ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αλλες 345 περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα

Στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και γης υπάγονται από τη Δευτέρα 7 Ιούνη 1999 για πρώτη φορά 345 περιοχές εντός σχεδίου, που ανήκουν σε 12 νομούς της χώρας. Οπως προκύπτει από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, πρόκειται για δήμους και κοινότητες που ανήκουν στους Νομούς Εβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας, Λασιθίου και Χανίων.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα περιοχών εντός σχεδίου που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα το 1999, ενώ στους επόμενους μήνες αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, προκειμένου η διαδικασία ένταξης να έχει ολοκληρωθεί για όλες τις περιοχές μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά με τη χτεσινή απόφαση, οι ανώτατες και κατώτατες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο των σχετικών δήμων και κοινοτήτων είναι ανά νομό οι εξής:

  • Στο Νομό Εβρου: 110.000 - 180.000.
  • Στο Νομό Καβάλας: 100.000 - 400.000.
  • Στο Νομό Ροδόπης: 130.000.
  • Στο Νομό Θεσσαλονίκης: 130.000 - 190.000.
  • Στο Νομό Χαλκιδικής: 100.000 - 220.000.
  • Στο Νομό Θεσπρωτίας: 100.000 - 190.000.
  • Στο Νομό Καρδίτσας: 130.000 - 150.000.
  • Στο Νομό Βοιωτίας: 160.000 - 200.000.
  • Στο Νομό Ευβοίας: 100.000 - 200.000.
  • Στο Νομό Φωκίδας: 120.000 - 180.000.
  • Στο Νομό Λασιθίου: 110.000 - 200.000.
  • Στο Νομό Χανίων: 130.000 - 250.000.
Συσκέφθηκαν και συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας

Τις επιπτώσεις του βρώμικου πολέμου σε βασικά μεγέθη και κλάδους της οικονομίας (πληθωρισμός, έσοδα, επιτόκια, τουρισμός, εξαγωγές κλπ. ) συζήτησαν - ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Η προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κολωνία της Γερμανίας καθώς και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ήταν το βασικό θέμα της χτεσινοβραδινής συνεργασίας, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (έληξε την Τετάρτη), καθώς επίσης και για τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες.

Ειδική συζήτηση έγινε για:

  • τις εξελίξεις στο θέμα του πληθωρισμού, καθώς - παρά την αναμενόμενη μείωσή του το Μάη - απείχε πολύ από το μέσο κοινοτικό όρο, που αποτελεί κριτήριο για την ένταξη στην ΟΝΕ
  • τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά βασικά μεγέθη (επιτόκια, κρατικά έσοδα και ελλείμματα) και κλάδους της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, μεταφορές, τουρισμός).

Στο ΕΚΟΦΙΝ, όπου υπήρξε προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας, θίχτηκε και πάλι το θέμα της φορολογικής εναρμόνισης (της επιβολής κατώτατης φορολογίας στις καταθέσεις των κατοίκων της Ενωσης) όπου, για μία ακόμη φορά, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν... ότι διαφωνούν. Ενάντια στην ενιαία φορολογία τάσσονται η Αγγλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες λόγω της ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής που ακολουθούν είναι σήμερα αποδέκτες καταθέσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και υπέρ του μέτρου η Γερμανία, η οποία λόγω της υψηλής φορολόγησης (οι καταθέσεις φορολογούνται με 20%) που έχει επιβάλει, σημαντικό ύψος καταθέσεων έχει μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

Το σοβαρότερο πάντως που συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ είναι οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ, κάτι που δημιουργεί ρήγματα στη λογική της σύγκλισης των οικονομιών. Πρόσφατα μάλιστα διαπιστώθηκαν αποκλίσεις σε σχέση με τους αρχικούς στόχους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη Γερμανία και στην Ιταλία, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.

Αντλήθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου 520 δισ. δραχμές

Η στροφή προς το Χρηματιστήριο και οι τοποθετήσεις σε μακροχρόνιους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, ήταν οι βασικές αιτίες του περιορισμού του ρυθμού αύξησης της νομισματικής ρευστότητας τον προηγούμενο Απρίλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα σε ετήσια βάση τον Απρίλη αυξήθηκε με ρυθμό 8,3%, έναντι 8,9% το προηγούμενο μήνα Μάρτη. Στον δείκτη αυτό περιλαμβάνονται η νομισματική κυκλοφορία, οι ιδιωτικές καταθέσεις σε δραχμές και συνάλλαγμα, οι πράξεις Ρέπος, τα τραπεζικά ομόλογα, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων και οι τίτλοι του δημοσίου με διάρκεια έως ένα έτος.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, το α τετράμηνο του 1999, αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου 520 δισ. δραχμές (τα 406 δισ. δραχμές από τις Τράπεζες) έναντι 89 δισ. δραχμές το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Η εξέλιξη αυτή αφορά την απόσυρση κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις, τα οποία κατευθύνονται σε αγορά μετοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή πολλές μεγάλες τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Πίστεως, Πειραιώς, Μακεδονίας - Θράκης, Γιούρομπανκ) ενώ μέσα στο Μάη ολοκληρώνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (171 δισ. δραχμές) και ακολουθεί η Εμπορική.

Στο τέλος του Απρίλη τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων σε δραχμές ανήλθαν σε 19,4 τρισ. δραχμές, των καταθέσεων σε συνάλλαγμα σε 2,4 τρισ. δραχμές, των πράξεων Ρέπος σε 1,5 τρισ. δραχμές (από 36,7 δισ. δραχμές στο τέλος του 1997), των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων σε 5,8 τρισ. δραχμές και των τίτλων του ελληνικού δημοσίου έως ένα έτος σε 2,6 τρισ. δραχμές. Συνολικά η ρευστότητα της οικονομίας, η οποία μετράται με τον δείκτη Μ4Ν, ανήλθε σε 34 τρισ. δραχμές.

Δημοπρασία ομολόγων

Δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας, με άνοιγμα (re - opening) της αρχικής έκδοσης 15 Γενάρη 1999, σταθερού επιτοκίου 6,6% ετησίως, θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιούνη 1999. Οπως ανακοίνωσε σχετικά, το υπουργείο Οικονομικών, η δημοπρασία θα γίνει για την άντληση ποσού 125 δισ. δραχμών, με ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού την Παρασκευή 4 Ιούνη 1999. Η δημοπρασία θα γίνει με προσφορές που θα υποβληθούν από τους Βασικούς και μη Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς με δυνατότητα ικανοποίησης μη ανταγωνιστικών προσφορών μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

ΠΟΕ - ΔΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πάλι δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά

Με "αγωνιστικές κινητοποιήσεις" απειλεί σε χτεσινή της ανακοίνωση, η φιλοκυβερνητική ηγεσία της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων (ΠΟΕ - ΔΟΥ), η οποία κατηγορεί - με αρκετά γριφώδη τρόπο - την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι έχει επιλέξει την αντιπαράθεση και τη ρήξη προκειμένου να ικανοποιήσουν τους ιδιοτελείς και μόνο στόχους και σκοπούς τους... Δεν εξηγούν πάντως τι ακριβώς συμβαίνει, γεγονός που δημιουργεί πληθώρα ερωτηματικών για τα κίνητρα της "αντιπαράθεσης".

Κατά τα άλλα η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ εκφράζει την αγωνία της, επειδή - όπως υποστηρίζει - οι λαθεμένοι χειρισμοί, οι προχειρότητες και οι τυχοδιωκτισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οδηγούν στο να διακυβεύεται η πορεία της ένταξης της χώρας προς την ΟΝΕ...

Κλιμακώνοντας τη φραστική τους επίθεση, κάνουν λόγο για κατ' επίφαση "κοινωνικό διάλογο" - στον οποίο δήλωσαν "παρών" από την πρώτη στιγμή - για τελμάτωμα της μηχανοργάνωσης, για φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων κλπ.

Είναι όμως γνωστό ότι η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ έχει απεμπολήσει από πολλού τα συμφέροντα των εργαζομένων και έχει θέσει εαυτό στην υπηρεσία του πιο γκρίζου κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως επίσης είναι γνωστό ότι κάθε φορά που εκδηλώνεται "ρήξη" με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάπου στη μοιρασιά τα έχουν χαλάσει.

"Κουτσουρεμένο" το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών '99

Οριστικοποιήθηκε με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας η διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών (ΕΠΠ) για το 1999, το οποίο είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης τον προηγούμενο μήνα και είναι "κουτσουρεμένο" σε σχέση με πέρσι κατά 19 δισ. δραχμές. Το ύφος του φετινού προγράμματος ανέρχεται σε 694 δισ., έναντι 713 δισ. που ήταν το περσινό πρόγραμμα (τα 88 δισ. δρχ. είναι "δανεικά" από τις πιστώσεις του 2000).

Η υλοποίηση του ΕΠΠ για το 1999 με βάση την Υπουργική Απόφαση και τα όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα θα γίνει ως εξής:

  • Κατά 81,7% με διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού, κατά 11,2% με κλειστό διαγωνισμό και ποσοστό 7,1% θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία των προμηθειών υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας (ΥΟΤΑ), θα παραπεμφθεί, δηλαδή, για έγκριση στην αρμόδια διακομματική επιτροπή.
  • Συνολικά ο αριθμός των φορέων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 155 έναντι 173 φορέων του περσινού προγράμματος. Από αυτούς 34 είναι φορείς του κρατικού τομέα, 47 φορείς του τομέα οργανισμών και 74 των νοσοκομείων.
  • Το ύψος των προγραμμάτων των φορέων του τομέα του κράτους ανέρχεται σε 119 δισ. ή ποσοστό 17,2%, των φορέων του τομέα των οργανισμών σε 519 δισ. δρχ. ή ποσοστό 74,8 δισ. δρχ. και των νοσοκομείων σε 56 δισ. και ποσοστό 8%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ