Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κοινή γραμμή «κουκουλώματος» του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου

Συνεχίζοντας να προστατεύουν ως «ιερό και όσιο» τον βούρκο του άθλιου θεσμικού πλαισίου, που από κοινού έχουν διαμορφώσει, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χτες επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο μιας «βολικής αντιπαράθεσης» στην υπόθεση των υποκλοπών, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στο αν ήταν νόμιμη ή όχι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, και στον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ με βάση τα πρότυπα της ΕΕ...

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης στη βάση του κυβερνητικού μοτίβου είπε ότι «η παρακολούθηση έγινε εντός ενός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου», ότι «ήταν σίγουρα λάθος» και πως πρόκειται για «σοβαρή δυσλειτουργία που το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε». Ετσι «στη βάση αυτή - σημείωσε - το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τη δυσλειτουργία, επιτρέποντας φίλτρα που θα ενισχύσουν τη λογοδοσία χωρίς να βλάπτουν την ΕΥΠ», προσθέτοντας ότι υπάρχει «πλούσια διεθνής εμπειρία», υποστηρίζοντας και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενίσχυση του άθλιου αυτού πλέγματος των κανονισμών, Οδηγιών της ΕΕ και διακρατικών συμφωνιών που μόνο το ΚΚΕ έχει καταγγείλει από την αρχή. Μάλιστα, ο Δ. Καιρίδης ζήτησε τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων «για να λύσουμε αυτή την παθογένεια», λέγοντας «ας μην τη σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία». Οσον αφορά την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του Γ. Κατρούγκαλο απογείωσε τον εμπαιγμό και την υποκρισία και κάλεσε τη ΝΔ, «αν θέλει, να καταθέσει τη δική της πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής, για οποιαδήποτε περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης», γιατί «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται». Και αυτό όταν από το 2016 που ξεκίνησαν οι «συνακροάσεις» - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και για τρία ακόμα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό παρακολούθηση το ΚΚΕ, δηλαδή ένα ολόκληρο κόμμα. Και επιπλέον, ως κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του επικίνδυνου πλαισίου (από τη μετατροπή του αδικήματος της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα και την ανάθεση της αρμοδιότητας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών αποκλειστικά στον εισαγγελέα της ΕΥΠ μέχρι την πρόταση προς την ΕΕ για σύσταση Ακαδημίας Κατασκόπων κ.ο.κ.). Ηταν δε χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έβγαλε άχνα για τις συνακροάσεις - παρακολουθήσεις του ΚΚΕ, γεγονός που επισήμανε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση να προσπαθεί στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας ότι «έχουμε διευκρινίσει ότι εμείς υπερψηφίζουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εντός της οποίας ρητώς περιλαμβάνεται και η υπόθεση των υποκλοπών που έχουν καταγγελθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΚΚΕ».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλαπλά ερωτηματικά και ένας σκοτεινός ορίζοντας για το τι συμβαίνει στον τόπο», κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή». Εθεσε ερωτήματα όπως αν «ήταν νόμιμη η επισύνδεση», ποιος ο λόγος αυτής της ενέργειας και αν ο πρωθυπουργός, όπως είπε στη συνεδρίαση της Βουλής της περασμένης Παρασκευής, δεν επιτρεπόταν να γνωρίζει για την παρακολούθηση, γιατί απέπεμψε τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης ανέφερε για την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αφήσει στο απυρόβλητο την εταιρεία που έχει αγοράσει και λειτουργεί το λογισμικό «Predator» και την κάλεσε να απαντήσει εάν υπάρχουν σχέσεις της εταιρείας με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο εισηγητής της Ελ. Λύσης Αντ. Μυλωνάκης επαναλαμβάνοντας το κυβερνητικό αφήγημα είπε ότι ήταν «νόμιμη παρακολούθηση αλλά εσφαλμένη» και αναφερόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι διαμαρτύρεται για μία τροπολογία - αυτή δηλαδή που επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να μην ενημερώνει αυτούς που παρακολουθούνται - την οποία υπερψήφισε. Η Ελ. Λύση τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΜέΡΑ25, με την εισηγήτριά του Μ. Σακοράφα να υποστηρίζει πως πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ από το 2005 και μετά σχετικά με παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA στην Ελλάδα, ο ρόλος της ΑΔΑΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ