Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σχεδόν 11.000 οι νεκροί, σταθερά υψηλά διασωληνωμένοι και νέα κρούσματα

INTIME NEWS

Τις 11.000 αγγίζουν οι νεκροί στη χώρα, με τους νέους θανάτους που καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή να είναι 146 (συνολικά 10.910).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749, ενώ τα νέα κρούσματα την Παρασκευή ήταν 2.691.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς σ' ένα 48ωρο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 662. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ήμερου είναι 391 ασθενείς και ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι 4.900. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ στην επικράτεια παραμένει στο 82%.

Στην κυβερνητική ενημέρωση την Παρασκευή έγινε σαφές ότι λόγω του μειωμένου αριθμού των τεστ τις προηγούμενες μέρες, δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα των μολύνσεων του ιού.

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, γίνεται μείωση ποσοστού εμβαδού ανά πελάτη στα καταστήματα και από τη Δευτέρα 10/5 επαναλειτουργούν Δημοτικά, Γυμνάσια και φροντιστήρια που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, καθώς και σχολεία β' ευκαιρίας και διοικητικά δικαστήρια.

Τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν στις 14 Μάη, τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75% στις 21 Μάη, τα ζωντανά θεάματα στις 28 Μάη με 50% πληρότητα, τα ωδεία στις 17 Μάη όπως και οι παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στη 47η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 22 - 28 Απρίλη) καταγράφονται τα εξής:

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων ανέρχεται σε 75,6.
  • Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (28/4/2021), 16 Περιφερειακές Ενότητες (Αρκαδία, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Λάρισα, Πέλλα, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου, ενώ όλες οι υπόλοιπες ΠΕ της χώρας κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου.
Ψάχνουν «πατέντες» για τα κέρδη των ομίλων

Στο μεταξύ, μια προκλητική για το λαό αντιπαράθεση, για το ποιος είναι ο καταλληλότερος - για τους φαρμακοβιομήχανους, τις καπιταλιστικές οικονομίες και τους ανταγωνισμούς τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - τρόπος εφαρμογής της πατέντας για τα εμβόλια, έσπευσαν να στήσουν από την Πέμπτη η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Μπάιντεν (βλέπε θέμα στη δίπλα σελίδα).

Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να παρουσιάσει την πρόταση Μπάιντεν ως «δικαίωσή» του, θυμίζοντας ότι το Γενάρη ζητούσε «από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι «υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο», «εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών», λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη πάντως και τη διασφάλισή τους, θυμίζουμε πως για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του ο πρόεδρός του ξεκαθάριζε πως «...χρειάζεται να είμαστε κατηγορηματικοί, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ», φανερώνοντας ότι η περιβόητη «άρση» της πατέντας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος εφαρμογής της.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «δεν κάνει ρούπι» πίσω από την πολιτική της ΕΕ, που με βάση και τους ανταγωνισμούς με τα άλλα κέντρα οδηγεί σε επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και σε μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό» είχε διατυπωθεί πρώτα από τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμφανίστηκε πολύ αργότερα» κι ενώ «οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν», δίνοντας φυσικά τον πρώτο λόγο στους φαρμακοβιομήχανους.

Χαρακτηριστική στο μεταξύ ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Ολύμπιου Παπαδημητρίου, την Παρασκευή, ο οποίος σημείωσε πως «το σπάσιμο της πατέντας δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί, γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε συμφωνία με σειρά εταιρειών και η απόφαση μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να ληφθεί. Μια παραγωγή βιολογικού φαρμάκου που θα εξυπηρετούσε μόνο την Ελλάδα δεν θα ήταν βιώσιμη ακόμα και με κρατική ενίσχυση γιατί και έτοιμοι δεν είμαστε και χρειάζεται μεγάλη επένδυση για την παραγωγή εμβολίου το οποίο του χρόνου ίσως να μη χρειάζεται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μονοπώλια εμποδίζουν την ανάπτυξη mRNA εμβολίων (2022-07-23 00:00:00.0)
Η πανδημία καλπάζει πάνω στο ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας (2021-09-09 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο τα παζάρια για «προσωρινή» άρση της πατέντας των εμβολίων (2021-07-29 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στην επικίνδυνη ανισομετρία των εμβολίων η ΕΕ (2021-05-26 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ εντείνουν τη «διπλωματία των εμβολίων» με βλέμμα σε Κίνα - Ρωσία (2021-05-19 00:00:00.0)
Εντονες αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα για τα εμβόλια (2021-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ