Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΕΛΛΕΝΙΤ"
Σε φαύλο κύκλο άνομων συμφερόντων

Επίσκεψη του Αντώνη Ντρέκου, υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στους απεργούς εργαζόμενους της βιομηχανίας

Σε ένα φαύλο κύκλο άνομων συμφερόντων έχει εμπλακεί η "ΕΛΛΕΝΙΤ" στη Θεσσαλονίκη, όπως οι ίδιοι οι εγαζόμενοι τόνισαν στη συζήτηση που είχαν προχτές το πρωί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος Αντώνη Ντρέκο.Ο Αντώνης Ντρέκος μαζί με τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θόδωρο Κυριακίδη,επισκέφθηκαν τους απεργούς εργαζόμενους της "ΕΛΛΕΝΙΤ", που συνεχίζουν την επίσχεση εργασία τους για ένα περίπου μήνα. Η συνάντηση με τους απεργούς πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πύλη του εργοστασίου.

Οι απεργοί διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους των τριών τελευταίων μηνών και την κατοχύρωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι η "ΕΛΛΕΝΙΤ", η πρώτη βιομηχανία αμιαντοτσιμέντου στην Ελλάδα, έφτασε στο σημείο σήμερα να χρωστά μόνο στους συνταξιούχους της επιχείρησης 125 εκατομμύρια και άλλα 150 εκατομμύρια στο εν ενεργεία εργατικό προσωπικό. Το συνολικό χρέος της "ΕΛΛΕΝΙΤ" ξεπερνά σήμερα τα 2,5 δισ.

Οχι μόνο αυτό αλλά η άλλοτε δυναμική επιχείρηση έχει καταντήσει μια εταιρία - "μαϊμού" με κάποιους αόρατους ιδιοκτήτες που έχουν σαν επίσημη διεύθυνσή τους ένα δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας! Αλλά και οι προηγούμενοι Βέλγοι ιδιοκτήτες, μέχρι το 1994, φρόντισαν να αυξήσουν τα χρέη κατά 50% και να μειώσουν κατά 30% το προσωπικό.

Πρόκειται για μια πράγματι τραγική αλλά και επικίνδυνη κατάσταση, που απειλεί όχι μόνο με παρακράτηση δεδουλευμένων και άλλων κατοχυρωμένων από το νόμο δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και την ίδια την ασφάλειά τους.

Δεν είναι βέβαια μόνο οι ιδιοκτήτες - φαντάσματα της επιχείρησης που ευθύνονται γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία έχει πια ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης που με την πολιτική που ακολουθεί διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο και τις οικονομικές συνθήκες της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπικής, παράνομης δραστηριότητας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που οδηγεί πολλές ανθηρές επιχειρήσεις στο "ξεζούμισμα" και το κλείσιμό τους αδιαφορώντας για την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Α. Ντρέκος δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα ασχοληθεί με το θέμα και κάλεσε τους εργαζόμενους μέσα από τη δράση τους, αλλά και τη στάση τους στις ευρωεκλογές, να καταδικάσουν την πολιτική που αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους δράσεις στους κερδοσκόπους κεφαλαιοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ