Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΚΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη στρατηγικής σημασίας περιοχή

Σε ανταγωνισμό με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς Ρωσίας και Κίνας

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στην Αρκτική, περιοχή αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, για τον σημαντικό ορυκτό της πλούτο, τα εμπορικά περάσματα που αναδεικνύονται με το λιώσιμο των πάγων και τη συνολικότερη γεωστρατηγική της θέση.

Μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών, χρυσού, σιδήρου, χαλικιών και άμμου αποθηκεύονται κάτω από τους πάγους στις αμφισβητούμενες περιοχές. Εκεί βρίσκονται επίσης περίπου το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Επιπλέον, αναδεικνύονται θαλάσσιες διαδρομές από Ασία προς Ευρώπη οι οποίες θα είναι χιλιάδες χιλιόμετρα συντομότερες.

Οπως «προειδοποίησε» ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, που την περασμένη Παρασκευή επισκέφτηκε το καναδικό τμήμα της Αρκτικής μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζ. Τριντό, στην πλούσια σε πόρους περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, η οποία ενώνει Βόρεια Αμερική, Ασία και Ευρώπη, η Ρωσία έχει αυξήσει σαφώς την παρουσία της. «Η Μόσχα βρίσκεται σε διαδικασία επαναλειτουργίας βάσεων της σοβιετικής εποχής, και σταθμεύει και δοκιμάζει εκεί νέα όπλα τελευταίας τεχνολογίας, π.χ. υπερηχητικούς πυραύλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες της Ρωσίας στον βορρά αποτελούν «στρατηγική πρόκληση» για το ΝΑΤΟ.

Η Κίνα ενδιαφέρεται επίσης όλο και περισσότερο για την Αρκτική - συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ - καθώς το Πεκίνο προωθεί τον «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού».

Το ΝΑΤΟ «πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική. Επενδύουμε ήδη σε αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης για να μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στον μακρινό βορρά. Αλλά θα εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt».

Ρωσία: «Πρόθεση αντιπαράθεσης με τα συμφέροντά μας στην Αρκτική»

Ως «πρόθεση για αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τα ρωσικά συμφέροντα στην Αρκτική» εξέλαβε το Κρεμλίνο τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της με τον κατάλληλο τρόπο», είπε ο Ντμ. Πεσκόφ, τονίζοντας πως η Αρκτική «είναι μια σφαίρα ζωτικών συμφερόντων μας». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική προσανατολίζεται «αποκλειστικά» στην ανάπτυξη της περιοχής και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

Η Μόσχα έχει επεκτείνει τις βάσεις της στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, τοποθετώντας εκεί πυραύλους S-400 που φτάνουν μέχρι τη Γροιλανδία ή την Αλάσκα, ενώ πριν μήνες δοκίμασε υπερηχητικούς πυραύλους στη χερσόνησο Κόλα. Επιπλέον, η ελεγχόμενη από τη Μόσχα βόρεια περιοχή της Αρκτικής φιλοξενεί μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Στο νέο «ναυτικό δόγμα» της Ρωσίας που παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναφέρεται ότι η Μόσχα σκοπεύει να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές θέσεις της στην Αρκτική.

Σε αυτό το φόντο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία θέσης πρέσβη αρμόδιου για την Αρκτική. «Μια αρκτική περιοχή που είναι ταυτόχρονα ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και που συνεργάζεται, είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ», κυρίως για την... «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ