Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συσκέφθηκαν και συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας

Τις επιπτώσεις του βρώμικου πολέμου σε βασικά μεγέθη και κλάδους της οικονομίας (πληθωρισμός, έσοδα, επιτόκια, τουρισμός, εξαγωγές κλπ. ) συζήτησαν - ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Η προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κολωνία της Γερμανίας καθώς και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ήταν το βασικό θέμα της χτεσινοβραδινής συνεργασίας, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (έληξε την Τετάρτη), καθώς επίσης και για τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες.

Ειδική συζήτηση έγινε για:

  • τις εξελίξεις στο θέμα του πληθωρισμού, καθώς - παρά την αναμενόμενη μείωσή του το Μάη - απείχε πολύ από το μέσο κοινοτικό όρο, που αποτελεί κριτήριο για την ένταξη στην ΟΝΕ
  • τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά βασικά μεγέθη (επιτόκια, κρατικά έσοδα και ελλείμματα) και κλάδους της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, μεταφορές, τουρισμός).

Στο ΕΚΟΦΙΝ, όπου υπήρξε προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας, θίχτηκε και πάλι το θέμα της φορολογικής εναρμόνισης (της επιβολής κατώτατης φορολογίας στις καταθέσεις των κατοίκων της Ενωσης) όπου, για μία ακόμη φορά, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν... ότι διαφωνούν. Ενάντια στην ενιαία φορολογία τάσσονται η Αγγλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες λόγω της ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής που ακολουθούν είναι σήμερα αποδέκτες καταθέσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και υπέρ του μέτρου η Γερμανία, η οποία λόγω της υψηλής φορολόγησης (οι καταθέσεις φορολογούνται με 20%) που έχει επιβάλει, σημαντικό ύψος καταθέσεων έχει μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

Το σοβαρότερο πάντως που συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ είναι οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ, κάτι που δημιουργεί ρήγματα στη λογική της σύγκλισης των οικονομιών. Πρόσφατα μάλιστα διαπιστώθηκαν αποκλίσεις σε σχέση με τους αρχικούς στόχους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη Γερμανία και στην Ιταλία, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ