Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Εκλογές - «σταυροδρόμι» μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας

Οι εκλογές σε Μολδαβία και Γεωργία αυτήν τη βδομάδα (βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία αυτό το Σάββατο και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία στις 3 Νοέμβρη) εξελίσσονται σε μια «σκληρή μονομαχία» μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στο ευρύτερο πλαίσιο της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω αλληλοκατηγοριών για παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία και σεναρίων για βίαιες αναταραχές της αντιπολίτευσης στη Γεωργία.

Και στις δύο χώρες η Μόσχα διακηρύσσει ότι οι χώρες που προωθούν ατζέντα υπέρ της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» και επιδιώκουν να ανοίξουν νέα πολεμικά μέτωπα, ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο προσπαθεί πότε με το «καρότο» - οικονομικά και στρατιωτικά «πακέτα» στη Μολδαβία - και πότε με το «μαστίγιο» - κυρώσεις και απειλές στη Γεωργία - να αυξήσει τη δική του «επιρροή».

Η πορεία της Μολδαβίας και της Γεωργίας ακόμη «παίζεται» και θεωρείται αβέβαιη, όπως φαίνεται από τις εκλογές αυτής της βδομάδας, αποτυπώνοντας τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Η Μολδαβία ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ (υπέρ της εγγραφής του στόχου στο Σύνταγμα) με πολύ μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής (50,4%), με το οριακό προβάδισμα του «ναι» να διαμορφώνεται από τη μεγάλη επικράτησή του στους ψηφοφόρους του εξωτερικού. Οι κάλπες στήθηκαν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Η νικήτρια «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Μάγια Σάντου (42%), θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον φίλα διακείμενο στη ρωσική ηγεσία, Αλεξάντρ Στογιάνογλο (26%).

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε τον κίνδυνο η Μολδαβία «να παγιδευτεί στην ανασφάλεια και στην αποσταθεροποίηση», αν απομακρυνθεί οριστικά από τη ρωσική επιρροή.

Στη Γεωργία το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, που ενδέχεται να κερδίσει το Σάββατο στις κάλπες, πρόκειται να ακολουθήσει ατζέντα που θα καταστήσει αδύνατη την ένταξη στην ΕΕ. Ηδη η ΕΕ έχει παγώσει την όποια ενταξιακή προοπτική, επικαλούμενη τον νόμο περί «ξένης επιρροής».

Ενδεικτική της πόλωσης και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης είναι η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, που ισχυρίζεται ότι αν εκλεγεί η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση, η Γεωργία θα συρθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι εκλογές «θα είναι η στιγμή της αλήθειας και ο γεωργιανός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει: Προς την Ευρώπη ή να απομακρυνθεί από την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αθροιστικά θα αποτελούν το 35% - 40% στη Βουλή και αν το κυβερνών κόμμα δεν λάβει απόλυτη πλειοψηφία και αναγκαστεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, τότε η «αστάθεια» θεωρείται βέβαιη.

Η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση, όπως και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς όλες οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις με πρόσβαση στην Τουρκία περνούν από τη Γεωργία. Εάν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί, η «Δύση» μπορεί να πάρει τον έλεγχο και να ασκήσει πίεση στο Μπακού, για τη σύναψη «ειρήνης» με την Αρμενία με όρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, εκβιάζοντας με περιορισμούς στη διέλευση των ενεργειακών πηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ