύρος της ηγεσίας των συνδικάτων. Γεγονός, που εντείνεται ακόμη περισσότερο από τη φανερή - στον ένα ή άλλο βαθμό - πολιτική υστεροβουλία των αγωνιστικών της εκκλήσεων, αφού είναι γνωστές οι σχέσεις της με τη συντηρητική αντιπολίτευση. Δεύτερος παράγοντας είναι το εμφανές λίγο - πολύ πολιτικό αδιέξοδο για τους Βούλγαρους εργαζόμενους, αφού τη σημερινή αντιπολίτευση την έχουν ήδη δοκιμάσει και πρόσφατα απορρίψει. Κι ένας τρίτος, τέλος, ανασχετικός παράγοντας είναι η βάσιμη ανησυχία των Βούλγαρων εργαζόμενων από τις διαφαινόμενες - αν και υπόγειες κυρίως ακόμη - κινήσεις και σχέδια αντιδραστικών κύκλων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, που φθάνουν μέχρι και στην παλινόρθωση της μοναρχίας.

Δίπλα σ' αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερα σύνθετη και περίπλοκη οικονομικο-πολιτική κατάσταση, που αντιμετωπίζει σήμερα η πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα, έρχεται να προστεθεί τώρα και η χειρότερη σοδειά της άλλοτε υποδειγματικής συνεταιριστικής αγροτικής οικονομίας της. Πρόκειται, όπως σημειώνουν ειδικοί, για τη χειρότερη σοδειά των τελευταίων 30 χρόνων. Η συγκομιδή σταριού θα φθάσει, με τους πιο αυστηρούς υπολογισμούς, στα 2 εκατομμύρια μόνο τόνους. Ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες, για το ψωμί των κατοίκων, θα πρέπει οπωσδήποτε η χώρα να εισαγάγει άλλες 500.000 τόνους.

Κατά τα άλλα, ακόμα και στην περίπτωση, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έβλεπε να εκπληρώνονται όλες οι απαιτήσεις που έχει προβάλει στη σημερινή βουλγαρική κυβέρνηση και χορηγούσε και την πίστωση των 150 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει συμφωνηθεί, τότε, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, τα χρήματα αυτά δε θα ήταν παρά μια "σταγόνα πάνω σε μια πέτρα που καίει...", ενώ θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις για νέες εξαρτήσεις της Βουλγαρίας από το ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.

Η σημερινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, όπως αναφέρεται, "ελπίζει να πάρει κάποια ανάσα..." από τις ιδιωτικοποιήσεις μερικών δεκάδων κρατικών επιχειρήσεων και το ξεπούλημά τους σε ξένους επενδυτές. Τώρα, με ποιους όρους θα γίνει το ξεπούλημα αυτό των πρώην σοσιαλιστικών επιχειρήσεων θα το δείξει το άμεσο μέλλον. Η πείρα όμως έχει δείξει ότι οι όροι αυτοί καθορίζονται σε τελευταία ανάλυση από το ξένο κεφάλαιο, όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος πολιτικός προσανατολισμός αποφασιστικής αντίστασης στην επιχειρούμενη ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων".

Οι ενδεχόμενες, όμως, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, και μάλιστα με τέτοιους όρους, θα σημάνουν ταυτόχρονα και μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια νέα αύξηση της ήδη μαζικής ανεργίας, η οποία σήμερα φτάνει στα 600.000 άτομα περίπου και ξεπερνά το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της πρώην αυτής σοσιαλιστικής χώρας. Είναι, λοιπόν, επόμενο και φυσιολογικό - στη βάση όλων αυτών των στοιχείων - να βρίσκεται η Βουλγαρία μπροστά σ' ένα θερμό φθινόπωρο...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Η μετεκλογική κατάσταση στη Ρωσία και η ενίσχυση του κόμματος

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία και την τακτική του κόμματος στην άμεση περίοδο εξέτασε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Ιούλη στη Μόσχα. Την εισήγηση παρουσίασε ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Βίκτορ Τιούλκιν,ο οποίος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά τη νίκη του Μπορίς Γιέλτσιν, δεν αποτελούν βάση για απαισιοδοξία. Ο κομμουνισμός άντεξε, οι θέσεις των κομμουνιστών στην κοινωνία ενισχύθηκαν.Η δημοτικότητα του Γιέλτσιν πέφτει, ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν είχε ως γνώμονα την αρχή "να μην έχουμε άλλα χειρότερα". Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε η τάση για διαμόρφωση δικομματικού μονοπωλίου στην εξουσία. Η τάση αυτή απορρέει από την προσέγγιση θέσεων των πολιτικών δυνάμεων, που πάλευαν για το προεδρικό αξίωμα, πάνω στα περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η Ολομέλεια, με γνώμονα την αναγκαιότητα ενίσχυσης των θέσεων των δυνάμεων του σοσιαλισμού, ανέθεσε στο Οργανωτικό Γραφείο (ΟΓ) της ΚΕ να ετοιμάσει για το Συνέδριο του κινήματος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων τις προτάσεις για τις αρχές συμμετοχής του ΚΕΚΡ σ' αυτό το κίνημα. Τονίστηκε συνάμα ότι η ενδεχόμενη παραίτηση του υπό διαμόρφωση κινήματος από τις θέσεις του σοσιαλισμού, της σοβιετικής εξουσίας και της οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά με ενέργειες διεύρυνσης και ενίσχυσης του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση".

Εξετάστηκε επίσης το ζήτημα της συμμετοχής ή μη, στο Πολιτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που δημιούργησαν οι σημερινές ρωσικές αρχές. Η Ολομέλεια θεωρεί τη δημιουργία του Πολιτικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ως παράγοντα αναγκαστικής συσπείρωσης των αντιλαϊκών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υφίστανται συνεχείς ήττες στις εκλογές για την Κρατική Δούμα, στις προεδρικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές για τα όργανα της εκτελεστικής και αντιπροσωπευτικής εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ανέθεσε στο ΟΓ της ΚΕ να μελετήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του βήματος αυτού του Συμβουλίου, στον αγώνα για Σοβιετικό Σύνταγμα και για το ξεσκέπασμα του διαμορφούμενου δικομματικού συστήματος.

Από θέσεις αρχών

Εντονη υπήρξε η συζήτηση πάνω στο θέμα "Για τις μεθόδους της κομματικής καθοδήγησης του κοινωνικού κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και την προετοιμασία του για το επόμενο συνέδριο". Η συζήτηση είχε έντονο χαρακτήρα, λόγω της θέσης του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της "Εργαζόμενης Ρωσίας", Βίκτορ Ανπίλοφ, ο οποίος προσπαθεί στην ουσία να θέσει το κοινωνικό αυτό κίνημα εκτός καθοδήγησης και επιρροής του ΚΕΚΡ. Αυτό δήλωσαν ανοιχτά στην Ολομέλεια και ο Ανπίλοφ, και οι άμεσοι συνεργάτες του από την Επιτροπή Μόσχας (ΕΜ) του ΚΕΚΡ και την ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας".

Στην απόφαση της Ολομέλειας τονίζεται ότι τα μέλη του ΚΕΚΡ - μετέχοντες στο κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" οφείλουν να εφαρμόζουν σ' αυτό τη γραμμή του κόμματος. Στην Κομματική Ομάδα του Συντονιστικού Συμβουλίου και της ΕΕ του κινήματος δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τους κανόνες αντιπροσώπευσης στο επικείμενο συνέδριο για την ενίσχυση των θέσεων του κόμματος στα καθοδηγητικά όργανα του κινήματος. Πάνω στο ζήτημα αυτό έγινε επίσης οξύτατη συζήτηση, διότι η ΕΕ μ' επικεφαλής τον Ανπίλοφ πρότεινε ως κριτήριο ανάδειξης των υποψηφίων και κανόνα αντιπροσώπευσης τη διακίνηση της εφημερίδας "Μόλνια", δηλαδή όποιος διακινήσει 100 φύλλα της εφημερίδας θα είναι και αντιπρόσωπος για το συνέδριο. Η Ολομέλεια συνέστησε στα περιφερειακά παραρτήματα να προετοιμάσουν ενόψει του συνεδρίου προτάσεις υποψηφίων για τα καθοδηγητικά όργανα της "Εργαζόμενης Ρωσίας".

Η οργάνωση της Μόσχας

Στη συνέχεια διεξήχθη η κοινή Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ με θέμα "Για την κατάσταση της κομματικής δουλιάς στην Οργάνωση Μόσχας (ΟΜ) του ΚΕΚΡ και τα αποτελέσματα της εξέτασης των επιστολών και αιτήσεων των κομμουνιστών της ΟΜ του ΚΕΚΡ, που κατέφθασαν στο 5ο Συνέδριο, στην ΚΕ και την ΚΕΕ του ΚΕΚΡ". Η συζήτηση διήρκησε όλη την ημέρα, ήταν δύσκολη και οδυνηρή. Από τη μια μεριά, οι ομιλητές σημείωσαν πως οι κομμουνιστές της ΟΜ του ΚΕΚΡ με τις πράξεις τους απέδειξαν ότι αποτελούν πραγματική ενεργό δύναμη, πράγμα που το μαρτυρούν οι μαζικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και στην περιοχή Μόσχας, που αυτή πραγματοποίησε, αλλά γενικά η κατάσταση στην οργάνωση αυτή προκαλεί ανησυχίες στο κόμμα. Η καθοδήγηση της οργάνωσης ασκείται πρακτικά μονοπρόσωπα από τον πρώτο γραμματέα της Επιτροπής Μόσχας (ΕΜ), Ανπίλοφ, ενώ τα στελέχη στα καθοδηγητικά όργανα επιλέγονται σύμφωνα με την αρχή της προσωπικής αφοσίωσης στο πρώτο πρόσωπο. Ολο και περισσότεροι κομμουνιστές της οργάνωσης αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά του Ανπίλοφ και τη θέση αντιπαράθεσης στην ΚΕ του ΚΕΚΡ, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτός και άλλα μέλη του ΟΓ της ΕΜ. Η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στη διάρκεια των εργασιών του 5ου Συνεδρίου του ΚΕΚΡ και, παρόλο που το συνέδριο καταδίκασε αποφασιστικά την ακολουθούμενη από την ΕΜ γραμμή αντιπαράθεσης με το ΟΓ και την ΚΕ του ΚΕΚΡ, μετά το Συνέδριο ο Ανπίλοφ και άλλα μέλη του ΟΓ της ΕΜ του κόμματος ξεκίνησαν στην ουσία ανοιχτή πάλη κατά των αποφάσεων του συνεδρίου. Με σκοπό τη δυσφήμηση των αποφάσεων του Συνεδρίου πραγματοποίησαν συνελεύσεις, στις οποίες οι κομμουνιστές παραπληροφορούνταν και κυκλοφόρησαν θεωρητικά "ντοκουμέντα" για τον ίδιο σκοπό.

Στη διάρκεια της Ολομέλειας ο Ανπίλοφ επιχείρησε μερικές φορές να εγκαταλείψει επιδεικτικά την αίθουσα, αλλά επέστρεφε. Τελικά, βλέποντας τις διαθέσεις των μετεχόντων στην Ολομέλεια, πριν από την ψήφιση της απόφασης, δήλωσε ότι παραιτείται από μέλος του Οργανωτικού Γραφείου και έφυγε από την αίθουσα. Η Ολομέλεια, όμως, δε δέχτηκε την αυτοπαραίτησή του.

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι η καθοδήγηση της ΕΜ ακολούθησε το δρόμο δίωξης των ανεπιθύμητων γι' αυτή κομμουνιστών και, παραβιάζοντας κατάφωρα το Καταστατικό, πήρε μια σειρά μέτρα, διαγράφοντας από το κόμμα μέλη που υπεράσπιζαν τη γραμμή της ΚΕ και του 5ου Συνεδρίου του ΚΕΚΡ. Επίσης, δεν κατέθετε στο λογαριασμό της ΚΕ τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό χρηματικά ποσά και απέφευγε να λογοδοτήσει για τη δουλιά της.

Η κοινή Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ καταδίκασε τη στάση αντιπαράθεσης του ΟΓ της ΕΜ και του πρώτου γραμματέα της, η οποία δε συμβάλλει στο ιδεολογικό - οργανωτικό δυνάμωμα του κόμματος. Ο Ανπίλοφ απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα του πρώτου γραμματέα της ΕΜ και του επιβλήθηκε μομφή. Ανάλογα μέτρα πάρθηκαν και σε σχέση με τον δεύτερο γραμματέα της ΕΜ, Γ. Χουντιακόφ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ΟΜ, Ν. Οβόντκοφ. Η ΕΜ του ΚΕΚΡ, για την ανικανότητά της να αποτρέψει την ανάπτυξη αρνητικών φαινομένων, απομακρύνθηκε από την καθοδήγηση της ΟΜ του ΚΕΚΡ. Ανατέθηκε στο ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ το καθήκον να διορίσει προσωρινή επιτροπή και μαζί της να ετοιμάσει και να προχωρήσει σε γενική ανακαταγραφή των κομματικών μελών της ΟΜ του ΚΕΚΡ και να συγκαλέσει έκτακτη κομματική συνδιάσκεψη, η οποία θα εκλέξει τα καθοδηγητικά όργανα. Ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της ΕΜ που είχαν παρθεί σε βάρος μελών του ΚΕΚΡ κατά παράβαση του Καταστατικού και των κανόνων της κομματικής ζωής. Η Ολομέλεια εξέλεξε τον δρ. Οικονομικών Επιστημών καθηγητή Αλεξέι Σεργκέγεφ γραμματέα της ΚΕ για την ιδεολογική δουλιά. Στις 22 Ιούλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των γραμματέων και εκπροσώπων των ΚΟΒ της Μόσχας και περιοχής της Μόσχας και συγκροτήθηκε η προσωρινή κομματική επιτροπή.

Ο Ανπίλοφ, που δήλωσε στην Ολομέλεια της ΚΕ την απόφαση του ΟΓ της ΕΜ να μην υπακούσει στην απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ, συνέχισε τη γραμμή της διάσπασης. Στις 22 Ιούλη συγκάλεσε Ολομέλεια της πρώην ΕΜ, η οποία πήρε απόφαση να επιδιώξει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

"Από τη στιγμή που η ΕΜ απομακρύνθηκε από την καθοδήγηση της οργάνωσης, η απόφαση της Ολομέλειάς της δεν ισχύει. Σ' αυτές τις συνθήκες αρμόδια να αποφασίσει είναι η συνδιάσκεψη της ΟΜ Μόσχας. Πιστεύω όμως ότι δε θα κατορθώσουν να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο, διότι πρέπει να έχουν την υποστήριξη των οργανώσεων που θα εκπροσωπούν το 1/3 των μελών του κόμματος. Γνωρίζουμε τις διαθέσεις των κομμουνιστών και είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των οργανώσεων, όπως και στο 5ο Συνέδριο, θα υποστηρίξει τις θέσεις της ΚΕ και του Οργανωτικού Γραφείου της",σχολίασε για το "Ρ" τα τελευταία γεγονότα ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Αλεξέι Σεργκέγεφ.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

Οι κομμουνιστές, με τις πράξεις τους, απέδειξαν ότι αποτελούν πραγματική ενεργό δύναμη, πράγμα που το μαρτυρούν οι μαζικές εκδηλώσεις στη Μόσχα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ