Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για την Εξεταστική

Eurokinissi

«

Το ΚΚΕ στηρίζει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής και καλεί και τα άλλα κόμματα διά των εκπροσώπων τους να δεσμευτούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα ασχοληθούν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις με τα περιστατικά των υποκλοπών σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και σε βάρος δημοσιογράφων». Τα παραπάνω ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και γενικός εισηγητής του Κόμματος στη διαδικασία της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της ΝΔ για χρονική διεύρυνση της Επιτροπής «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

Οπως επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αυτό που καλύπτουν όλοι μαζί είναι ένα θεσμικό πλαίσιο «το οποίο έχει ενσωματώσει το σύνολο των αντίστοιχων ευρωενωσιακών Οδηγιών, τις κοινοτικές Οδηγίες οι οποίες διασφαλίζουν την προληπτική και μαζική παρακολούθηση όλων των πολιτών». Και συμπλήρωσε: «Διευκολύνουν την εμπορία και διακίνηση των διαφόρων κατασκοπευτικών λογισμικών, με αποτέλεσμα μια σειρά κυβερνήσεις της ΕΕ να έχουν προμηθευτεί αυτά τα κατασκοπευτικά λογισμικά. Δεν είναι τυχαίο που έχει αποκαλυφθεί ότι στην Ισπανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ, που είναι πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσε μέσω τέτοιων λογισμικών 65 πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από την Καταλονία».

«Εχουμε να κάνουμε με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο βάζει στην "προκρούστεια κλίνη" το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων, είτε αυτά είναι ατομικά είτε είναι συλλογικά», τόνισε, για να προσθέσει: «Μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μετατροπής της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο αλωνίζουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες». Ανέδειξε ακόμα ότι η υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη αξιοποιείται και «στο πλαίσιο των διεργασιών του αστικού πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα», που έχουν ζητούμενο «τη σταθερότητα του συστήματος, για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στην παγίδα της κυβερνητικής εναλλαγής», επισημαίνοντας ότι «αποτελούν παγίδα για τον λαό αυτά τα οποία λέγονται περί δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών ή περί διαφάνειας στη λειτουργία τους».

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα από τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και κατευθύνσεις, τις οποίες έχουν αποδεχθεί όλα τα αστικά κόμματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέδειξε ότι το πρόβλημα των υποκλοπών - παρακολουθήσεων πηγάζει από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο. Είναι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που έχει δημιουργήσει έναν ατσάλινο φράχτη «για να προστατεύσει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων». Οπως εξήγησε, η ίδια η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέχει έννοιες - λάστιχο για τις οποίες επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις, όπως λόγους «εθνικής ασφάλειας», «δημόσιας τάξης», «κοινωνικής ευημερίας» κ.ά. Οι δε «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι της ΕΕ προσδιορίζουν ως «τρομοκρατία» τη ριζοσπαστικοποίηση, στην οποία συγκαταλέγουν την «ακροαριστερά»», ενώ θεωρούν «τρομοκράτες» αυτούς που θέλουν να καταργήσουν τις κοινωνικές ανισότητες και αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, συνέχισε, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα τερατώδες σύστημα φακελώματος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συνθήκη Σένγκεν. «Αυτά έχετε συμφωνήσει όλοι, δεν άκουσα κουβέντα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως τα άλλα κόμματα επιδίδονται σε μια βολική αντιπαράθεση. Εδωσε ακόμα την κατάλληλη απάντηση στον «ανεξάρτητο» βουλευτή Κ. Μπογδάνο, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επιδόθηκε σε ένα ακόμα εμετικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα, κάνοντας λόγο ανάμεσα σε άλλα για «κομμουνιστοσυμμορίτες» του ΔΣΕ κ.ά. «Η Χρυσή Αυγή βρήκε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Κ. Μπογδάνο», σχολίασε ο Θ. Παφίλης.

Επιλεκτική ευαισθησία

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση αν η παρακολούθηση ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος, πόσο μάλλον ενός ολόκληρου κόμματος, όπως το ΚΚΕ, είναι νόμιμη ή παράνομη. Εκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία συνολικά, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, καθώς την ώρα που αντιπαρατίθενται για τις υποκλοπές «δεν βγάζετε τσιμουδιά για το τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο όπου ο καθένας είναι στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών». Θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι «δικό σας δημιούργημα» και επιτρέπει να βαφτίζεται ο καθένας επικίνδυνος στα ευρύτατα όρια της «εθνικής ασφάλειας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στις 15.000 εισαγγελικές παραγγελίες για την άρση του απορρήτου.

Αλλωστε αυτό το θεσμικό πλαίσιο - συνέχισε - κάθε άλλο παρά ατελές είναι, όπως λένε τα αστικά κόμματα. Αντίθετα, είναι «αποτελεσματικότατο για τον λόγο που δημιουργήθηκε» και ο οποίος είναι η προστασία του αστικού κράτους, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του εξτρεμισμού», έννοιες - λάστιχο, που συμπεριλαμβάνουν και τους αγώνες του λαού και «δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος και στις μυστικές υπηρεσίες, χωρίς αιτιολόγηση και με συνοπτικές διαδικασίες, να παρακολουθούν ακόμα και προληπτικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι «είναι τουλάχιστον αφέλεια, αν όχι σκόπιμος αποπροσανατολισμός, να πιστεύει κανείς ότι το ίδιο το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους, που εμπλέκονται σε τέτοιες δουλειές, θα έβαζαν ή θα βάλουν ποτέ φρένο στα επίσημα και ανεπίσημα κέντρα παρακολούθησης που δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, λόγω και του ιδιαίτερου ρόλου που έχει αναλάβει ως "προκεχωρημένο φυλάκιο" του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Ως προς αυτό εξάλλου ήταν σαφής ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, που έκανε καθαρό ότι «ουδείς ξεφεύγει από τις παρακολουθήσεις», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Ο καβγάς μεταξύ σας είναι ακριβώς για να αποφεύγετε να μιλήσετε για την ταμπακέρα, για την ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, αλλά διευρύνει σκόπιμα και το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να μην εξαιρείται ουσιαστικά κανένας από την "τσιμπίδα" των μυστικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε ομολόγησε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση των παρακολουθήσεων και της καταστολής(2022-11-30 00:00:00.0)
Συγκάλυψη της αλήθειας και ανέγγιχτο το επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο(2022-11-11 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε το συνειδητό «θάψιμο» από όλους της υπόθεσης υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ(2022-10-26 00:00:00.0)
Ζητά άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποθέσεις υποκλοπών - παρακολουθήσεων(2022-09-16 00:00:00.0)
Στη Βουλή η αντιπαράθεση, στο απυρόβλητο το πραγματικό σκάνδαλο(2022-08-23 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά!(2006-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ