ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση δύο «παγκόσμιων στρατοπέδων» με προεκτάσεις σε Ασία - Ειρηνικό

Οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη Ρωσία αναθέρμαναν τη συζήτηση περί ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Copyright 2024 The Associated

Ο χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη ως σύγκρουσης δύο «παγκόσμιων στρατοπέδων» αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, όπως και ο μεγάλος κίνδυνος γενίκευσής της.

Η Ρωσία τονίζει ότι στην Ουκρανία συγκρούεται με τη «συλλογική Δύση», με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ ο ευρωατλαντικός άξονας υπογραμμίζει (ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες) πως Ρωσία - Ιράν - Βόρεια Κορέα - Κίνα αποτελούν ένα ενιαίο στρατόπεδο, μια «συμμαχία» που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενισχύει τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, την Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή και το Πεκίνο σε Ασία - Ειρηνικό.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μετά τις καταγγελίες για drones και πυραύλους από Ιράν και Β. Κορέα, Ουκρανία και Νότια Κορέα καταγγέλλουν ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία προκειμένου να πάρουν μέρος στον πόλεμο με την Ουκρανία. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για πρώτη φορά την περασμένη βδομάδα επιβεβαίωσαν και επικαλέστηκαν στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος, κάτι που προμηνύει «απάντηση», ενώ σε αυτό το φόντο αναθερμαίνονται συζητήσεις για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, οι πρώτες μονάδες των στρατευμάτων αναχώρησαν αρχές Οκτώβρη για το Βλαδιβοστόκ και 3.000 Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές βάσεις της ρωσικής Απω Ανατολής, φορώντας ρωσικές στολές, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 10.000. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα εκπαιδευτούν στον χειρισμό drones και εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου έχουν εισέλθει από τον Αύγουστο ουκρανικά στρατεύματα.

Καθώς πρόκειται για ρωσικό έδαφος, η Βόρεια Κορέα μπορεί να υπερασπιστεί την ανάπτυξη αυτή ως βοήθεια στη Ρωσία να αποκρούσει την ουκρανική επίθεση.

Σε «νέο επίπεδο» οι σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ

Αυτό άλλωστε προβλέπει και η Συνθήκη «για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας - Β. Κορέας την υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών τον Ιούνη στην Πιονγιάνγκ, ενώ την Πέμπτη επικυρώθηκε από τη ρωσική Κρατική Δούμα. Μεταξύ άλλων η Συνθήκη προβλέπει ότι αν ένα από τα μέρη δεχτεί ένοπλη επίθεση, το άλλο θα του παράσχει στρατιωτική και άλλη βοήθεια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι είναι «δουλειά της Μόσχας» να εφαρμόσει τη Συνθήκη «εταιρικής σχέσης» με την Πιονγιάνγκ και απέφυγε να διαψεύσει ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται στη Ρωσία. Ανέφερε δε ότι «δεν είναι οι ενέργειες της Ρωσίας που κλιμάκωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά οι «δυτικές» προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Οι σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ «έχουν φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο και η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει τις αυξανόμενες απειλές από τη Δύση, που ακολουθεί συστηματικά μια πολιτική διατήρησης της ηγεμονίας της, σχηματίζοντας κλειστές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία εκεί και αναπτύσσοντας στρατηγικά επιθετικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με πυρηνικό εξάρτημα», τόνισε σε ομιλία του στην Κρατική Δούμα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Ρουντένκο, δείχνοντας ότι όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αφρική, συνδέονται.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η Σεούλ αντέδρασε προαναγγέλλοντας πως δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια», με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιολ να δηλώνει ότι πιθανώς θα σταλούν όπλα στην Ουκρανία «ανάλογα με τις ενέργειες των βορειοκορεατικών δυνάμεων».

ΝΑΤΟ και Νότια Κορέα εξέφρασαν «ανησυχία» για τη μεταφορά ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα σε μια περίοδο που οι εντάσεις και οι εκατέρωθεν απειλές στην Κορεατική Χερσόνησο οξύνονται.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε και του Γιουν Σουκ-γιολ τονίστηκαν η «διασυνδεδεμένη ασφάλεια» Ευρώπης - Ατλαντικού και Ινδικού - Ειρηνικού και η «ανάγκη για στενή συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια» με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας κ.λπ.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μάλιστα, π.χ. της Βαλτικής, επανέφεραν τη συζήτηση για την «ιδέα» του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν να σταλούν στρατεύματα χωρών - μελών της ΕΕ σε ουκρανικό έδαφος.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ TUSAS
Επισημάνσεις για τη «συγκυρία» και διεργασίες εντός και εκτός συνόρων

Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το DEM είχε καταγγείλει προβοκάτσια

Διεργασίες με άξονα την περιβόητη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», εντός και εκτός των συνόρων της Τουρκίας, επανέφερε στο προσκήνιο η επίθεση ενόπλων στην κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS, την περασμένη Τετάρτη, από την οποία σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι.

Σε μια συγκυρία όπου η τουρκική κυβέρνηση με δημόσιες δηλώσεις της έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός «συμβιβασμού» στο Κουρδικό ζήτημα, υπό τον όρο του «τερματισμού της τρομοκρατίας», το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στην TUSAS.

Να σημειωθεί δε ότι το «φιλοκουρδικό» σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DEM (που χαρακτηρίζεται από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης πολιτικός βραχίονας του ΡΚΚ) κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την επίθεση στην TUSAS ως «προβοκάτσια», αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη χρονική συγκυρία.

Είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης διαπραγματεύσεων για το Κουρδικό και για ενδεχόμενη αποφυλάκιση υπό όρους του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντ. Οτσαλάν. Ανήμερα της επίθεσης στην TUSAS, μάλιστα, επιτράπηκε επισκεπτήριο στον Οτσαλάν μετά από 4 χρόνια, με τον ίδιο να στέλνει μήνυμα ότι «εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχω τη θεωρητική και πρακτική ισχύ να μεταφέρω αυτήν τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση».

Σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την επίθεση στην TUSAS, υπογραμμίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η δημιουργία «κράτους τρομοκρατίας» στα σύνορα της χώρας.

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δύο δράστες μπήκαν στην Τουρκία από τη Συρία και επέκρινε την «τρομοκρατική οργάνωση» (το ΡΚΚ) που «εκμεταλλεύεται την αστάθεια στη Συρία» και προσπαθεί «μάταια να μπει στην προστασία ορισμένων δυτικών χωρών», κάτι που «δεν θα συνεχιστεί για πάντα».

Επανέφερε κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για στήριξη των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD/YPG, λέγοντας ότι «η Αμερική χρησιμοποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ», για να καταλήξει: «Τα μάτια και τα αυτιά μας είναι ανοιχτά σε όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα δίπλα στα εδάφη μας και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές (...) Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση διείσδυσης από τη Συρία ή άλλα μέρη. Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας μας αναλόγως».

Aφού σχολίασε ότι «η αστάθεια στην περιοχή έχει συσσωρεύσει τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους έχουν ύπουλες φιλοδοξίες, όπως ο βάλτος μαζεύει μύγες», αναμόχλευσε τα παζάρια επαναπροσέγγισης με τη Δαμασκό, λέγοντας: «Κύρια προσδοκία μας είναι ότι η συριακή κυβέρνηση κατανοεί τα οφέλη μιας ειλικρινούς και ρεαλιστικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και θα κάνει τα βήματά της αναλόγως».

Μάλιστα, είπε ότι ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε «να διασφαλίσει την ανταπόκριση του (Σύρου Προέδρου) Μπασάρ αλ Ασαντ στο κάλεσμά μας», ενώ δεν παρέλειψε να αναγγείλει ότι «η Τουρκία θα είναι προστάτης των δικών της αλλά και προστάτης των εδαφών των γειτονικών της χωρών».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έφτασαν τα 120 τα πλήγματα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά κουρδικών θέσεων σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ - με αναφορές για δεκάδες θύματα σε αμάχους. Ακόμα πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις «υπόπτων» για υποστήριξη του ΡΚΚ σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, ενώ η «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία ανέφερε ότι τοπικές οργανώσεις του ΡΚΚ προετοίμαζαν διαδηλώσεις.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Εκλογές - «σταυροδρόμι» μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας

Οι εκλογές σε Μολδαβία και Γεωργία αυτήν τη βδομάδα (βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία αυτό το Σάββατο και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία στις 3 Νοέμβρη) εξελίσσονται σε μια «σκληρή μονομαχία» μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στο ευρύτερο πλαίσιο της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω αλληλοκατηγοριών για παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία και σεναρίων για βίαιες αναταραχές της αντιπολίτευσης στη Γεωργία.

Και στις δύο χώρες η Μόσχα διακηρύσσει ότι οι χώρες που προωθούν ατζέντα υπέρ της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» και επιδιώκουν να ανοίξουν νέα πολεμικά μέτωπα, ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο προσπαθεί πότε με το «καρότο» - οικονομικά και στρατιωτικά «πακέτα» στη Μολδαβία - και πότε με το «μαστίγιο» - κυρώσεις και απειλές στη Γεωργία - να αυξήσει τη δική του «επιρροή».

Η πορεία της Μολδαβίας και της Γεωργίας ακόμη «παίζεται» και θεωρείται αβέβαιη, όπως φαίνεται από τις εκλογές αυτής της βδομάδας, αποτυπώνοντας τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Η Μολδαβία ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ (υπέρ της εγγραφής του στόχου στο Σύνταγμα) με πολύ μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής (50,4%), με το οριακό προβάδισμα του «ναι» να διαμορφώνεται από τη μεγάλη επικράτησή του στους ψηφοφόρους του εξωτερικού. Οι κάλπες στήθηκαν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Η νικήτρια «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Μάγια Σάντου (42%), θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον φίλα διακείμενο στη ρωσική ηγεσία, Αλεξάντρ Στογιάνογλο (26%).

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε τον κίνδυνο η Μολδαβία «να παγιδευτεί στην ανασφάλεια και στην αποσταθεροποίηση», αν απομακρυνθεί οριστικά από τη ρωσική επιρροή.

Στη Γεωργία το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, που ενδέχεται να κερδίσει το Σάββατο στις κάλπες, πρόκειται να ακολουθήσει ατζέντα που θα καταστήσει αδύνατη την ένταξη στην ΕΕ. Ηδη η ΕΕ έχει παγώσει την όποια ενταξιακή προοπτική, επικαλούμενη τον νόμο περί «ξένης επιρροής».

Ενδεικτική της πόλωσης και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης είναι η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, που ισχυρίζεται ότι αν εκλεγεί η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση, η Γεωργία θα συρθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι εκλογές «θα είναι η στιγμή της αλήθειας και ο γεωργιανός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει: Προς την Ευρώπη ή να απομακρυνθεί από την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αθροιστικά θα αποτελούν το 35% - 40% στη Βουλή και αν το κυβερνών κόμμα δεν λάβει απόλυτη πλειοψηφία και αναγκαστεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, τότε η «αστάθεια» θεωρείται βέβαιη.

Η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση, όπως και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς όλες οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις με πρόσβαση στην Τουρκία περνούν από τη Γεωργία. Εάν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί, η «Δύση» μπορεί να πάρει τον έλεγχο και να ασκήσει πίεση στο Μπακού, για τη σύναψη «ειρήνης» με την Αρμενία με όρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, εκβιάζοντας με περιορισμούς στη διέλευση των ενεργειακών πηγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ