Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Η μετεκλογική κατάσταση στη Ρωσία και η ενίσχυση του κόμματος

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία και την τακτική του κόμματος στην άμεση περίοδο εξέτασε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Ιούλη στη Μόσχα. Την εισήγηση παρουσίασε ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Βίκτορ Τιούλκιν,ο οποίος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά τη νίκη του Μπορίς Γιέλτσιν, δεν αποτελούν βάση για απαισιοδοξία. Ο κομμουνισμός άντεξε, οι θέσεις των κομμουνιστών στην κοινωνία ενισχύθηκαν.Η δημοτικότητα του Γιέλτσιν πέφτει, ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν είχε ως γνώμονα την αρχή "να μην έχουμε άλλα χειρότερα". Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε η τάση για διαμόρφωση δικομματικού μονοπωλίου στην εξουσία. Η τάση αυτή απορρέει από την προσέγγιση θέσεων των πολιτικών δυνάμεων, που πάλευαν για το προεδρικό αξίωμα, πάνω στα περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η Ολομέλεια, με γνώμονα την αναγκαιότητα ενίσχυσης των θέσεων των δυνάμεων του σοσιαλισμού, ανέθεσε στο Οργανωτικό Γραφείο (ΟΓ) της ΚΕ να ετοιμάσει για το Συνέδριο του κινήματος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων τις προτάσεις για τις αρχές συμμετοχής του ΚΕΚΡ σ' αυτό το κίνημα. Τονίστηκε συνάμα ότι η ενδεχόμενη παραίτηση του υπό διαμόρφωση κινήματος από τις θέσεις του σοσιαλισμού, της σοβιετικής εξουσίας και της οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά με ενέργειες διεύρυνσης και ενίσχυσης του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση".

Εξετάστηκε επίσης το ζήτημα της συμμετοχής ή μη, στο Πολιτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που δημιούργησαν οι σημερινές ρωσικές αρχές. Η Ολομέλεια θεωρεί τη δημιουργία του Πολιτικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ως παράγοντα αναγκαστικής συσπείρωσης των αντιλαϊκών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υφίστανται συνεχείς ήττες στις εκλογές για την Κρατική Δούμα, στις προεδρικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές για τα όργανα της εκτελεστικής και αντιπροσωπευτικής εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ανέθεσε στο ΟΓ της ΚΕ να μελετήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του βήματος αυτού του Συμβουλίου, στον αγώνα για Σοβιετικό Σύνταγμα και για το ξεσκέπασμα του διαμορφούμενου δικομματικού συστήματος.

Από θέσεις αρχών

Εντονη υπήρξε η συζήτηση πάνω στο θέμα "Για τις μεθόδους της κομματικής καθοδήγησης του κοινωνικού κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και την προετοιμασία του για το επόμενο συνέδριο". Η συζήτηση είχε έντονο χαρακτήρα, λόγω της θέσης του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της "Εργαζόμενης Ρωσίας", Βίκτορ Ανπίλοφ, ο οποίος προσπαθεί στην ουσία να θέσει το κοινωνικό αυτό κίνημα εκτός καθοδήγησης και επιρροής του ΚΕΚΡ. Αυτό δήλωσαν ανοιχτά στην Ολομέλεια και ο Ανπίλοφ, και οι άμεσοι συνεργάτες του από την Επιτροπή Μόσχας (ΕΜ) του ΚΕΚΡ και την ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας".

Στην απόφαση της Ολομέλειας τονίζεται ότι τα μέλη του ΚΕΚΡ - μετέχοντες στο κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" οφείλουν να εφαρμόζουν σ' αυτό τη γραμμή του κόμματος. Στην Κομματική Ομάδα του Συντονιστικού Συμβουλίου και της ΕΕ του κινήματος δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τους κανόνες αντιπροσώπευσης στο επικείμενο συνέδριο για την ενίσχυση των θέσεων του κόμματος στα καθοδηγητικά όργανα του κινήματος. Πάνω στο ζήτημα αυτό έγινε επίσης οξύτατη συζήτηση, διότι η ΕΕ μ' επικεφαλής τον Ανπίλοφ πρότεινε ως κριτήριο ανάδειξης των υποψηφίων και κανόνα αντιπροσώπευσης τη διακίνηση της εφημερίδας "Μόλνια", δηλαδή όποιος διακινήσει 100 φύλλα της εφημερίδας θα είναι και αντιπρόσωπος για το συνέδριο. Η Ολομέλεια συνέστησε στα περιφερειακά παραρτήματα να προετοιμάσουν ενόψει του συνεδρίου προτάσεις υποψηφίων για τα καθοδηγητικά όργανα της "Εργαζόμενης Ρωσίας".

Η οργάνωση της Μόσχας

Στη συνέχεια διεξήχθη η κοινή Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ με θέμα "Για την κατάσταση της κομματικής δουλιάς στην Οργάνωση Μόσχας (ΟΜ) του ΚΕΚΡ και τα αποτελέσματα της εξέτασης των επιστολών και αιτήσεων των κομμουνιστών της ΟΜ του ΚΕΚΡ, που κατέφθασαν στο 5ο Συνέδριο, στην ΚΕ και την ΚΕΕ του ΚΕΚΡ". Η συζήτηση διήρκησε όλη την ημέρα, ήταν δύσκολη και οδυνηρή. Από τη μια μεριά, οι ομιλητές σημείωσαν πως οι κομμουνιστές της ΟΜ του ΚΕΚΡ με τις πράξεις τους απέδειξαν ότι αποτελούν πραγματική ενεργό δύναμη, πράγμα που το μαρτυρούν οι μαζικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και στην περιοχή Μόσχας, που αυτή πραγματοποίησε, αλλά γενικά η κατάσταση στην οργάνωση αυτή προκαλεί ανησυχίες στο κόμμα. Η καθοδήγηση της οργάνωσης ασκείται πρακτικά μονοπρόσωπα από τον πρώτο γραμματέα της Επιτροπής Μόσχας (ΕΜ), Ανπίλοφ, ενώ τα στελέχη στα καθοδηγητικά όργανα επιλέγονται σύμφωνα με την αρχή της προσωπικής αφοσίωσης στο πρώτο πρόσωπο. Ολο και περισσότεροι κομμουνιστές της οργάνωσης αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά του Ανπίλοφ και τη θέση αντιπαράθεσης στην ΚΕ του ΚΕΚΡ, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτός και άλλα μέλη του ΟΓ της ΕΜ. Η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στη διάρκεια των εργασιών του 5ου Συνεδρίου του ΚΕΚΡ και, παρόλο που το συνέδριο καταδίκασε αποφασιστικά την ακολουθούμενη από την ΕΜ γραμμή αντιπαράθεσης με το ΟΓ και την ΚΕ του ΚΕΚΡ, μετά το Συνέδριο ο Ανπίλοφ και άλλα μέλη του ΟΓ της ΕΜ του κόμματος ξεκίνησαν στην ουσία ανοιχτή πάλη κατά των αποφάσεων του συνεδρίου. Με σκοπό τη δυσφήμηση των αποφάσεων του Συνεδρίου πραγματοποίησαν συνελεύσεις, στις οποίες οι κομμουνιστές παραπληροφορούνταν και κυκλοφόρησαν θεωρητικά "ντοκουμέντα" για τον ίδιο σκοπό.

Στη διάρκεια της Ολομέλειας ο Ανπίλοφ επιχείρησε μερικές φορές να εγκαταλείψει επιδεικτικά την αίθουσα, αλλά επέστρεφε. Τελικά, βλέποντας τις διαθέσεις των μετεχόντων στην Ολομέλεια, πριν από την ψήφιση της απόφασης, δήλωσε ότι παραιτείται από μέλος του Οργανωτικού Γραφείου και έφυγε από την αίθουσα. Η Ολομέλεια, όμως, δε δέχτηκε την αυτοπαραίτησή του.

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι η καθοδήγηση της ΕΜ ακολούθησε το δρόμο δίωξης των ανεπιθύμητων γι' αυτή κομμουνιστών και, παραβιάζοντας κατάφωρα το Καταστατικό, πήρε μια σειρά μέτρα, διαγράφοντας από το κόμμα μέλη που υπεράσπιζαν τη γραμμή της ΚΕ και του 5ου Συνεδρίου του ΚΕΚΡ. Επίσης, δεν κατέθετε στο λογαριασμό της ΚΕ τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό χρηματικά ποσά και απέφευγε να λογοδοτήσει για τη δουλιά της.

Η κοινή Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ καταδίκασε τη στάση αντιπαράθεσης του ΟΓ της ΕΜ και του πρώτου γραμματέα της, η οποία δε συμβάλλει στο ιδεολογικό - οργανωτικό δυνάμωμα του κόμματος. Ο Ανπίλοφ απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα του πρώτου γραμματέα της ΕΜ και του επιβλήθηκε μομφή. Ανάλογα μέτρα πάρθηκαν και σε σχέση με τον δεύτερο γραμματέα της ΕΜ, Γ. Χουντιακόφ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ΟΜ, Ν. Οβόντκοφ. Η ΕΜ του ΚΕΚΡ, για την ανικανότητά της να αποτρέψει την ανάπτυξη αρνητικών φαινομένων, απομακρύνθηκε από την καθοδήγηση της ΟΜ του ΚΕΚΡ. Ανατέθηκε στο ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ το καθήκον να διορίσει προσωρινή επιτροπή και μαζί της να ετοιμάσει και να προχωρήσει σε γενική ανακαταγραφή των κομματικών μελών της ΟΜ του ΚΕΚΡ και να συγκαλέσει έκτακτη κομματική συνδιάσκεψη, η οποία θα εκλέξει τα καθοδηγητικά όργανα. Ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της ΕΜ που είχαν παρθεί σε βάρος μελών του ΚΕΚΡ κατά παράβαση του Καταστατικού και των κανόνων της κομματικής ζωής. Η Ολομέλεια εξέλεξε τον δρ. Οικονομικών Επιστημών καθηγητή Αλεξέι Σεργκέγεφ γραμματέα της ΚΕ για την ιδεολογική δουλιά. Στις 22 Ιούλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των γραμματέων και εκπροσώπων των ΚΟΒ της Μόσχας και περιοχής της Μόσχας και συγκροτήθηκε η προσωρινή κομματική επιτροπή.

Ο Ανπίλοφ, που δήλωσε στην Ολομέλεια της ΚΕ την απόφαση του ΟΓ της ΕΜ να μην υπακούσει στην απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ, συνέχισε τη γραμμή της διάσπασης. Στις 22 Ιούλη συγκάλεσε Ολομέλεια της πρώην ΕΜ, η οποία πήρε απόφαση να επιδιώξει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

"Από τη στιγμή που η ΕΜ απομακρύνθηκε από την καθοδήγηση της οργάνωσης, η απόφαση της Ολομέλειάς της δεν ισχύει. Σ' αυτές τις συνθήκες αρμόδια να αποφασίσει είναι η συνδιάσκεψη της ΟΜ Μόσχας. Πιστεύω όμως ότι δε θα κατορθώσουν να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο, διότι πρέπει να έχουν την υποστήριξη των οργανώσεων που θα εκπροσωπούν το 1/3 των μελών του κόμματος. Γνωρίζουμε τις διαθέσεις των κομμουνιστών και είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των οργανώσεων, όπως και στο 5ο Συνέδριο, θα υποστηρίξει τις θέσεις της ΚΕ και του Οργανωτικού Γραφείου της",σχολίασε για το "Ρ" τα τελευταία γεγονότα ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Αλεξέι Σεργκέγεφ.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ