ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναγνωρίζει στις ΗΠΑ ρόλο «επιδιαιτητή» στα Ελληνοτουρκικά

Από τις πρόσφατες επαφές Δένδια - Τσαβούσογλου

akriviadis.gr

Από τις πρόσφατες επαφές Δένδια - Τσαβούσογλου
Ρόλο «επιδιαιτητή» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προσέδωσε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποτυπώνοντας την επικίνδυνη στρατηγική της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που βάζουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του διαβόητου «Atlantic Council» την Πέμπτη και δίνοντας το ευρωατλαντικό πλαίσιο εντός του οποίου δρομολογούνται οι επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις», είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι σε μια μοναδική θέση, γιατί είμαστε σύμμαχοι και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και οι ΗΠΑ είναι η ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ...» και συμπλήρωσε πως «οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. αποδοχή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την Τουρκία, σε ένα πιο σταθερό μέλλον για την περιοχή και σε πολύ καλύτερες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. (...) Οι ΗΠΑ διαθέτουν μοχλούς επιρροής στην περιοχή και είναι η μόνη δύναμη που επικοινωνεί με ευκολία με σχεδόν όλα τα μέρη, συνεπώς είναι η δύναμη που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ όλων των μερών στην περιοχή», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα της «κοινής αντίληψης» ΗΠΑ - Ελλάδας σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας το παράδειγμα της Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι ΗΠΑ αντιτάσσονται στις κινεζικές αξιώσεις εναντίον των Φιλιππίνων.

Παράλληλα, μπροστά στο παζάρι που έχει ανοίξει, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Αθήνα και η Αγκυρα θα μπορούσαν να λύσουν σχετικά εύκολα τα περισσότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συμφωνώντας δε με την παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήδη από την εποχή Ομπάμα, και διαδοχικά με τις διοικήσεις Τραμπ και τώρα Μπάιντεν, βιώνουν μια «αναγέννηση», «παρά τις πολιτικές αλλαγές» στις δύο χώρες, σημείωσε πως οι διμερείς «εδράζονται σε μια πολύ σταθερή βάση κοινών αξιών». Θύμισε ότι τον Οκτώβρη 2019 οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και πλέον «διαπραγματευόμαστε μια αναθεωρημένη MDCA με την κυβέρνηση Μπάιντεν». «Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Αυτή είναι μια πολύ ταραχώδης περιοχή, και πρέπει να πω ότι όταν οι ΗΠΑ αφήνουν ένα κενό, άλλες δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν απαραίτητα την ίδια κατανόηση της παγκόσμιας τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Ετσι, θα θέλαμε και η περιοχή χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή από τις ΗΠΑ, όχι λιγότερη», τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να περιγράψει και τις «προσδοκίες» της αστικής τάξης από την εμπλοκή στον αμερικανικό σχεδιασμό, λέγοντας πως «βλέπουμε τον εαυτό μας ως κόμβο ενεργειακής διασυνδεσιμότητας» με «αγωγούς, αλλά και διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική, από το Ισραήλ, από την Κύπρο». Και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να συνδεθούμε με τα Βαλκάνια, προκειμένου να τους παρέχουμε την επιλογή πηγής Ενέργειας», διευκρινίζοντας ότι «επειδή μέχρι τώρα όλα τα Βαλκάνια μπορούσαν να πάρουν Ενέργεια μόνο από τη Ρωσία, έτσι ήταν. Τώρα, με την Αλεξανδρούπολη και με άλλες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τους δίνουμε μια επιλογή», τονίζοντας τον ρόλο της χώρας «ως κόμβου Ενέργειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αναζήτηση λύσεων» ζητούν οι «εταίροι»

Ετοιμότητα για περαιτέρω όξυνση του παζαριού με την Τουρκία εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος την Πέμπτη υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτιμώντας ότι η φετινή χρονιά «δείχνει να είναι καλύτερη» σε ό,τι αφορά τον διάλογο ΕΕ - Τουρκίας αλλά και ξεχωρίζοντας το «βάρος» που έχουν οι διαπραγματεύσεις ειδικά σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Τουρκία και βέβαια τους εταίρους μας στην ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, να αναζητήσουν λύσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιτευχθούν, από τη στιγμή που όλες οι πλευρές επιτρέψουν να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη», όπως είπε, τονίζοντας με νόημα για τον διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας ότι «αν εδώ προκύψουν αποτελέσματα, θα μπορέσουν να προκύψουν και αλλού». Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε έναν εποικοδομητικό διάλογο και πρέπει βέβαια σε αυτόν τον δρόμο βήμα βήμα να φτάσουμε σε αποτέλεσμα», εντοπίζοντας μια «πολύ εποικοδομητική φάση» στην οποία βρισκόμαστε όσον αφορά ειδικά «τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το βράδυ της Τετάρτης είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν, στην οποία η τουρκική πλευρά επισήμανε ότι «δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που ξεκίνησε στις σχέσεις Τουρκίας - EE», κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» και επιμένοντας ότι «η Τουρκία διατηρεί νηφάλια στάση, για να διατηρηθεί η θετική ατζέντα». Σημειωτέον, τόσο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ όσο και στη συνομιλία των δύο ηγετών κυριάρχησε και το θέμα της Λιβύης, για το οποίο τυπικά υπήρξε συμφωνία για την «ανάγκη αποχώρησης όλων των στρατευμάτων» και «στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης». Ωστόσο η Αγκυρα ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά πως θα παζαρέψει σκληρά το ρόλο της σε όλη την περιοχή. Εσπευσε λοιπόν να υπενθυμίσει ότι τα τουρκικά στρατεύματα βρέθηκαν στη Λιβύη μετά από συμφωνία - πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης και - όπως υποστήριξε - «δεν πρέπει να συγχέονται με τους ξένους μισθοφόρους που σταθμεύουν εκεί». Πρόσθεσε ότι «δεν θα λειτουργήσει προς όφελος της Λιβύης ο τερματισμός της στήριξης που χρειάζεται, σε στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλευτική, με βάση άλλωστε τη συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών». Και κατέληξε: «Η παρέμβαση σε τέτοιες συμφωνίες μεταξύ κρατών δεν αποτελεί σωστή προσέγγιση για τρίτες χώρες».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμενόταν στην Αγκυρα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, για σειρά επίσημων επαφών με βασικό θέμα την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας του 2016 για το Μεταναστευτικό.

Στο μεταξύ, η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο των επίσημων διήμερων διαβουλεύσεων που είχαν αντιπροσωπείες από τα ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αιγύπτου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθέρμανσης ευρύτερα των σχέσεών τους, κι ενώ πληθαίνουν φωνές που ιεραρχούν ψηλά και τη διαπραγμάτευση για τις ΑΟΖ τους. Τουρκικά ΜΜΕ σταθερά φιλοξενούν επισημάνσεις στρατιωτικών και διπλωματών, σύμφωνα με τις οποίες «η Αίγυπτος μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερες θαλάσσιες ζώνες αν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με την Τουρκία σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αν το Κάιρο επιλέξει να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Τουρκία και όχι την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θα κερδίσει δικαιοδοσία σε μια θαλάσσια ζώνη μεγαλύτερη κατά 11.500 τ. χλμ. «Με καλές διμερείς σχέσεις και μεταξύ τους συνεργασία, μπορούν να είναι παίκτες με επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διεθνή ενεργειακή αγορά (...) Μια συμφωνία (για ΑΟΖ) μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντική και απαραίτητη».

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πρόσφατη Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπου, παρά το αδιέξοδο, δόθηκε νέα ώθηση στα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι και δρομολογούν οι «νέες πραγματικότητες» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η Επιτροπή Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις δράσεις ενάντια στην υποβάθμιση του πτυχίου τους και παράλληλα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στο πλευρό της Επιτροπής βρέθηκαν εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ, εκπρόσωποι σωματείων και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών ζήτησαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις διεκδικήσεις τους, όμως για άλλη μια φορά εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

Την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών κατήγγειλε με δήλωσή του ο Γ. Δελής και ζήτησε την άμεση ικανοποίησή τους.

Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ απαιτούν:

  • Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου από επίπεδο 4 (ν. 3475/2006) σε επίπεδο 3, το οποίο τους δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί πτυχίου.
  • Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες, τεστ Covid-19).
  • Οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.
  • Να ενισχυθούν οικονομικά οι μαθητές του προγράμματος σίτισης - στέγασης του ΟΑΕΔ.
  • Να ενισχυθούν τα εργαστήριά τους με περισσότερο εργαστηριακό υλικό.
  • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εγκριση κονδυλίων για τις φυλακές ξεριζωμένων στα νησιά

Η ΕΕ ενέκρινε τον προϋπολογισμό της νέας κλειστής δομής για τους ξεριζωμένους στη Λέσβο, της νέας φυλακής που καταγγέλλουν σωματεία και φορείς του νησιού, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να την αποδεχτούν. Οπως ανακοινώθηκε, το κόστος αυτής της δομής και της νέας που σχεδιάζεται και στη Χίο είναι στα 155 εκατ. ευρώ, και ως ημερομηνία λήξης των έργων εμφανίζεται η 31η Μάρτη 2022.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 29/4 και απευθύνεται προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γίνεται γνωστή η αποδοχή της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής νέων κλειστών δομών στη Λέσβο και στη Χίο, σε ενιαίο κωδικό με αυτές σε Σάμο, Κω και Λέρο. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για όλες αυτές τις δομές διαμορφώνεται στα 269.230.663,55 ευρώ.

Για την αποδοχή της νέας δομής, κυβέρνηση και δημοτική αρχή αξιοποιούν ως «δόλωμα» και την αυτονόητη υποχρέωσή τους να αποδώσουν τη Μόρια στο λαό του νησιού. Στο μεταξύ, έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο, προκαλώντας ανησυχία για περαιτέρω διάδοση μέσα στην κοινότητα των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 32 θετικά δείγματα ανάμεσα στους μετανάστες και πρόσφυγες που μένουν στο προσωρινό ΚΥΤ, ενώ δύο άτομα θετικά στον ιό βρίσκονται στη δομή καραντίνας που λειτουργεί στη δυτική Λέσβο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μεγάλα Θέρμα. Οι θετικοί στον ιό μαζί με τις στενές επαφές τους (πάνω από 100 άτομα) βρίσκονται σε χώρο καραντίνας μέσα στο ΚΥΤ, ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.

Προς έκδοση στην Ελλάδα ο ναζιστής Λαγός

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον ναζιστή ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό «κηρύχθηκε εκτελέσιμο», σύμφωνα με το προδικαστικό τμήμα του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοσή του στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τυχόν προσφυγή εναντίον αυτής της απόφασης από τον καταδικασμένο στην Ελλάδα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με την απόφαση, «για προφανείς λόγους ασφαλείας, η ημερομηνία παράδοσης (σ.σ. στις ελληνικές αρχές) δεν μπορεί να κοινοποιηθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ