Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «EISPRAXIS»
«Ποδαρικό» με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ο Σεπτέμβρης

Σε εφαρμογή μπαίνει σε λίγες μέρες το πρόγραμμα «Eispraxis», μέσω του οποίου θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αυτόματων κατασχέσεων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία και σε άλλους οργανισμούς.

Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί έναν ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές του. Το «Eispraxis» θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», το ΓΕΜΗ και το «Μητρώο των Πολιτών». Στη συνέχεια, και αφού θα κάνει ανάλυση των στοιχείων, θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Επισημαίνεται ότι από τον Σεπτέμβριο ενεργοποιούνται εκ νέου και οι πλειστηριασμοί, όπως έχει γράψει ο «Ριζοσπάστης». Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 απ' αυτές τις κατοικίες να αλλάζουν χέρια. Ο στόχος μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000, υλοποιώντας και μ' αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων. Θυμίζουμε ότι η «αντιμετώπισή» τους είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα της «μεταμνημονιακής εποπτείας», που η κυβέρνηση πανηγύρισε τη «λήξη» της πριν από λίγες μέρες, δίνοντας τη σκυτάλη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Τράπεζες και funds έχουν πλειστηριάσει από την αρχή της χρονιάς 17.620 ακίνητα, μεταξύ αυτών και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, που είναι απροστάτευτες και εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των πιστωτών, με βάση τους νόμους τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απ' αυτούς τους πλειστηριασμούς 4.190 σπίτια απέκτησαν νέο ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν εντολή να εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων, διαφορετικά ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για μικρές οφειλές.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας τα εξής μέτρα: Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. Κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι δυνατή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ