ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
Η «απάτη» του κατώτατου ωρομισθίου 12 ευρώ

Οι επιχειρήσεις απαντούν με μείωση των ωρών εργασίας, ενώ για πλήρη απασχόληση με 45 χρόνια δουλειάς η σύνταξη δεν αγγίζει το όριο της φτώχειας...

Στη Γερμανία έχουν πολλαπλασιαστεί οι φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που καταφεύγουν στις «τράπεζες τροφίμων» για να τα φέρουν βόλτα
Στη Γερμανία έχουν πολλαπλασιαστεί οι φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που καταφεύγουν στις «τράπεζες τροφίμων» για να τα φέρουν βόλτα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), οι Πράσινοι, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» καθώς και τα γερμανικά συνδικάτα (κυριαρχεί το SPD) ζητούν αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στη Γερμανία στα 12 ευρώ (μεικτά). Το SPD αποφάσισε και στο πρόσφατο συνέδριό του να καλέσει σε διάλογο τον κυβερνητικό του εταίρο στο «μεγάλο συνασπισμό», τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και για τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου σε βάθος χρόνου».

Το βασικό επιχείρημα είναι πως θα αυξηθεί η αγοραστική ικανότητα των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων, ως ένα μέτρο κατά της ύφεσης που απειλεί τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία.

Επιπλέον, λένε, μόνο σε αυτό το επίπεδο το ελάχιστο ωρομίσθιο «προστατεύει πραγματικά από τη φτώχεια», ενώ και στη χώρα μας η πρόταση του SPD - που συγκυβερνά για τρίτη φορά με τη CDU/CSU - παρουσιάζεται συχνά ως «αριστερή θέση» κατά των «πολιτικών λιτότητας». Είναι, όμως, έτσι;

Γιατί όχι κατώτατος μισθός;

Καταρχήν τίθεται το ερώτημα, γιατί το SPD και τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν κάνουν λόγο για κατώτατο μισθό, παρά επιμένουν στο κατώτατο ωρομίσθιο; Και ταυτόχρονα, τίθεται το ερώτημα αν ένα κατώτατο ωρομίσθιο - ή ακόμη κι ένας κατώτατος μισθός - αρκεί για «αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», μέσα σε έναν «ωκεανό» αντεργατικών, «ελαστικών», εξευτελιστικών σχέσεων εργασίας.

Και εδώ ακριβώς αποδεικνύεται η «απάτη» της συγκεκριμένης πρότασης, που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των εργοδοτών. Η πληρωμή «με την ώρα» είναι σημαντικό ατού για τους εργοδότες. Στην πραγματικότητα, πολλές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην εισαγωγή του κατώτατου ωρομισθίου το 2015 με μείωση του ωραρίου εργασίας.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία (Destatis), ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε από τη θέσπιση του κατώτατου ωρομισθίου και μετά. Επιπλέον, όπως αναφέρει έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομία (DIW), ιδίως στις θέσεις μερικής απασχόλησης, στην «οριακή απασχόληση» και στα «mini jobs», οι παραβάσεις του νόμου περί κατώτατου ωρομισθίου είναι όλο και πιο συνηθισμένες. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στα «mini jobs» απαγορεύεται διά νόμου ο εργαζόμενος να πάρει μισθό πάνω από 450 ευρώ, επομένως τι αξία έχει το κατώτατο ωρομίσθιο;

Εξάλλου, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις ώρες εργασίας για τις οποίες καταβάλλουν το κατώτατο ωρομίσθιο και οι υπόλοιπες εργάσιμες ώρες να είναι απλήρωτες «υπερωρίες».

Τέλος, παρατηρείται ότι μετά από κάθε αύξηση του ωρομισθίου (που γίνεται κάθε χρόνο), μειώνεται το ποσοστό των θέσεων απασχόλησης οι οποίες πληρώνονται σύμφωνα με αυτό.

Εκτός πάνω από 3,5 εκατ. εργαζόμενοι

Ετσι, το SPD και οι υπόλοιποι κάνουν μια εκ του ασφαλούς πρόταση, έχοντας υπόψη τους πως εκατομμύρια εργαζόμενοι πρακτικά αποκλείονται από το ελάχιστο ωρομίσθιο, αν και το δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, σε 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας εφαρμόζεται το κατώτατο ωρομίσθιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (2017) της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Από την άλλη, περίπου 2,4 εκατ. εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το κατώτατο ωρομίσθιο (DIW - SOEP) παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Αν συμπεριληφθούν και όσοι «στα χαρτιά» αμείβονται με το ελάχιστο ωρομίσθιο, αλλά δεν πληρώνονται τις «υπερωρίες», ο αριθμός αυξάνεται στα 3,2 εκατ. Επιπλέον, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν πληρώνονται με το κατώτατο ωρομίσθιο στη δεύτερη δουλειά τους.

Καμία «αξιοπρεπής διαβίωση»...

Από το Γενάρη το κατώτατο ωρομίσθιο θα αυξηθεί από 9,19 ευρώ σε 9,35 ευρώ (μεικτά). Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο της πλήρους απασχόλησης 40 ώρες τη βδομάδα, ο εργαζόμενος θα έχει από το 2020 μισθό 1.621 ευρώ μεικτά (BMAS - γερμανικό υπουργείο Εργασίας), δηλαδή γύρω στα 1.300 ευρώ καθαρά, ενώ το όριο της φτώχειας στη Γερμανία είναι στα 980 ευρώ...

Για κάποιον που ζει σε ένα αστικό κέντρο και πληρώνει ενοίκιο δεν του φτάνουν να ζήσει, πόσο μάλλον αν έχει και οικογένεια. Γι' αυτόν το λόγο πολλοί αναγκάζονται να έχουν και δεύτερη δουλειά (μερικής απασχόλησης, «mini job» κ.λπ.).

Επιπλέον, ακόμη και μετά από 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, ένας μισθός στα 1.600 ευρώ δεν οδηγεί σε σύνταξη που να υπερβαίνει το όριο της φτώχειας και ο μελλοντικός συνταξιούχος θα εξαρτάται από τα προνοιακά επιδόματα για να επιβιώνει.

Αλλά ούτε το ωρομίσθιο των 12 ευρώ με πλήρη απασχόληση για 45 χρόνια αρκεί για αξιοπρεπή σύνταξη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή. Για σύνταξη λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας θα απαιτούνταν τουλάχιστον 13 ευρώ/ώρα. Αν αυτό ισχύει για την καλύτερη περίπτωση της πλήρους απασχόλησης, για τους μερικώς και επισφαλώς απασχολούμενους - που είναι ο κανόνας όσων αμείβονται με το ελάχιστο ωρομίσθιο - καταλαβαίνουμε ότι και τα 12 ευρώ είναι κενό γράμμα...

Για όλους αυτούς τους λόγους οι χαμηλόμισθοι και οι φτωχοί εργαζόμενοι στη Γερμανία δεν μειώθηκαν με τη θέσπιση του κατώτατου ωρομισθίου, καταρρίπτοντας ένα από τα τότε βασικά επιχειρήματα. Το DIW διαπίστωσε σε έρευνά του πως ενώ η ωριαία αμοιβή του 10% των φτωχότερων εργαζομένων αυξήθηκε από το 2015 κατά 15%, ταυτόχρονα ο αριθμός των εργαζομένων που συμπληρώνουν το μισθό τους με τα προνοιακά επιδόματα εξαθλίωσης «Χαρτζ 4» (Hartz IV) δεν μειώνεται και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτώνται από αυτά τα εξευτελιστικά επιδόματα.


Ε. Μ.

ΙΝΔΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ινδίας, ενάντια στον νέο νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι διευκολύνει τη χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες γειτονικών χωρών οι οποίοι δεν είναι μουσουλμάνοι.

Ο νέος νόμος τροποποιεί το πλαίσιο χορήγησης ιθαγένειας (Citizenship Amendment Act - CAA) και σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης αποτελεί μέρος της «ινδουιστικής εθνικιστικής ατζέντας» της κυβέρνησης Μόντι να περιθωριοποιήσει τους πάνω από 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ινδίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει «αμνηστία» για μετανάστες που έχουν φτάσει χωρίς χαρτιά στην Ινδία και είναι ινδουιστές, Σιχ, βουδιστές, τζαϊνιστές, παρσί και χριστιανοί, αλλά όχι μουσουλμάνοι. Επίσης, μειώνονται τα χρόνια εργασίας που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει, από 11 σε 6.

Την Πέμπτη η ινδική κυβέρνηση προχώρησε σε απαγορεύσεις συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της χώρας. Απαγορεύεται κάθε συνάθροιση περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως σε πολλές συνοικίες σε Νέο Δελχί, Χαϊντεραμπάντ, Τσενάι, καθώς και σε ολόκληρη την Μπενγκαλόρ, την Αχμενταμπάντ και τη Μανγκαλόρ. Επίσης οι συναθροίσεις απαγορεύονται σε όλο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της Ινδίας, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους, και σε πολλά κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του νόμου αυτού έχουν χάσει τη ζωή τους 9 άνθρωποι σε διάστημα μιας βδομάδας.

Παρά την απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, κυρίως από φοιτητές, κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το 14% των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Ινδίας, διαρκεί από την προηγούμενη βδομάδα. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα κινήματα διαμαρτυρίας που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μόντι, από το 2014 που ανέλαβε την εξουσία.

Να σημειωθεί ότι ο Ιμράν Χαν, πρωθυπουργός του Πακιστάν (του οποίου η αντιπαράθεση με την Ινδία οξύνεται τους τελευταίους μήνες), κατήγγειλε την κυβέρνηση Μόντι ότι μεθοδεύει «μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλες κρίσεις» και εξέφρασε ανησυχία ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απόφαση του ευρωδικαστηρίου σε περίοδο ενδοαστικών παζαριών

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

O φυλακισμένος Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης, Οριόλ Ζουνκέρας, που εξελέγη ευρωβουλευτής τον περασμένο Μάη, έχαιρε ασυλίας ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μολονότι δεν μπορούσε να καταλάβει την έδρα του επειδή βρισκόταν στη φυλακή, απεφάνθη την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Ζουνκέρας, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), είχε φυλακιστεί το Νοέμβρη του 2017, ως αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα ήταν παράνομο. Τον περασμένο Οκτώβρη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον καταδίκασε - μαζί με άλλους 11 αυτονομιστές ηγέτες - σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι ισπανικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να εμποδίσουν τον Ζουνκέρας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο προκειμένου να καταλάβει την έδρα του και θα έπρεπε να είχαν ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του.

Η ERC ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ζουνκέρας, σημειώνοντας πως η καταδίκη του τον Οκτώβρη θα πρέπει να ακυρωθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το εν λόγω κόμμα διαπραγματεύεται για τη στήριξη ή ανοχή στην κυβέρνηση που θέλουν να συγκροτήσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το σοσιαλδημοκρατικό «Ουνίδας Ποδέμος» (των «Ποδέμος» με την Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), και η όποια εμφανίζεται ως δήθεν προοδευτική και φιλολαϊκή κυβέρνηση. Μάλιστα, μέχρι να αποφανθεί για την απόφαση του ευρωδικαστηρίου το ισπανικό Δημόσιο, η ERC δήλωσε ότι «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στο μεταξύ ο σημερινός ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, κρίθηκε ένοχος για απείθεια και καταδικάστηκε σε απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος, επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει καταλανικά αυτονομιστικά σύμβολα από την πρόσοψη της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη. Η απόφαση είναι εφέσιμη και εφόσον τελικά επικυρωθεί, η εφαρμογή της θα διαρκέσει μήνες. Επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 30.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ