Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ναυτιλία στο επίκεντρο των «πράσινων» μπίζνες

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι «πράσινες» μπίζνες και ο σχετικός ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Την ώρα που ο λαός τσακίζεται από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης τόνιζε στον Κέρι το «πόσο αφοσιωμένη είναι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη ατζέντα», παραπέμποντας στην «ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ ΑΠΕ μόνο μέσα στο 2022», τόνιζε, δίνοντας νέα πεδία κερδοφορίας στα αρπακτικά της «πράσινης Ενέργειας», εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τις τιμές του ρεύματος στα ύψη.

Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» («Η διάσκεψη των Ωκεανών μας») το 2024 στην Ελλάδα, στο επίκεντρο του οποίου ανάμεσα στα άλλα θα βρεθεί και το θέμα των «περιβαλλοντικά βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών και ναυτιλίας», με τον Κέρι να αναφέρεται στον ρόλο της «εκπληκτικής» ελληνικής ναυτιλίας. Σημειωτέον, στο παρασκήνιο συζητείται το πώς η τήξη των πάγων, το άνοιγμα του Βόρειου Περάσματος στην Αρκτική κ.ά. θα αλλάξει τις ρότες των εμπορικών πλοίων, σηματοδοτώντας παραπέρα ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των νέων διαύλων, με μοχλό και τα περιβαλλοντικά προσχήματα.

Εξάλλου, στη συνάντηση τονίστηκε επίσης η προτεραιότητα που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στην «προώθηση φιλόδοξων αλλά και ταυτόχρονα εφικτών λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας», «λύσεις» με στόχο να βρουν διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια και που πάντως για το κόστος των οποίων «πέφτουν κορμιά». Οπως και να 'χει, ο Μητσοτάκης χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, επισημαίνοντας και τη σημασία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου για την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων. Πρόκειται για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ «Green Shipping Challenge» που πρόκειται να ανακοινωθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, στο πλαίσιο της COP27, στην Αίγυπτο, τον Νοέμβρη.

Ο Κέρι είδε και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, συζητώντας μεταξύ άλλων την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, οδηγώντας στη «δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας», όπως διαμηνύθηκε από την ελληνική πλευρά.

Είδε επίσης και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά συζήτησαν, πέραν από τα της «προστασίας του περιβάλλοντος» και της «Οur Ocean Conference» του 2024, και τις «ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Ο Δένδιας για τη Διάσκεψη - και σε επιβεβαίωση ότι η «έγνοια» τους για το περιβάλλον «φοριέται» και ως εργαλείο για διευθετήσεις και διανομή των μεριδίων της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή - τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους στη «γειτονιά» «να προσπαθήσουν να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην UNCLOS», είπε παραπέμποντας στο κεφάλαιο 12 της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο αναφέρεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος), καλώντας όλες τις χώρες να επικυρώσουν τη Συνθήκη, την οποία σημειωτέον δεν έχουν επικυρώσει η Τουρκία αλλά και οι ...ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ