Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνέχεια των δολοφονικών ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο

Σθεναρή αντίσταση στις επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής

2024 The Associated Press. All

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λιβανέζικου λαού από το κράτος του Ισραήλ, το οποίο με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εδώ και έναν μήνα έχει κλιμακώσει τις δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον πόλεων και χωριών του Λιβάνου και εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα σύνορα του Λιβάνου, αφού παρά τους πανηγυρισμούς του Ισραήλ για το «ξεκλήρισμα» της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και την τεράστια στρατιωτική υποστήριξη από ΗΠΑ, Γερμανία και άλλους «συμμάχους», οι Ισραηλινοί εισβολείς συναντούν τη σθεναρή αντίσταση Λιβανέζων μαχητών.

Τουλάχιστον 1.580 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές από τις 23 Σεπτέμβρη, πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι άμαχοι (περίπου 1,2 εκατομμύρια σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές).

Ακολουθώντας τις ίδιες τακτικές με το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός στοχεύει συστηματικά δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ, σε μία προσπάθεια να καταπνίξει ή να περιορίσει την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου και στον Λίβανο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισραηλινή επίθεση σκότωσε εν ψυχρώ 3 δημοσιογράφους και οπερατέρ στον νότιο Λίβανο πριν τα χαράματα της Παρασκευής, ενώ κοιμόντουσαν σε κατάλυμα της περιοχής Χασμπάγια. Καθόλου τυχαία, τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης εργάζονταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Al Mayadeen» και «Al Manar», οι οποίοι πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, το 2023 σε Λίβανο και Γάζα σκοτώθηκαν περισσότεροι δημοσιογράφοι από οποιονδήποτε άλλο πόλεμο τα τελευταία 32 χρόνια. Στα αρχεία της οργάνωσης έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2023 οι θάνατοι πάνω από 128 δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ σε Λωρίδα Γάζας, Δυτική Οχθη και Λίβανο.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί και τους υγειονομικούς και διασώστες. Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φ. Αμπιάντ δήλωσε την Παρασκευή πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε από τον Οκτώβριο του 2023 τουλάχιστον 163 διασώστες και υγειονομικούς και τραυμάτισε 272 άλλους.

Το πρωί της Παρασκευής η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κατέγραψε άλλη μία ισραηλινή επίθεση σε παρατηρητήριό της στο χωριό Ντάιρα στον νότιο Λίβανο.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε λαϊκές συνοικίες της νότιας Βηρυτού όπου πολυκατοικίες μετατρέπονται σε βουνά από ερείπια, με αμερικανικούς πυραύλους «ακριβείας» βάρους ενός τόνου που χρησιμοποιούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εντείνει το σφυροκόπημα των συνόρων Λιβάνου - Συρίας, τα οποία διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ισραηλινές επιθέσεις πηγαίνοντας στην ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία.

Την Παρασκευή το Ισραήλ βομβάρδισε το τρίτο κατά σειρά μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου - Συρίας, επικαλούμενο την ανακοπή ενδεχόμενου ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ από το Ιράν και σιιτικές πολιτοφυλακές.

Την ίδια περίοδο πάντως, αυξάνονται και οι απώλειες του ισραηλινού στρατού, στις άκαρπες επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο.

Από την Τετάρτη έως το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος τουλάχιστον 9 Ισραηλινών εφέδρων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων, σε μάχες με δυνάμεις της Χεζμπολάχ, η οποία ανακοινώνει παράλληλα την καταστροφή πολλών ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Παζάρια σε Λονδίνο και Παρίσι

Το αιματοκύλισμα της Μέσης Ανατολής από το Ισραήλ συνοδεύεται με σύνθετα διεθνή παζάρια, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιχειρούν τη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στην περιοχή και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε την Παρασκευή στο Λονδίνο με τον Λιβανέζο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ν. Μικάτι, ο οποίος τόνισε πως για τη χώρα του είναι «προτεραιότητα η εκεχειρία» και η αποτροπή νέων επιθέσεων.

Ο Μπλίνκεν απέφυγε να ζητήσει ξεκάθαρα άμεση εκεχειρία στον Λίβανο, δηλώνοντας πως «είναι πραγματικά επείγον» το να βρεθεί μία «διπλωματική λύση», με «πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Απαίτησε ωστόσο ως «προϋπόθεση» τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, λέγοντας πως είναι πρώτα «κρίσιμο να επιτευχθεί κατανόηση στο θέμα αυτό». Η απόφαση 1701 του ΟΗΕ που εξεδόθη μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006 ζητά μεταξύ άλλων τον αφοπλισμό «μη κρατικών ομάδων» στον Λίβανο.

Κατά τα άλλα, ο Μπλίνκεν ζήτησε την «προστασία των αμάχων» του Λιβάνου, τους οποίους σκοτώνει το Ισραήλ με αμερικανικά όπλα...

Ο Μικάτι, συμμετέχοντας την Πέμπτη στη διεθνή σύνοδο για τον Λίβανο που συγκάλεσε στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν - στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν 800 εκατ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας και 200 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση του λιβανέζικού στρατού - δήλωσε πως μόνο το κράτος και ο στρατός του Λιβάνου θα πρέπει να έχουν όλα τα όπλα.

Στο Λονδίνο, ο Μπλίνκεν είδε και τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι. Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και πως «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συνέχισή της». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε πως «υπάρχει ανάγκη για διπλωματική λύση»...

Οι διεργασίες για μια ενδεχόμενη εκεχειρία στον Λίβανο φάνηκαν να επιβεβαιώνονται Πέμπτη και από τη μεριά του αρχηγού των γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Χ. Χαλεβί, ο οποίος δήλωσε πως το Ισραήλ μπορεί να φτάσει σε ένα αποφασιστικό τέλος της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Την Παρασκευή ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Φ. Χουσεΐν, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο και στο ιρακινό έδαφος.

Ιρανικός μαραθώνιος ενόψει προετοιμασίας για ισραηλινή επίθεση

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, το Ιράν συνεχίζει διπλωματικό μαραθώνιο σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να μειώσει τα περιθώρια για τις επιθέσεις που σχεδιάζει το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ως απάντηση στο ιρανικό πυραυλικό μπαράζ αντιποίνων την 1ης Οκτώβρη.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί συνέχισε αυτή τη βδομάδα τις συναντήσεις σε Αίγυπτο, Τουρκία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι χώρες της περιοχής δεν θα δώσουν στο Ισραήλ τον εναέριο χώρο τους για επίθεση κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε και επίσημα την πραγματοποίηση κοινών ναυτικών γυμνασίων με το Ιράν στη Θάλασσα του Ομάν, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής. Επιπλέον, Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο κοινών γυμνασίων των δύο χωρών και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν, αμερικανικά, βρετανικά και ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι φαίνεται πως θα καθυστερήσουν και θα αφορούν «περιορισμένα» χτυπήματα σε σχέση με την αρχική επιθυμία για επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ισραηλινές επιθέσεις θα καθυστερήσουν και εξαιτίας της αποκάλυψης απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που αναφέρονταν στις σχετικές προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού.

Την Πέμπτη στο μεταξύ, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» έβαλε στο «κάδρο» των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία «δυτικών» και ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα προμήθευσε δορυφορικά δεδομένα που διευκόλυναν τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικά παζάρια στο φόντο των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη την περιοχή (2024-10-25 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ισραηλινών επιθέσεων και στρατιωτικών προετοιμασιών εναντίον του Λιβάνου (2024-09-20 00:00:00.0)
Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό φέρνει πιο κοντά την ανάφλεξη (2024-07-31 00:00:00.0)
Συντήρηση της έντασης με «πόλεμο» δηλώσεων (2020-07-29 00:00:00.0)
Τριβές προκαλούν οι κατηγορίες κατά της «Χεζμπολάχ» (2013-02-09 00:00:00.0)
«Εργολαβία» για λογαριασμό του Ισραήλ (2006-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ