ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /46
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μια πραγματική αθλητική κυψέλη

Κόντρα στην κρατική αδιαφορία αναπτύσσει πρωτοποριακά προγράμματα και δείχνει το δρόμο για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου

Μακριά, συνήθως, από τα φώτα της δημοσιότητας κάποιοι πραγματικοί λάτρεις του ποδοσφαίρου εργάζονται ώρες ατέλειωτες. Τα επιτεύγματά τους είναι εντυπωσιακά. Το λυπηρό και συνάμα εξοργιστικό είναι πως με λίγη βοήθεια από την πολιτεία θα μπορούσαν να γίνουν λαμπρότερα. Ομως οι κρατούντες αδιαφορούν για τους εραστές του ποδοσφαίρου, ασχολούμενοι μόνο με τους επιχειρηματίες. Τους κατηγορούν για την κατάντια του αθλήματος αλλά τους συντηρούν μέσω των οικονομικών παροχών. Αντίθετα έχουν αφήσει στην τύχη του το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που έχει να επιδείξει περισσότερο έργο αλλά και συμμετοχή.

Κόντρα στην "τσιγκουνιά" της πολιτείας

Ευτυχώς οι πραγματικοί ποδοσφαιράνθρωποι αντιστέκονται. Παλεύουν τις δυσκολίες και καταφέρνουν ζηλευτά αποτελέσματα. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η ΕΠΣΠ. Εχει στις τάξεις της 110 ομάδες που αριθμούν πάνω 14.000 αθλητές. Ολοι αυτοί όμως είναι υποχρεωμένοι να στοιβαχτούν σε 17 γήπεδα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι χώρο που βρίσκεται στο ΣΕΦ έχουν ως έδρα 27 σωματεία και προπονούνται τα 17... Ο προϋπολογισμός της ΕΠΣΠ ξεπερνάει τα 250 εκατ. δρχ. και η επιχορήγηση από ΕΠΟ και ΓΓΑ κυμαίνεται στα 30 εκατ.!! Ομως η Ενωση προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πειραιώτικου λαού για άθληση. Στην "τσιγκουνιά" των υπευθύνων απαντάει μ' έργα. Τώρα ετοιμάζει σχολή διαιτητών όπου θα λάβουν μέρος 150 φοιτητές από τα ΤΕΦΑΑ. Στις διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα αναβάθμισης στο χώρο της διαιτησίας, δε μένει απλώς στα λόγια. Ταυτόχρονα αξιοποιεί και τις γνώσεις των ειδικών, που άλλοι αγνοούν.

Το καμάρι της ΕΠΣΠ

Καμάρι πάντως των ανθρώπων της ΕΠΣΠ είναι η ακαδημία της. Ο "Ρ" πήγε το περασμένο Σάββατο στον χώρο που φιλοξενείται (Μοσχάτο) ένα τμήμα της. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις, την ανίχνευση και την ακαδημία. Στην πρώτη ειδικευμένο προσωπικό βρίσκει ταλέντα στα δημοτικά και μετά από τη συγκατάθεση των γονιών τα παιδιά περνούν από τεστ. Οσα (με βαθμολογία) επιλεγούν εντάσσονται στην ακαδημία.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν μπορούν να προπονούνται με το προσωπικό και το πρόγραμμα της ακαδημίας κάθε Σάββατο 12 - 2. Οπως μας εξηγεί ο Ζήσης Παπανικολάου (επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΣΠ και λέκτορας στα ΤΕΦΑΑ) "ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο πάσα, σουτ και γκολ. Είναι αγωγή, πολιτισμός, υγεία. Γι' αυτό δεν αποκλείουμε κανένα παιδί. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά που δεν επιλέχτηκαν αλλά προπονούνται είναι περίπου 120".

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις πυρήνες, Μοσχάτου, Μάνδρας, Μεγάρων και Ν. Περάμου. Από την ανίχνευση έχουν 216 παιδιά και από την ακαδημία περίπου 150. Στο Μοσχάτο φιλοξενούνται 170 παιδιά και από τις δύο φάσεις. Κάθε βδομάδα γίνονται τρεις προπονήσεις. Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο σε δύο βάρδιες λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών. Αρχιπροπονητής είναι μια μεγάλη δόξα του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Παύλος Γρηγοριάδης. "Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ πρέπει να εξαπλωθεί. Στα σωματεία, για πολλούς λόγους, λ.χ., έλλειψη χώρων, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Τουλάχιστον όμως οι Ενώσεις θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν" λέει και προσθέτει:

"Μέσα από ένα μακροχρόνιο προγραμματισμό το ποδόσφαιρό μας θα είχε καλύτερη εξέλιξη. Στην εποχή τη δική μου υπήρχαν οι αλάνες. Τώρα δεν υπάρχουν χώροι, ενώ και τα παιδιά έχουν φορτωμένο πρόγραμμα με σχολεία, φροντιστήρια κλπ. Μέσα από τέτοια προγράμματα λοιπόν το παιδί, μ' επιστημονική υποστήριξη θα μάθει το Α και το Ω του ποδοσφαίρου. Αυτό όμως πρέπει να συμβεί σ' όλη την επικράτεια. Αν γίνεται αποσπασματικά μια ζωή θα θαυμάζουμε τους ξένους, ενώ μπορούμε τουλάχιστον να τους φτάσουμε. Στις μικρές ηλικίες ο Ελληνας είναι σίγουρα ένα βήμα πιο μπροστά από άλλους λαούς. Αυτό φαίνεται στις επιτυχίες των αντίστοιχων εθνικών συγκροτημάτων. Εμείς όμως δε δουλεύουμε, τα παιδιά δεν αποκτούν σωστές βάσεις και μοιραία δεν εξελίσσονται. Στην παιδεία για να πας στο γυμνάσιο πρέπει να 'χεις τελειώσει το δημοτικό κ.ο.κ. Ετσι και στο ποδόσφαιρο".

Οι αποκρουστικές εικόνες από επεισόδια σε γήπεδα είναι νωπές. Ο Π. Γρηγοριάδης επισημαίνει: "Εδώ όσο χρόνο αφιερώνουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, άλλο τόσο αφιερώνουμε και στη διαμόρφωση σωστών χαρακτήρων. Ασφαλώς τα περισσότερα απ' αυτά δε θα εξελιχθούν σε ποδοσφαιρικές αξίες. Τουλάχιστον όμως στα περίπου 4 χρόνια που θα 'ναι εδώ θα 'χουν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Θα γίνουν ΦΙΛΑΘΛΟΙ. Η κοινωνική προσφορά λοιπόν είναι πολύ πολύ σημαντικότερη απ' την αγωνιστική".

"Χτίζουμε χαρακτήρες"

Ο Ζήσης Παπανικολάου, που έχει ζήσει στο εξωτερικό 14 χρόνια, χαρακτηρίζει το πρόγραμμα πρωτοποριακό: "Οι ηλικίες είναι 8 - 10, 10 - 12, 12 - 14 σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Σε κάθε γκρουπ τα στάδια εξέλιξης, το προπονητικό και διδασκαλικό πρόγραμμα είναι διαφορετικά. Γι' αυτό έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας που εκπονεί τα προγράμματα, αφού ληφθεί υπόψη η πνευματική, διανοητική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Στηριζόμαστε σ' αυτά και εφαρμόζουμε τις θεωρητικές προσεγγίσεις των αθλητικών επιστημών στην πράξη. Η ποδοσφαιρική πρόοδος δε μας απασχολεί τόσο πολύ. Εδώ δεν είμαστε βιομηχανία παραγωγής ποδοσφαιρικών αστέρων.

Εδώ χτίζουμε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους χαρακτήρες. Χωρίς φωνές και απειλές το παιδί αποκτά υπευθυνότητα και καλλιεργεί το συναίσθημα της αυτοεκτίμησης. Δε μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο ως αυτοσκοπός. Οι ίδιοι οι γονείς αναγνωρίζουν πως τα παιδιά τους παρουσιάζουν βελτίωση απ' τη στιγμή που θα ενταχθούν στην ακαδημία.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα απ' το παιχνίδι. Ο Αριστοτέλης είχε πει "αν θέλεις να μελετήσεις τη συμπεριφορά ενός παιδιού, μελέτα το παιχνίδι του". Αυτό κάνουμε και 'μεις, μελετάμε το παιχνίδι και αλλάζουμε τη συμπεριφορά. Μαθαίνουν ν' αυτοπειθαρχούν, γιατί η πειθαρχία έρχεται ως φυσική συνέπεια μέσα απ' το παιχνίδι". Ο Ζ. Παπανικολάου καταλήγοντας τονίζει πως "το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που υπάρχει στη χώρα μας δεν εκφράζει κανέναν φίλαθλο, κανένα γονιό. Οι αλλαγές θα 'ρθουν μόνο μέσα από τη σωστή παιδεία που ξεκινά στις μικρές ηλικίες".

Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Την αξία του προγράμματος μάλλον την κατανοούν όλοι. Μοναδική εξαίρεση η πολιτεία και η ΓΓΑ. Η συμμετοχή της περιορίζεται στην καταβολή μισθών σ' όσους εργάζονται στην ανίχνευση. Ετσι τα μέλη της ΕΠΣΠ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν το πρόγραμμα, αλλά και να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Εδώ και 2 χρόνια, όπως μας λέει ο πρόεδρος, Π. Σαλπέας, δεν τους έχει χορηγηθεί ούτε μια δραχμή. "Τον περασμένο Μάιο κάναμε πειραματικά στα Μέγαρα και τη Ν. Πέραμο σχολικό πρωτάθλημα. Συμμετείχαν περίπου 800 παιδιά. Πώς όμως να το καθιερώσουμε; Εχουμε στην ακαδημία 7 γυμναστές, ιατρική κάλυψη, ψυχολόγο. Πώς θα τα διατηρήσουμε και θα τ' αναβαθμίσουμε";

Πριν από 2 χρόνια η προσφορά του μειοδότη για τα δύο γήπεδα που βρίσκονται στο Μοσχάτο, περίπου 20 στρέμματα, ήταν 180 εκατ. δρχ. Εχουν χόρτο, ηλεκτρικό σύστημα ποτίσματος, γεώτρηση που το καλοκαίρι παράγει ημερησίως 100 κυβικά νερό, κινητά αποδυτήρια. Τελικά έγιναν με την επιχορήγηση της ΓΓΑ, 50 εκατ. δρχ. (!!!). Οι άνθρωποι της ΕΠΣΠ... έβγαλαν από τη μύγα ξίγκι για να τα καταφέρουν. Απέδειξαν λοιπόν ότι θέλουν. Χρειάζονται όμως βοήθεια. Η επιλογή ανήκει στους κρατούντες. Ποδόσφαιρο αναξιοπιστίας και βίας με άδεια γήπεδα, όπου θα θησαυρίζουν κάποιοι επιχειρηματίες ή αθλητισμός και πολιτισμός που θα βασίζεται σε αρχές και ήθος;

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Οι αιτίες και η αντιμετώπιση

Η βία στα γήπεδα ήρθε να ξεσκεπάσει την τραγική κατάσταση που υπάρχει στον αθλητισμό και ιδιαίτερα τη σαπίλα που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο.

Οι διάφορες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, διά του υφυπουργού Αθλητισμού, σύσκεψη με τις ΠΑΕ, εξαγγελίες μέτρων για την πρόληψη και την καταστολή της βίας, αλλά και οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν άγγιξαν τις αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους. Τα πέντε σημεία - μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, είναι κατά την άποψή μας αποσπασματικά, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του και δυστυχώς τα γεγονότα της βίας θα επαναληφθούν. Τα αίτια πηγάζουν από την ανύπαρκτη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και από τον επαγγελματισμό και την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στον αθλητισμό, από τον οποίο έχουν αποβάλει όλα τα ιδεώδη και ευγενή χαρακτηριστικά του.

Αυτό δε γίνεται μόνο στο ποδόσφαιρο. Αγκαλιάζει το μπάσκετ, αγγίζει το βόλεϊ και δρομολογεί τους στόχους τους στους Ολυμπιακούς.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα ξένα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού και αμαυρώνουν αυτή τη σημαντική κοινωνική του λειτουργία, τον χρησιμοποιούν ως μέσον για την απόκτηση κύρους για τις άλλες τους δραστηριότητες, όπως και τα ΜΜΕ. Τις οικονομικές και πολιτικές αντιπαλότητες, ανταγωνισμούς και κόντρες τους, τις μεταφέρουν στον αγωνιστικό χώρο και στο "στίβο" της κερκίδας.

Τα συγκρουόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα μέσα από τις ΠΑΕ υπηρετούνται και με την αλυσίδα ΠΑΕ- Συνδέσμων και ομάδων οπαδών - "χούλιγκανς", τον κατευθυνόμενο αθλητικό Τύπο, τους όσους ακριβοπληρωμένους αθλητικογράφους και τα ΜΜΕ, τον έλεγχο των ΠΑΕ πάνω στα αθλητικά όργανα που υποτίθεται πως εφαρμόζουν το νόμο. Ολα αυτά δε, γίνονται εργαλεία των μεγαλοκεφαλαιούχων και δυνάμεις κρούσης στους οικονομικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς τους. Η πολιτική της ελεύθερης αγοράς που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αθλητισμό, αποθρασύνει τους μεγαλοΠΑΕάρχες να διεκδικούν την αύξηση του ποσοστού από 8% σε 12% που παίρνουν από το ΠΡΟ-ΠΟ, αλλά και νέες ρυθμίσεις των χρεών τους.

Να δούμε όμως τα μέτρα που πρότεινε ο κ. υφυπουργός Αθλητισμού, με τα οποία προσδοκά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της βίας:

  • Το να προέρχονται οι αθλητικοί δικαστές αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, είναι ένα μέτρο θετικό, αλλά από μόνο του δε θα λύσει το πρόβλημα, μια και οι πιέσεις για ευνοϊκή ή άλλη μεταχείριση είναι μεγάλες.
  • Η επέκταση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που υπάρχει στο ΟΑΚΑ και στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ένα μέτρο αποσπασματικό και κατασταλτικό. Ταυτόχρονα ακούγονται προτάσεις για ενίσχυση της καταστολής με τη χρησιμοποίηση ιδιωτικής αστυνομίας και σκύλων. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε κάθε επέκταση της αστυνομοκρατίας, πολύ περισσότερο που αυτή επεκτείνεται ραγδαία κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Είναι πιθανόν μάλιστα, με την επέκταση της ιδιωτικής αστυνόμευσης, να δούμε αύριο - μεθαύριο ιδιωτικούς στρατούς στην υπηρεσία των ΠΑΕ κατά των φιλάθλων, αλλά και στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών ενάντια στους απεργούς.
  • Η μετατροπή της διαιτησίας σε επαγγελματική βάση, δε νομίζουμε ότι θα απαλλάξει τα γήπεδα από τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από αυτήν. Απεναντίας, θα ενισχυθεί η εξάρτησή τους, αφού θα κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους - από τους μεγαλοπαράγοντες και τις μεγαλοΠΑΕ. Ετσι και αλλιώς τα ποσά που διακινούνται "κάτω από το τραπέζι" είναι πολύ μεγαλύτεραενός μισθού. Στο πρόβλημα με τη διαιτησία, θα βοηθήσει κατά την άποψή μας το άνοιγμα του κυκλώματος του αριθμού των διαιτητών με την είσοδο στη διαιτησία νέων και άρτια εκπαιδευμένων διαιτητών. Να σταματήσει δηλαδή η ανακύκλωση των ίδιων και ίδιων, από τον περιορισμένο αριθμό των 3.000 περίπου διαιτητών, που είναι για όλες τις κατηγορίες.
  • Η κείμενη νομοθεσία είναι ικανοποιητική, αλλά, όπως όλοι ομολόγησαν, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Η ομολογία όμως είναι μισή. Γιατί α) μπορεί άραγε ποτέ να υποβιβαστεί π.χ. ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ; β) μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα των Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη;
  • Η δέσμευση των προέδρων των ΠΑΕ να εφαρμόσουν έναν άτυπο "κώδικα δεοντολογίας" τηρώντας χαμηλούς τόνους για τη διαιτησία, ούτε ως ευχολόγιο, για να μην πω ως αστείο μόνο, μπορεί να χαρακτηριστεί.
  • Το μέτρο αποκλεισμού αγώνων των ΠΑΕ από το ΟΑΚΑ νομίζουμε πως δε θα λύσει τα προβλήματα, ούτε οι αγώνες αν θα γίνονται μόνο τις Κυριακές, αφού γενική είναι η εκτίμηση ότι το ποδόσφαιρο το χρησιμοποιούν ως μέσον για τις άλλες τους δραστηριότητες και στόχους.
  • Αραγε η απομάκρυνση συγκεκριμένων παραγόντων (πχ αφοί Μητρόπουλοι) από τις ΠΑΕ, λύνει το πρόβλημα της σαπίλας που βρίσκεται το ποδόσφαιρο; Κατά την άποψή μας για ριζική αλλαγή της κατάστασης χρειάζεται κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού, προσανατολισμός στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, μεταφορά πόρων σ' αυτόν τον τομέα. Αυτά για να γίνουν, βέβαια, σημαίνουν μια άλλη πολιτική, άλλο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Και στις σημερινές συνθήκες, όμως, μπορούν να παρθούν κάποια μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Χρειάζεται να εφαρμοστούν οι νόμοι και όχι ο υφυπουργός Αθλητισμού και η κυβέρνηση να υποκλίνονται στους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ και να ανέχονται την ασύδοτη δράση τους. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, να γίνει βαθύς εκδημοκρατισμός του αθλητικού οικοδομήματος που θα βοηθήσει να μπουν και άλλοι άνθρωποι στους συλλόγους και τα σωματεία, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και να μη λυμαίνονται το χώρο οι ίδιοι μεγαλοπαράγοντες. Η αντικατάσταση του ν.75/75 με έναν προοδευτικό αθλητικό νόμο, θα είναι η βάση για εκδημοκρατισμό του αθλητισμού στη χώρα μας.
  • Να σταματήσουν οι κάθε είδους επιχορηγήσεις στις ΠΑΕ και να ενισχυθεί ο σχολικός, εργασιακός και μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός.
  • Να υπάρξει αναβάθμιση της διαιτησίας με σχολές υψηλού επιπέδου. Οπως στον Πειραιά, που έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια με νέους απόφοιτους των ΤΕΦΑΑ.
  • Η διαβόητη Επιτροπή Καταπολέμησης της βίας (ΔΕΚΑΒ) να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή κοινωνικών οργανώσεων.

Τέλος, χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή πολιτικής αθλητισμού από αυτήν της αδιαφορίας και της εναπόθεσης του ελληνικού αθλητισμού στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι προϋπόθεση για θετική διέξοδο από την υπάρχουσα κατάσταση η γενναία χρηματοδότηση του αθλητισμού.

Θεωρούμε ακατανόητο να δίνονται πολλά δισ. στις ΠΑΕ από το ΠΡΟ-ΠΟ και να ρυθμίζονται δεκάδες δισ. χρέη τους, όταν για το σχολικό αθλητισμό ο προϋπολογισμός του '98 προβλέπει μόνο 138 εκατ. δρχ. για 1,5 εκατ. μαθητές, δηλαδή κάτω από 80 δρχ. για κάθε μαθητή για όλο το 1998.

Νίκος ΓΚΑΤΖΗΣ

Βουλευτής Ν. Μαγνησίας

του ΚΚΕ

Το άλλο ποδόσφαιρο

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας, πριν από καιρό μας δόθηκε η ευκαιρία να "ταξιδέψουμε" στη μακρινή Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα στο ποδοσφαιρικό σχολείο μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες στον πλανήτη, του Αγιαξ. Κατά καιρούς επίσης παρακολουθούμε από την τηλεόραση ή άλλα μέσα εκδηλώσεις που επιβεβαιώνουν πως το ποδόσφαιρο είναι χαρά, ψυχαγωγία, είναι υγιής κοινωνική εκδήλωση.

Στον αντίποδα το άθλημα στη χώρα μας έχει ταυτιστεί με τη στυγνή εμπορευματοποίηση, με βία, νοθεία, αναξιοπιστία και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα. Νωπά ακόμα τα έκτροπα σε Νίκαια, ΟΑΚΑ αλλά και οι "ιστορίες γι' αγρίους" από παράγοντες, διαιτητές και άλλα στελέχη που διαμορφώνουν το γίγνεσθαι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για πολλοστή φορά λοιπόν ανέκυψε το ερώτημα. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο; Οσοι απαντήσουν θετικά ασφαλώς θ' αναφέρονται στη βιτρίνα. Δηλαδή την επαγγελματική ενασχόληση με το άθλημα. Ποδόσφαιρο όμως δεν είναι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις δραστηριότητές του. Είναι οι άνθρωποι που το υπηρετούν με μεράκι, αρχές και ήθος, δηλαδή οι ερασιτέχνες. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αυτό αντιπροσωπεύει ό,τι θετικό έχει να επιδείξει το άθλημα, είναι το μόνο που πραγματικά προσφέρει στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 51 ΕΠΣ που συντηρούν 3.889 σωματεία και 2.500 ομάδες υποδομής. Οι αθλούμενοι, φτάνουν αν δεν ξεπερνούν, τους 400.000. Για όλα αυτά η ετήσια επιχορήγηση είναι περίπου 800 εκατ. δρχ. Οσο δηλαδή περίπου είναι ο προϋπολογισμός μιας μικρομεσαίας ΠΑΕ. Οι εταιρίες και στις τρεις κατηγορίες απασχολούν περίπου 1.650 αθλητές. Στη βιτρίνα, δηλαδή την Α' Εθνική, ο μέσος όρος εισιτηρίων είναι περίπου 20.000 κάθε αγωνιστική. Παρ όλα αυτά οι επιχειρηματίες απομυζούν από τον κρατικό κορβανά πολλαπλάσια εκατομμύρια. Η παρατήρηση των αναλογιών είναι διαφωτιστική...

Στην έρευνά μας "ξετυλίγεται" η αποδεδειγμένα μοναδική λύση... ανάνηψης του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Σας παρουσιάζουμε την "άλλη όψη του νομίσματος", όπως αυτή καλλιεργείται από πρωτοπόρες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων όπως αυτές του Πειραιά (ΕΠΣΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΠΣΜ). Η... άλλη πλευρά του φεγγαριού γίνεται ορατή. Αν τη λάβουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι (;) ή ξανά θα την προσπεράσουν, είναι δικό τους θέμα. Ο καθένας αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών του.

Στο φύλλο της Τρίτης, ρεπορτάζ στην ΕΠΣ Μακεδονίας

Στο φύλλο της Τετάρτης, ρεπορτάζ από την ΕΠΣ Μακεδονίας

Εκατοντάδες παιδιά αθλούνται χάρις στις προσπάθειες της ΕΠΣ Πειραιά
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και διαμορφώνουν

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και διαμορφώνουν χαρακτήρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Στα Τρίκαλα στα δύο στενά...

ΠΑΟ και Ιωνικός στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής

Στα... ουδέτερα Τρίκαλα διεξάγεται σήμερα το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής, όπου ο Παναθηναϊκός ως τυπικά γηπεδούχος υποδέχεται τον Ιωνικό. Ως γνωστόν ο Παναθηναϊκός εκτίει την ποινή αποκλεισμού της έδρα του για μια αγωνιστική που του επιβλήθηκε για επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα με την Προοδευτική.

Οι πράσινοι θέλουν να φύγουν από τη θεσσαλική πόλη χωρίς απώλειες ,αφού μετέπειτα ακολουθούν έξι παιχνίδια στο Λεκανοπέδιο, οπότε έχουν όλα τα φόντα να ανέβουν στη βαθμολογία. Αλλωστε, πέρα από αυτό, μια νίκη σήμερα θα τους δώσει το δικαίωμα να εδραιωθούν στην τρίτη θέση και να παραμείνουν πολύ κοντά στο κυνήγι της πρωτοπόρου ΑΕΚ.

Στην αντίπερα όχθη, στην ομάδα της Νίκαιας, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ουδετερότητα της έδρας και εάν καταφέρουν να νικήσουν θα συγκατοικήσουν με τους πράσινους στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 17.00 και θα μεταδοθεί από το ΦΙΛΜΝΕΤ.

Στην Καλαμάτα δοκιμάζει τις δυνάμεις αύριο (15.00 ΦΙΛΜΝΕΤ) η πρωτοπόρος ΑΕΚ, που αν καταφέρει να περάσει αλώβητη τότε είναι μια ανάσα πριν από τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα. Από την άλλη η "Μαύρη Θύελλα" που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας κάνει τις τελευταίες προσπάθειες προκειμένου να αποφύγει τον υποβιβασμό. Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα: ΟΦΗ - Αθηναϊκός, Πανηλειακός - Ηρακλής, Ξάνθη - Εθνικός, Πανιώνιος - Καβάλα, ΠΑΟΚ - Βέροια, Προοδευτική - Παναχαϊκή.

Ολοι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.

Β' ΕΘΝΙΚΗ
"Φωτιά" στην κορυφή

Ανάβει τα αίματα η 13η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, αφού περιλαμβάνει δυο ντέρμπι κορυφής που θα ξεκαθαρίσουν ή θα μπερδέψουν περισσότερο το τοπίο.

Ετσι το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε δυο γήπεδα, στην Ελευσίνα όπου ο Πανελευσινιακός υποδέχεται τον Αρη και στο Αγρίνιο όπου ο Παναιτωλικός κοντράρεται με τον Εθνικό Αστέρα. Και τα δυο παιχνίδια αναμένεται να κρίνουν πολλά για τους μνηστήρες της τριών θέσεων που οδηγούν στην Α' Εθνική αφού και οι τέσσερις μονομάχοι ξέρουν πολύ καλά ότι όποιος χάσει μένει πίσω...

Το υπόλοιπο πρόγραμμα: Νίκη Βόλου - Καστοριά, Δόξα Βύρωνα - Λεβαδειακός, Εδεσσαϊκός - Λάρισα, Καλλιθέα - Λύκοι, Αναγέννηση Καρδίτσας - Παναργειακός, Πανσερραϊκός - Δόξα Δράμας. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00. ΔΕΥΤΕΡΑ: Καλαμαριά - Τρίκαλα (20.00 ΕΤ3).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ