ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση συγκρούσεων με στόχο τον έλεγχο της Ράφα

Η πείνα, η δίψα και οι αρρώστιες θερίζουν - τα νεκρά παιδιά στη Γάζα ξεπέρασαν τις 16.000, στο σύνολο των 37.431 θυμάτων

Παιδιά σε βομβαρδισμένο από τους Ισραηλινούς σχολείο του ΟΗΕ στη νότια Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Παιδιά σε βομβαρδισμένο από τους Ισραηλινούς σχολείο του ΟΗΕ στη νότια Γάζα
Στην επίμονη κλιμάκωση των επιχειρήσεων στις δυτικές συνοικίες της νότιας πόλης Ράφα και των βομβαρδισμών σε περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας προχώρησε αυτήν τη βδομάδα ο ισραηλινός στρατός, έχοντας στο πλευρό του την αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ, παρά τις δήθεν παραινέσεις για ...συγκράτηση για να μη γενικευτεί η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Την Παρασκευή, 259η μέρα του πολέμου, συνέχισαν να αυξάνονται τα θύματα της καταστροφικής σύγκρουσης προκαλώντας συνολικά (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) τουλάχιστον 37.431 νεκρούς και 85.653 τραυματίες. Τα νεκρά παιδιά από τις 7 Οκτώβρη ξεπερνούν τις 16.000.

Πέρα από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι χάνουν τη ζωή τους και από το μαρτύριο της πείνας (τραγικές είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα), της δίψας, την καταστροφή στοιχειωδών υποδομών, όπως το αποχετευτικό δίκτυο. Σε συνθήκες συνεχών συγκρούσεων αλλά και καύσωνα η ζωή στις τεντουπόλεις και στους καταυλισμούς είναι καθημερινή πρόκληση και «θερμοκήπιο» για τη μετάδοση επιδημιών, όπως της ηπατίτιδας, της γαστρεντερίτιδας κ.ά.

Σε αυτές τις συνθήκες την πιο άνιση μάχη επιβίωσης δίνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 625.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει εκτός Εκπαίδευσης για περισσότερους από 8 μήνες καθώς τα σχολεία του ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια (που βομβαρδίζονται ανηλεώς από τον στρατό ή σε σωρούς ερειπίων).

Η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει στη Γάζα με τεράστιες δυσκολίες δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες

Copyright 2024 The Associated

Η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει στη Γάζα με τεράστιες δυσκολίες δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες
Αναλυτές δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γάζα δεν έχουν μόνο «διαταράξει τις άμεσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά έχουν διαβρώσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη».

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής υπολογίζουν ότι περίπου 3.500 παιδιά λιμοκτονούν και ότι περίπου 17.000 παιδιά και έφηβοι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους. Οι ΜΚΟ λένε ότι τα παιδιά που πενθούν αγωνίζονται να επιβιώσουν ενώ ορισμένα από αυτά έχουν τάσεις αυτοκτονίας καθώς έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Την Πέμπτη, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, καθώς η επούλωση των ψυχολογικών πληγών χωρίς αυτήν «θα είναι αδύνατη». Ο Ντ. Μουσάρντο, ψυχολόγος αποστολής των MSF, που εγκατέλειψε προ εβδομάδων τη Γάζα, περιέγραψε τα όσα συγκλονιστικά βίωσε: «Σε μερικές συνεδρίες έπρεπε ακόμη και να φωνάξουμε για να ακουστούμε, για να ξεπεράσουμε τον ήχο των drones και των βομβών... Οταν δεν υπήρχαν μάχες έξω, άκουγες κραυγές παιδιών στο νοσοκομείο. Παιδιά ακρωτηριασμένα, με εγκαύματα ή χωρίς γονείς. Τα παιδιά παθαίνουν κρίσεις πανικού, επειδή ο σωματικός πόνος προκαλεί ψυχολογικές πληγές, όταν ο πόνος σάς θυμίζει τη βόμβα που άλλαξε τη ζωή σας για πάντα»...

Μάχες για την κατάληψη της Ράφα

Την Παρασκευή, μία ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν ο στρατός βομβάρδισε τον καταυλισμό Σάτι της πόλης της Γάζας προκαλώντας τον θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, κάτοικοι της Ράφα έλεγαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθούσε να ολοκληρώσει την κατάληψη της πόλης με εντατικές ανταλλαγές πυρών κυρίως στις δυτικές συνοικίες, αφού αυξήθηκαν στην αρχή της βδομάδας οι κατεδαφίσεις κτιρίων κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τανκς προωθούνται στο δυτικό και βόρειο τμήμα της Ράφα, με τον στρατό να έχει ήδη καταλάβει το ανατολικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα. Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να έχουν ανοίξει πυρ προς την πόλη με αεροπλάνα, άρματα μάχης και πλοία.

«Ολόκληρη η πόλη της Ράφα είναι μια περιοχή ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Αχμεντ αλ Σούφι, ενώ νωρίτερα η Οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είχε εκτιμήσει σε περίπου 65.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που απέμειναν στην πόλη από τους πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί έως τις 6 Μάη, οπότε ξεκίνησε η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού στη Ράφα έρχεται στο φόντο της κόντρας που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή μεσοβδόμαδα, όταν για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, εξήγησε ότι η Χαμάς «είναι ιδέα» και δεν μπορεί να «νικηθεί». Με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησε δημόσια τον διακηρυγμένο στόχο του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, που επαναλαμβάνει ότι ο πόλεμος θα λήξει με την «απόλυτη ήττα» και «συντριβή» της Χαμάς.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Εϊμος Χάρελ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Haaretz», την Παρασκευή, εξηγούσε ότι ο στρατός θέλει να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι σε αυτό αντιδρά ο Νετανιάχου, «που έχει άλλες ιδέες», καθώς συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα περί «ολοκληρωτικού πολέμου» έναντι της Χαμάς και για τον στόχο «συντριβής της» για «όσο χρειαστεί».

«Δίνει υποσχέσεις συνολικής λύσης στους υποστηρικτές του αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε είναι ένας πόλεμος που μοιάζει περισσότερο με μια αιώνια σύγκρουση παρά με νίκη», ανέφερε ο Χάρελ, προσθέτοντας ότι για τον Νετανιάχου η ύψιστη προτεραιότητα είναι η πολιτική του επιβίωση και η εξαγορά χρόνου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ, όπου ελπίζει να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως εξηγεί, «ο Νετανιάχου προτιμά μια τέτοια εξέλιξη από μια εναλλακτική εκεχειρία στη Γάζα. Θα ήταν αποδοχή της αποτυχίας στους στόχους που έθεσε εξαρχής και θα οδηγούσε στην αποχώρηση των ακροδεξιών κυβερνητικών του εταίρων και στην κατάρρευση της κυβέρνησης».

Κόλαση από εισβολές και επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Κόλαση όμως γίνεται καθημερινά και η ζωή των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Οι εισβολές του στρατού και οι επιθέσεις των Εβραίων εποίκων σε πόλεις και χωριά Παλαιστινίων είναι επαναλαμβανόμενες, όπως και οι μαζικές συλλήψεις δίχως καμία απολύτως κατηγορία και οι κατεδαφίσεις των σπιτιών αμάχων που κρίθηκε είτε πως τα έχουν φτιάξει χωρίς οικοδομική άδεια (την οποία τους τη στερούν σκόπιμα οι κατοχικές αρχές), είτε επειδή κάποιο μέλος της οικογένειας προχώρησε σε ένοπλη επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων.

Την Παρασκευή το πρωί, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 8 άνδρες μετά την έφοδό του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν που βρίσκεται βόρεια της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εφόδους σε εκατοντάδες σπίτια.

Ακολούθησε νέα επίθεση του στρατού στην πόλη Καλκίγια που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκάλεσε τον θάνατο τριών ατόμων. Το απόγευμα της Πέμπτης στην ίδια πόλη Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα στο στήθος έναν 15χρονο Παλαιστίνιο.

Τουλάχιστον 549 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλοι 5.200 έχουν τραυματιστεί.


Δ. ΟΡΦ.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Σοβαρές απειλές γενικής ανάφλεξης Ισραήλ - Λιβάνου

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου, Ε. Χοκστάιν, στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου, Ε. Χοκστάιν, στον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για ολομέτωπη επίθεση στον Λίβανο (ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες), παρά το γεγονός πως παραμένει ανοικτό το μεγάλο μέτωπο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και η κλιμάκωση της κατοχής των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Στα μέσα της βδομάδας η Βόρεια Διοίκηση του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια μάχης σε περίπτωση πολέμου με τον Λίβανο. Παράλληλα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν τη συνέχιση γυμνασίων με στόχο το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο.

Στο στόχαστρο και η Κύπρος εφόσον συνεργάζεται με το Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα η Χεζμπολάχ κλιμάκωσε τις επιθέσεις σε θέσεις του στρατού στο Βόρειο Ισραήλ, δημοσιοποίησε βίντεο κατασκοπευτικού drone της οργάνωσης, που «σημάδεψε» ευαίσθητες θέσεις και εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού στο Βόρειο Ισραήλ και στο λιμάνι της Χάιφα, ενώ την Τετάρτη το βράδυ ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, έβαλε στο κάδρο και την Κύπρο, προειδοποιώντας την πως εάν συνεχίσει την υποστήριξη στο κράτος - δολοφόνο, τότε θα μπει και αυτή στο στόχαστρο. Ο Νασράλα ξεκαθάρισε πως αν η Λευκωσία συνεχίσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, με το «άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου», τότε αυτό θα σημαίνει «ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».

Η προειδοποίηση της Χεζμπολάχ φάνηκε να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη, που έσπευσε να διαψεύσει πως η χώρα του εμπλέκεται στις πολεμικές συρράξεις της Μέσης Ανατολής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», είπε την Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον την έναρξη διμερούς στρατηγικού διαλόγου από το ερχόμενο φθινόπωρο. Επιπροσθέτως κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Cyclops, του αμερικανικού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο νησί...

Η πιθανή έκρηξη των πολεμικών συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου υποτίθεται πως είναι σενάριο που οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν στην παρούσα φάση να δουν να υλοποιείται. Ωστόσο, παραμένουν σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ με τον Αμερικανό απεσταλμένο Εϊμος Χοκστάιν, που ολοκλήρωσε προ ημερών διαδοχικές επισκέψεις σε Ισραήλ και Λίβανο, να μεταφέρει στη λιβανική πολιτική ηγεσία πως σε περίπτωση πολέμου οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον ισραηλινό στρατό. Ο ίδιος φέρεται πως μετέφερε μήνυμα της ισραηλινής ηγεσίας στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι σχετικά με την απαίτηση άμεσης απομάκρυνσης των μαχητών της Χεζμπολάχ σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα του Ισραήλ και πως εάν αυτό δεν γίνει γρήγορα, τότε το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιθέσεις από τις 24 Ιουνίου και έπειτα...

Και ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου δείχνει «ετοιμοπόλεμη», Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο CNN στο τέλος της βδομάδας εξέφρασαν «ανησυχία» για την ανθεκτικότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος», ενώ και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Noga ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, Σαούλ Γκολντστάιν, εξήγησε πως το κεντρικό σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι καθόλου έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς σε συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Σε αυτές τις συνθήκες, την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι (υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι) με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου, συζητώντας το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και τρόπους αντιμετώπισης του κοινού γεωπολιτικού τους αντίπαλου στη Μέση Ανατολή του Ιράν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι Ντέρμερ και Χανέγκμπι συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, συζητώντας όχι μόνο τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στη Γάζα αλλά και την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Μπλίνκεν την Παρασκευή επανέλαβε πως θα πρέπει να αποτρέψουν το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Λιβάνου και πως επιδιώκουν μία «διπλωματική λύση», ενώ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν «πως δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση». Η δήλωση αυτή έγινε ένα 24ωρο αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανέφερε πως ο ισραηλινός στρατός «ετοιμάζεται και θα συνεχίσει να ετοιμάζεται έναντι κάθε απειλής που έρχεται στον δρόμο μας, και για άμυνα και για επίθεση».

Παράλληλα με τη διπλωματική κινητικότητα, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και από τις δύο πλευρές, με τον ισραηλινό στρατό να επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του στην εξόντωση σημαντικών διοικητών της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Συνέχιση εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα

Η κλιμάκωση της γενοκτονίας στη Γάζα, οι συγκρούσεις στον Λίβανο τροφοδοτούν τις εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι της Υεμένης να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων, με το ελληνόκτητο πλοίο «TUTOR» να βυθίζεται αυτήν τη βδομάδα ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα και τους Αμερικανούς και Βρετανούς να ανακοινώνουν το βράδυ της Πέμπτης την καταστροφή drone των Χούθι στην Υεμένη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Διπλωματική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Αρμενία

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα των Αιγυπτίων και Καταριανών μεσολαβητών με την ηγεσία της Χαμάς στην Ντόχα, σε σχέση με τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αμερικανοί, μιλώντας αυτήν τη βδομάδα στην εφημερίδα «Wall Street Journal», εκτίμησαν ότι πλέον είναι το πολύ 50 οι Ισραηλινοί όμηροι που παραμένουν ζωντανοί μετά από αιχμαλωσία 8-9 μηνών.

Από την άλλη, η αδιαλλαξία της ισραηλινής ηγεσίας και η κλιμάκωση των καταστροφικών επιθέσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη κάνουν ολοένα και περισσότερες χώρες να προχωρούν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Την Παρασκευή η Αρμενία έγινε η ένατη χώρα από τον περασμένο Οκτώβρη που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης. Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρεται ότι «η αναγνώριση αυτή συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της λύσης των δύο κρατών, η οποία αντιμετωπίζει συστηματικές προκλήσεις και προωθεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Από την άλλη, η εξέλιξη προκάλεσε τη σφοδρή ενόχληση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που επέπληξε τον Αρμένιο πρέσβη στο Ισραήλ.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 193 χωρών - μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επικοινώνησε με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, και εξέφρασε υποκριτικά λύπη για τη συνεχιζόμενη καταστροφή και επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ είναι προνομιακός εταίρος της Ευρωένωσης. Κατά τ' άλλα ο Μπορέλ εμφανίστηκε ανήσυχος για την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, και ο Ιορδανός υπουργός τού ζήτησε να αναλάβει η ΕΕ «πραγματική δράση για να σταματήσει το έγκλημα πολέμου του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού».

Παράλληλα, την Παρασκευή συναντήθηκαν στη Μαδρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, και του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ζητώντας την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. «Θέλουμε Δυτική Οχθη και Γάζα να γίνουν ένα κράτος μόλις σταματήσει ο πόλεμος», είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας ότι μαζί με τον Καταριανό ομόλογό του και άλλους καταβάλλουν προσπάθειες «αποκλιμάκωσης της κατάστασης στον νότιο Λίβανο».

Κινητικότητα στην περιοχή αναπτύσσει εκ νέου την ερχόμενη βδομάδα και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Τη Δευτέρα η Μπέρμποκ μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί στο Ισραήλ και θα εκφωνήσει ομιλία σε Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ενώ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό της, Ισραελ Κατζ. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά, και στη συνέχεια στον Λίβανο για συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Μετανάστευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ