Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ TUSAS
Επισημάνσεις για τη «συγκυρία» και διεργασίες εντός και εκτός συνόρων

Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το DEM είχε καταγγείλει προβοκάτσια

Διεργασίες με άξονα την περιβόητη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», εντός και εκτός των συνόρων της Τουρκίας, επανέφερε στο προσκήνιο η επίθεση ενόπλων στην κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS, την περασμένη Τετάρτη, από την οποία σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι.

Σε μια συγκυρία όπου η τουρκική κυβέρνηση με δημόσιες δηλώσεις της έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός «συμβιβασμού» στο Κουρδικό ζήτημα, υπό τον όρο του «τερματισμού της τρομοκρατίας», το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στην TUSAS.

Να σημειωθεί δε ότι το «φιλοκουρδικό» σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DEM (που χαρακτηρίζεται από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης πολιτικός βραχίονας του ΡΚΚ) κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την επίθεση στην TUSAS ως «προβοκάτσια», αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη χρονική συγκυρία.

Είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης διαπραγματεύσεων για το Κουρδικό και για ενδεχόμενη αποφυλάκιση υπό όρους του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντ. Οτσαλάν. Ανήμερα της επίθεσης στην TUSAS, μάλιστα, επιτράπηκε επισκεπτήριο στον Οτσαλάν μετά από 4 χρόνια, με τον ίδιο να στέλνει μήνυμα ότι «εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχω τη θεωρητική και πρακτική ισχύ να μεταφέρω αυτήν τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση».

Σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την επίθεση στην TUSAS, υπογραμμίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η δημιουργία «κράτους τρομοκρατίας» στα σύνορα της χώρας.

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δύο δράστες μπήκαν στην Τουρκία από τη Συρία και επέκρινε την «τρομοκρατική οργάνωση» (το ΡΚΚ) που «εκμεταλλεύεται την αστάθεια στη Συρία» και προσπαθεί «μάταια να μπει στην προστασία ορισμένων δυτικών χωρών», κάτι που «δεν θα συνεχιστεί για πάντα».

Επανέφερε κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για στήριξη των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD/YPG, λέγοντας ότι «η Αμερική χρησιμοποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ», για να καταλήξει: «Τα μάτια και τα αυτιά μας είναι ανοιχτά σε όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα δίπλα στα εδάφη μας και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές (...) Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση διείσδυσης από τη Συρία ή άλλα μέρη. Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας μας αναλόγως».

Aφού σχολίασε ότι «η αστάθεια στην περιοχή έχει συσσωρεύσει τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους έχουν ύπουλες φιλοδοξίες, όπως ο βάλτος μαζεύει μύγες», αναμόχλευσε τα παζάρια επαναπροσέγγισης με τη Δαμασκό, λέγοντας: «Κύρια προσδοκία μας είναι ότι η συριακή κυβέρνηση κατανοεί τα οφέλη μιας ειλικρινούς και ρεαλιστικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και θα κάνει τα βήματά της αναλόγως».

Μάλιστα, είπε ότι ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε «να διασφαλίσει την ανταπόκριση του (Σύρου Προέδρου) Μπασάρ αλ Ασαντ στο κάλεσμά μας», ενώ δεν παρέλειψε να αναγγείλει ότι «η Τουρκία θα είναι προστάτης των δικών της αλλά και προστάτης των εδαφών των γειτονικών της χωρών».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έφτασαν τα 120 τα πλήγματα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά κουρδικών θέσεων σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ - με αναφορές για δεκάδες θύματα σε αμάχους. Ακόμα πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις «υπόπτων» για υποστήριξη του ΡΚΚ σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, ενώ η «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία ανέφερε ότι τοπικές οργανώσεις του ΡΚΚ προετοίμαζαν διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ