Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Ατράνταχτα τα γεγονότα για τις παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ

Τα βασικά γεγονότα, τα οποία με συγκεκριμένα στοιχεία και ημερομηνίες επιβεβαιώνουν ότι από το 2016 έως σήμερα, με τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, τόσο με κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται υπό παρακολούθηση ένα ολόκληρο κόμμα, κατέθεσε χτες στα πρακτικά της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ολομέλεια για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από το 2016 που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα «συνακροάσεων» - υποκλοπών και έγινε επίσημη καταγγελία από το ΚΚΕ, μέχρι και τις 22 Απρίλη του 2022 που καταγράφηκε το τελευταίο, όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο και δεν αποκαλύφθηκαν οι υπαίτιοι, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ταχύτατα με τη σημερινή υψηλή τεχνολογία, αλλά αυτό που καταγράφηκε ήταν οι προσπάθειες από Δικαιοσύνη και ΑΔΑΕ τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΝΔ, η υπόθεση να κουκουλωθεί και βεβαίως να πάει στο αρχείο. Επιχείρηση που έχει αποφευχθεί μέχρι τώρα, με τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες του ΚΚΕ.

Εχουμε και λέμε:

Από τις 27/11/2016 έως τις 30/11/2016 σημειώνονται οι πρώτες συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου εμπλέκονται ταυτόχρονα τηλεφωνικές γραμμές Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και τα τηλεφωνικά κέντρα των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

Την 1/12/2016 το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, που φέρει τον τίτλο «Περίεργες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ», κατήγγειλε δημόσια τα περιστατικά. Ακολούθησαν ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύονταν ότι θα εξαντληθούν όλα τα επιχειρησιακά, νομικά και θεσμικά περιθώρια για «άμεση διαλεύκανση» της υπόθεσης.

Η δε ΝΔ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε ανέφερε πως «είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη».

Διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου και ξεκίνησε η έρευνα κρατικής ασφάλειας. Στο πλαίσιό της έγινε άρση απορρήτου των επίμαχων επικοινωνιών, για να εντοπιστεί ότι από τις 93 κλήσεις που εντοπίστηκαν, οι 71 ήταν από διεθνείς τηλεφωνικές συνδέσεις με προθέματα που έδειχναν προέλευση από 13 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Μάλτα, Φινλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Πολωνία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία) και 3 προθέματα αγνώστου χώρας.

Πρώτη δικογραφία

Μάλιστα, στις 5/12/2016 η ΑΔΑΕ έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη διεύθυνση hliasden@sigaint.org, στο οποίο ο αποστολέας δήλωσε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε τις κλήσεις ως φάρσα. Η Κρατική Ασφάλεια ζήτησε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρεθεί ο κάτοχος και ο χρήστης αυτής της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Η Δίωξη απάντησε ότι απαιτείται αίτημα δικαστικής συνδρομής. Η Κρατική Ασφάλεια δεν παρείχε καμία διευκόλυνση για κάτι τέτοιο, ενώ η ΑΔΑΕ στις 4 Απρίλη του 2017, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έλαβε ενημέρωση για την άρση του απορρήτου, κατέληξε σε έκθεση - πόρισμα που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει παραβίαση απορρήτου» και αυτό χωρίς να έχει λάβει τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου!

Ωστόσο, ένα 24ωρο μετά, στις 5 Απρίλη του 2017 «έσκασε» το δεύτερο κρούσμα συνακροάσεων - υποκλοπών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διερεύνησή της και να σχετιστεί με την προηγούμενη. Ετσι σχηματίστηκε μία δικογραφία με ΑΒΜ Α/2016/2650, για να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία ενιαία.

Στις 13 Απρίλη η Κρατική Ασφάλεια ζήτησε και έλαβε άρση απορρήτου για τις νέες συνακροάσεις. Από τα δεδομένα που εστάλησαν από τις εταιρείες τηλεφωνίας, προέκυπτε ότι 26 κλήσεις ήταν από διεθνείς αριθμούς διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, τις οποίες η Κρατική Ασφάλεια έκρινε ύποπτες. Ωστόσο, αξιοποιώντας την έκθεση της ΑΔΑΕ, που σημείωνε ότι το πλήθος διαφορετικών διεθνών αριθμών ενισχύει την ένδειξη ότι έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, η Κρατική Ασφάλεια έκρινε πως «ο εντοπισμός των υπαιτίων - καλούντων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής ως αδύνατος»! Επιπλέον η ΑΔΑΕ στην έκθεσή της, παρά τα αξιοποιήσιμα σύμφωνα με την ίδια στοιχεία, όπως και την ομολογία της ότι ακόμα δεν είχε λάβει τα αποτελέσματα της άρσης απορρήτου από τις αρχές, κατέληξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει παραβίαση του απορρήτου!

Επιπλέον, με βάση αυτές τις αναφορές και εκθέσεις της ΑΔΑΕ και της Κρατικής Ασφάλειας, δρομολογήθηκε από την Εισαγγελία το κλείσιμο της υπόθεσης και η αρχειοθέτησή της, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν με παρέμβαση του ΚΚΕ. Ετσι, στις 22/3/2018 η Εισαγγελία Εφετών επέστρεψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα.

Και δεύτερη δικογραφία

Στις 18/1/2019 γίνονται νέες συνακροάσεις - υποκλοπές. Το ΚΚΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ενώ στις 24/1/2019 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε έρευνα για τη νέα υπόθεση και διαμορφώθηκε νέα ξεχωριστή δικογραφία με ΑΒΜ Α/2019/141. Αρχισε νέα έρευνα από την ΑΔΑΕ, όπου διαπίστωσε, σύμφωνα με την έκθεσή της στις 29/5/2019, την είσοδο κλήσης από το εξωτερικό μέσω μιας παρόχου εταιρείας, της Belgacom Intergnational Carrier Services (BICS) που εδρεύει στο Βέλγιο και λειτουργεί στην Ελλάδα χωρίς την άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Παρ' όλα αυτά, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της, δεν διαπίστωσε γεγονός που να συνιστά παραβίαση απορρήτου!

Στις 19 και 21/6/2020 εντοπίζονται νέες συνακροάσεις. Στις 24/6/2020 δημοσιεύθηκε μία ακόμα ανακοίνωση - καταγγελία του ΚΚΕ. Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει κινητοποίηση της Εισαγγελίας. Αντίστοιχα και η ΑΔΑΕ δεν προχωρά σε κανέναν έλεγχο.

Στις 26/4/2022 έρχονται και οι νέες συνακροάσεις, αλλά και «ψευδείς κλήσεις». Ομως παρά τις επίσημες καταγγελίες του ΚΚΕ, δεν υπήρξε καμία «κινητικότητα» από την Εισαγγελία για έρευνα. Η ΑΔΑΕ συνέστησε εντέλει, με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση και προφανώς κάτω από το βάρος των εξελίξεων, ομάδα ελέγχου η οποία τώρα διενεργεί έρευνα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή απαιτώντας μέτρα για την αποκάλυψη των υπευθύνων, με τα συναρμόδια υπουργεία να σφυρίζουν αδιάφορα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ