Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναγνωρίζει στις ΗΠΑ ρόλο «επιδιαιτητή» στα Ελληνοτουρκικά

Από τις πρόσφατες επαφές Δένδια - Τσαβούσογλου

akriviadis.gr

Από τις πρόσφατες επαφές Δένδια - Τσαβούσογλου
Ρόλο «επιδιαιτητή» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προσέδωσε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποτυπώνοντας την επικίνδυνη στρατηγική της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που βάζουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του διαβόητου «Atlantic Council» την Πέμπτη και δίνοντας το ευρωατλαντικό πλαίσιο εντός του οποίου δρομολογούνται οι επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις», είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι σε μια μοναδική θέση, γιατί είμαστε σύμμαχοι και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και οι ΗΠΑ είναι η ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ...» και συμπλήρωσε πως «οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. αποδοχή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την Τουρκία, σε ένα πιο σταθερό μέλλον για την περιοχή και σε πολύ καλύτερες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. (...) Οι ΗΠΑ διαθέτουν μοχλούς επιρροής στην περιοχή και είναι η μόνη δύναμη που επικοινωνεί με ευκολία με σχεδόν όλα τα μέρη, συνεπώς είναι η δύναμη που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ όλων των μερών στην περιοχή», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα της «κοινής αντίληψης» ΗΠΑ - Ελλάδας σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας το παράδειγμα της Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι ΗΠΑ αντιτάσσονται στις κινεζικές αξιώσεις εναντίον των Φιλιππίνων.

Παράλληλα, μπροστά στο παζάρι που έχει ανοίξει, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Αθήνα και η Αγκυρα θα μπορούσαν να λύσουν σχετικά εύκολα τα περισσότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συμφωνώντας δε με την παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήδη από την εποχή Ομπάμα, και διαδοχικά με τις διοικήσεις Τραμπ και τώρα Μπάιντεν, βιώνουν μια «αναγέννηση», «παρά τις πολιτικές αλλαγές» στις δύο χώρες, σημείωσε πως οι διμερείς «εδράζονται σε μια πολύ σταθερή βάση κοινών αξιών». Θύμισε ότι τον Οκτώβρη 2019 οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και πλέον «διαπραγματευόμαστε μια αναθεωρημένη MDCA με την κυβέρνηση Μπάιντεν». «Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Αυτή είναι μια πολύ ταραχώδης περιοχή, και πρέπει να πω ότι όταν οι ΗΠΑ αφήνουν ένα κενό, άλλες δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν απαραίτητα την ίδια κατανόηση της παγκόσμιας τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Ετσι, θα θέλαμε και η περιοχή χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή από τις ΗΠΑ, όχι λιγότερη», τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να περιγράψει και τις «προσδοκίες» της αστικής τάξης από την εμπλοκή στον αμερικανικό σχεδιασμό, λέγοντας πως «βλέπουμε τον εαυτό μας ως κόμβο ενεργειακής διασυνδεσιμότητας» με «αγωγούς, αλλά και διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική, από το Ισραήλ, από την Κύπρο». Και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να συνδεθούμε με τα Βαλκάνια, προκειμένου να τους παρέχουμε την επιλογή πηγής Ενέργειας», διευκρινίζοντας ότι «επειδή μέχρι τώρα όλα τα Βαλκάνια μπορούσαν να πάρουν Ενέργεια μόνο από τη Ρωσία, έτσι ήταν. Τώρα, με την Αλεξανδρούπολη και με άλλες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τους δίνουμε μια επιλογή», τονίζοντας τον ρόλο της χώρας «ως κόμβου Ενέργειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ναυτιλία στο επίκεντρο των «πράσινων» μπίζνες (2022-08-30 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις (2022-05-05 00:00:00.0)
Βάζει και άλλα επικίνδυνα κομμάτια στο ευρωατλαντικό «παζλ» (2021-06-29 00:00:00.0)
Νέες ασκήσεις Αμερικανών που ανησυχούν για την «κινεζική επιθετικότητα» (2021-02-12 00:00:00.0)
Θα ενταθεί η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα (2021-01-22 00:00:00.0)
Ανέλυσε τη χρησιμότητα του «μεντεσέ» (2020-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ