Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΗΠΑ
Προετοιμασία για τον «πολύ διαφορετικό επόμενο μεγάλο πόλεμο»

«Ο τρόπος που θα πολεμήσουμε στον επόμενο μεγάλο πόλεμο θα είναι πολύ διαφορετικός από στον τρόπο που πολεμήσαμε τους τελευταίους...».

Τα παραπάνω λόγια του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν, του στρατηγού ε.α. Λόιντ Οστιν, όπως και η περίσταση που ειπώθηκαν, η τελετή αλλαγής διοικητή στη Στρατιωτική Διοίκηση Ινδικού - Ειρηνικού των ΗΠΑ (INDOPACOM) στις 30/4, αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την ενίσχυση της στρατιωτικής προετοιμασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού τους απέναντι στην Κίνα και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο «τρέχει» και η βασική εσωτερική «έρευνα» που έχει διατάξει στο Πεντάγωνο ο Οστιν, με στόχο την καλύτερη δυνατή αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για αυτούς τους «πολύ διαφορετικούς επόμενους μεγάλους πολέμους»...

«Σε αυτόν τον νέο αιώνα, χρειαζόμαστε γρηγορότερη κατανόηση, γρηγορότερες αποφάσεις, ταχύτερη δράση», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Οστιν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Φωτογραφίζοντας», αλλά χωρίς να κατονομάσει, τις αυξανόμενες δυνατότητες κυρίως της Κίνας και της Ρωσίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε το σωστό μείγμα τεχνολογικής επιχειρησιακής δύναμης και ικανότητας. Ολα μαζί πρέπει να διασυνδεθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσουν αξιόπιστα, ευέλικτα και με τέτοια δεινότητα που θα σταματήσει οποιονδήποτε αντίπαλο».

Σε συνθήκες που η Κίνα αυξάνει διαρκώς τις στρατιωτικές της δαπάνες, «υπενθύμισε» την ανάγκη διατήρησης της υπεροπλίας των ΗΠΑ «πέραν πάσης αμφιβολίας», ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι... «το υπουργείο Αμυνας είναι εδώ για να στηρίξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρέχοντας τη "μόχλευση" που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διπλωμάτες της Αμερικής»...

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας...»

Τη σκυτάλη των «προειδοποιήσεων» και «συστάσεων» μπροστά στην εντεινόμενη ενίσχυση της Κίνας ανέλαβε στη συνέχεια ο Αμερικανός επιτελάρχης, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του την Τετάρτη, εστιάζοντας στην άνοδο της Κίνας, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν «η αδιαφιλονίκητη παγκόσμια στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη». Σε αυτήν τη βάση, προειδοποίησε για τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο, προβλέποντας πως μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που μπορούν να συγκριθούν ιστορικά με την παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή την «κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, «προειδοποίησης» για την κινητικότητα του Πεκίνου, ήταν και η παρέμβαση που έκανε μία μέρα μετά ο διοικητής της Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, υποστήριξε ότι η Κίνα αναζητά κατάλληλο λιμάνι χώρας της βορειοδυτικής ή και νότιας δυτικής Αφρικής, προκειμένου να φτιάξει ναυτικές βάσεις που θα μπορούν να φιλοξενούν υποβρύχια και αεροπλανοφόρα, ώστε να είναι εγγύτερα προς τις ΗΠΑ. Θύμισε ότι προ μερικών ετών η Κίνα έφτιαξε την πρώτη ναυτική βάση της στο εξωτερικό, στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής. Υπογράμμισε δε ότι μία πιθανή κινέζικη ναυτική βάση στη βορειοδυτική Αφρική θα είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κίνας στον Ειρηνικό.

Φάνηκε δε ιδιαίτερα «ανήσυχος» για το ενδεχόμενο κινεζικής ναυτικής βάσης στον Κόλπο της Γουινέας, επισημαίνοντας πως η Κίνα έχει πλέον προβάδισμα σε πολλές αφρικανικές χώρες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων υποδομών σε λιμάνια, μεταφορές, δίκτυα συγκοινωνιών, επιχειρηματικές, εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, που στο μέλλον «θα αυξήσουν την πρόσβαση της Κίνας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ