Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με κατάργηση ομοφωνίας στις αποφάσεις

Κοινό σύστημα αεράμυνας προωθεί το Βερολίνο

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ο. Σολτς στην Πράγα και τη συνάντησή του με τον Τσέχο πρωθυπουργό

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ο. Σολτς στην Πράγα και τη συνάντησή του με τον Τσέχο πρωθυπουργό
Την ανάγκη να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά και γεωπολιτικά η ΕΕ, όπως και ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας μέσα στη λυκοσυμμαχία, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, που επισκέφτηκε χτες την Τσεχία, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τρέχον εξάμηνο.

Με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και σε συνθήκες που οι καπιταλιστικές αντιθέσεις διαπερνούν και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, όπως και της ίδιας της ΕΕ, ο Σολτς έκανε λόγο για «σημείο καμπής» για την Ευρωπαϊκή Ενωση και επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας - αλλά και της Γαλλίας - για κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας (άρα κατάργηση του βέτο) σε αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την εξωτερική και τη φορολογική πολιτική.

Συνέδεσε δε αυτήν τη θέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Σολτς υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας στη διεύρυνση της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και αργότερα η Γεωργία, θα πρέπει να ενταχθούν στο μπλοκ, ενώ υποστήριξε ότι Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία θα πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν για μετακινήσεις πολιτών χωρίς διαβατήρια.

Ωστόσο, επισήμανε, «σε αυτή τη διευρυμένη Ενωση, οι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών θα είναι μεγαλύτερες στα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνικής ασφάλειας» και «εκεί όπου σήμερα απαιτείται ομοφωνία, το ρίσκο μια μεμονωμένη χώρα να χρησιμοποιεί το βέτο της και να αποτρέπει όλες τις υπόλοιπες είναι υπαρκτό».

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος ανέφερε σχέδια της Γερμανίας να προωθήσει συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος αεράμυνας στην ΕΕ. «Ενα σύστημα που θα δημιουργηθεί από κοινές προσπάθειες θα αποτελούσε όφελος για την ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα επενδύσει πολύ περισσότερα στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας και θα το κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και γειτονικά κράτη, όπως Ολλανδία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Σλοβακία, Τσεχία, σκανδιναβικά κράτη.

Για τη δημοσιονομική πολιτική και τα κρατικά χρέη, ο Σολτς υποστήριξε πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ χρειάζεται να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους και παράλληλα να «δίνει στις χώρες της ΕΕ τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους με άξονα τις επενδύσεις».

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών σε ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών και αξιωματικών, αποναρκοθέτησης κ.ά., σύμφωνα με την πρόταση που θα καταθέσει ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στους υπουργούς Αμυνας μέσα στη βδομάδα.

Πινγκ - πονγκ δηλώσεων για τις σχέσεις Γαλλίας - Βρετανίας

Στο μεταξύ, τη συνέχεια στις αντιθέσεις ΕΕ - Βρετανίας μετά το Brexit αποτυπώνει το πρόσφατο πινγκ - πονγκ δηλώσεων μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και της υποψήφιας για την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Απαντώντας την προηγούμενη βδομάδα σε ερώτημα αν θεωρεί τον Γάλλο Πρόεδρο «φίλο ή εχθρό» της χώρας της, η Λιζ Τρας είχε αποφύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια, λέγοντας ότι «αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του» (ενώ ο έτερος υποψήφιος, Ρ. Σουνακ, είχε απαντήσει «φίλος»).

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα φιλικό, ισχυρό και συμμαχικό έθνος, όποιοι κι αν είναι οι ηγέτες του, μερικές φορές παρά και πέρα από τους ηγέτες του ή μικρά λάθη που μπορεί να κάνουν εν τη ρύμη του λόγου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα της Λιζ Τρας. Αναφέροντας δε ότι «ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο», πρόσθεσε ότι «αν δεν μπορεί κάποιος να πει αν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εχθροί ή φίλοι - οι όροι δεν είναι ουδέτεροι - τότε οδεύουμε προς σοβαρά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ