Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντλήθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου 520 δισ. δραχμές

Η στροφή προς το Χρηματιστήριο και οι τοποθετήσεις σε μακροχρόνιους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, ήταν οι βασικές αιτίες του περιορισμού του ρυθμού αύξησης της νομισματικής ρευστότητας τον προηγούμενο Απρίλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα σε ετήσια βάση τον Απρίλη αυξήθηκε με ρυθμό 8,3%, έναντι 8,9% το προηγούμενο μήνα Μάρτη. Στον δείκτη αυτό περιλαμβάνονται η νομισματική κυκλοφορία, οι ιδιωτικές καταθέσεις σε δραχμές και συνάλλαγμα, οι πράξεις Ρέπος, τα τραπεζικά ομόλογα, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων και οι τίτλοι του δημοσίου με διάρκεια έως ένα έτος.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, το α τετράμηνο του 1999, αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου 520 δισ. δραχμές (τα 406 δισ. δραχμές από τις Τράπεζες) έναντι 89 δισ. δραχμές το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Η εξέλιξη αυτή αφορά την απόσυρση κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις, τα οποία κατευθύνονται σε αγορά μετοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή πολλές μεγάλες τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Πίστεως, Πειραιώς, Μακεδονίας - Θράκης, Γιούρομπανκ) ενώ μέσα στο Μάη ολοκληρώνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (171 δισ. δραχμές) και ακολουθεί η Εμπορική.

Στο τέλος του Απρίλη τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων σε δραχμές ανήλθαν σε 19,4 τρισ. δραχμές, των καταθέσεων σε συνάλλαγμα σε 2,4 τρισ. δραχμές, των πράξεων Ρέπος σε 1,5 τρισ. δραχμές (από 36,7 δισ. δραχμές στο τέλος του 1997), των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων σε 5,8 τρισ. δραχμές και των τίτλων του ελληνικού δημοσίου έως ένα έτος σε 2,6 τρισ. δραχμές. Συνολικά η ρευστότητα της οικονομίας, η οποία μετράται με τον δείκτη Μ4Ν, ανήλθε σε 34 τρισ. δραχμές.

Δημοπρασία ομολόγων

Δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας, με άνοιγμα (re - opening) της αρχικής έκδοσης 15 Γενάρη 1999, σταθερού επιτοκίου 6,6% ετησίως, θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιούνη 1999. Οπως ανακοίνωσε σχετικά, το υπουργείο Οικονομικών, η δημοπρασία θα γίνει για την άντληση ποσού 125 δισ. δραχμών, με ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού την Παρασκευή 4 Ιούνη 1999. Η δημοπρασία θα γίνει με προσφορές που θα υποβληθούν από τους Βασικούς και μη Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς με δυνατότητα ικανοποίησης μη ανταγωνιστικών προσφορών μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ