Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Οικοδόμοι αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο ξήλωμα αντιφασιστικού μνημείου

Λαϊκές αντιδράσεις συναντάει η εκστρατεία κατεδάφισης των μνημείων της Αντιφασιστικής Νίκης στη Λετονία, η οποία εντείνεται αξιοποιώντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ταυτίζοντας την καπιταλιστική Ρωσία με τη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ.

Μετά την κατεδάφιση του μεγάλου αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα, οι αρχές της Λετονίας προχωρούν στην αποξήλωση όλων των μνημείων αφιερωμένων στον Κόκκινο Στρατό για την απελευθέρωση της Λετονίας από τους ναζί. Εκτός από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να προστατευτούν τα μνημεία, κάτι που όπως ανέφερε η λετονική τηλεόραση LTV, εμποδίζει την εξέλιξη των επιχειρήσεων, την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Balvi το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία εργασία σχετική με το ξήλωμα του μνημείου. Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε επιχειρήσεις εκτός του δήμου.

Στη δε περιοχή Alsvik Volost της πόλης Aluksne, άγνωστοι αφαίρεσαν το μνημείο των Λετονών παρτιζάνων, μια μέρα πριν την κατεδάφισή του. Το μνημείο προοριζόταν να καταστραφεί τελείως, ενώ οι άγνωστοι αφαίρεσαν με πολλή προσοχή τις πλάκες του μνημείου, αφήνοντας μόνο τη βάση του. Οι τοπικές αρχές αναζητούν τόσο το ίδιο το μνημείο όσο και αυτούς που το πήραν, καθώς εικάζουν ότι το έκαναν για να το διασώσουν.

Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταθέτουν σχετικές αιτήσεις στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατεδάφιση των μνημείων.

Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή της πόλης Daugavpils, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, δεν δείχνει προθυμία να προχωρήσει στην κατεδάφιση ενός σοβιετικού αντιφασιστικού μνημείου, εξέφρασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τομ Πλες, απειλώντας τον δήμαρχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ