Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Καθημερινά λουτρά αίματος από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι πλησιάζουν τις 43.000, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά

Το Ισραήλ συνεχίζει για 13ο μήνα το ανελέητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, εντείνοντας παράλληλα πάνω από 20 μέρες έναν ασφυκτικό αποκλεισμό του βόρειου τμήματος με σκοπό τον διωγμό όλου του πληθυσμού, γύρω στις 400.000, με στόχο τον επανεποικισμό του όπως πριν από 20 χρόνια.

Στη Βόρεια Γάζα δεν έχει φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια από τις αρχές Οκτώβρη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι να λιμοκτονούν. Από την Πέμπτη στερούνται τις υπηρεσίες του μοναδικού ασθενοφόρου που λειτουργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας και χτυπημένα είναι όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, με πιο χαρακτηριστικό το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν που βομβαρδίστηκε ξανά την Πέμπτη, ενώ είχαν αδειάσει οι αποθήκες ακόμη και από γάζες ή σάβανα για τους νεκρούς, ενώ σε κατάσταση «ομηρίας» βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένοι από τον στρατό που το έχει καταλάβει.

Σε αυτό το φόντο, ο στρατός συνεχίζει καθημερινά και ατιμώρητα τα μακελειά σε σχολεία του ΟΗΕ, όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι άμαχοι. Την Παρασκευή έστησε ακόμη ένα λουτρό αίματος, βομβαρδίζοντας το πρωί καταυλισμό εκτοπισμένων σε ένα κτίριο στη Χαν Γιούνις, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 38 αμάχων, εκ των οποίων 13 παιδιά, μέλη μίας οικογένειας.

Την ίδια μέρα έγινε επίθεση σε τρία σπίτια της πόλης Μπέιτ Λαχία, προκαλώντας 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Νοσηλευτικές πηγές στη Βόρεια Γάζα εκτιμούν πως μέσα σε περίπου 20 μέρες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στη Βόρεια Γάζα πάνω από 800 Παλαιστίνιους.

Ο νέος συνολικός απολογισμός θυμάτων εδώ και 13 μήνες ανέφερε την Παρασκευή 42.847 νεκρούς και πάνω από 100.544 τραυματίες.

Παρά τα ασταμάτητα μακελειά, ο ισραηλινός στρατός συναντά αντιστάσεις από μαχητές της Χαμάς. Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος τριών Ισραηλινών στρατιωτών 21 και 22 ετών στην Τζαμπαλίγια της Βόρειας Γάζας μετά την έκρηξη βόμβας σε άρμα μάχης. Από τις 27 Οκτωβρίου 2023 υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί στη Γάζα πάνω από 361 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Νέες συνομιλίες στην Ντόχα

Στο φόντο της καταστροφής και του ολέθρου που προκαλεί το Ισραήλ με τη στήριξη των συμμάχων του ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Γάζα, φάνηκε να αναβιώνει από αυτή την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, στην Ντόχα του Κατάρ, η διαπραγμάτευση για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση 2 - 5 Ισραηλινών ομήρων με βάση ένα νέο αιγυπτιακό σχέδιο. Σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα «Al Hadath», η αιγυπτιακή πρόταση που διαμεσολαβεί για την παλαιστινιακή πλευρά, φαίνεται να έχει την αποδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου. Αυτό το σχέδιο θα τεθεί στο επίκεντρο συνάντησης στην Ντόχα μεταξύ των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ