Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση δύο «παγκόσμιων στρατοπέδων» με προεκτάσεις σε Ασία - Ειρηνικό

Οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη Ρωσία αναθέρμαναν τη συζήτηση περί ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Copyright 2024 The Associated

Ο χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη ως σύγκρουσης δύο «παγκόσμιων στρατοπέδων» αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, όπως και ο μεγάλος κίνδυνος γενίκευσής της.

Η Ρωσία τονίζει ότι στην Ουκρανία συγκρούεται με τη «συλλογική Δύση», με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ ο ευρωατλαντικός άξονας υπογραμμίζει (ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες) πως Ρωσία - Ιράν - Βόρεια Κορέα - Κίνα αποτελούν ένα ενιαίο στρατόπεδο, μια «συμμαχία» που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενισχύει τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, την Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή και το Πεκίνο σε Ασία - Ειρηνικό.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μετά τις καταγγελίες για drones και πυραύλους από Ιράν και Β. Κορέα, Ουκρανία και Νότια Κορέα καταγγέλλουν ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία προκειμένου να πάρουν μέρος στον πόλεμο με την Ουκρανία. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για πρώτη φορά την περασμένη βδομάδα επιβεβαίωσαν και επικαλέστηκαν στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος, κάτι που προμηνύει «απάντηση», ενώ σε αυτό το φόντο αναθερμαίνονται συζητήσεις για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, οι πρώτες μονάδες των στρατευμάτων αναχώρησαν αρχές Οκτώβρη για το Βλαδιβοστόκ και 3.000 Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές βάσεις της ρωσικής Απω Ανατολής, φορώντας ρωσικές στολές, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 10.000. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα εκπαιδευτούν στον χειρισμό drones και εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου έχουν εισέλθει από τον Αύγουστο ουκρανικά στρατεύματα.

Καθώς πρόκειται για ρωσικό έδαφος, η Βόρεια Κορέα μπορεί να υπερασπιστεί την ανάπτυξη αυτή ως βοήθεια στη Ρωσία να αποκρούσει την ουκρανική επίθεση.

Σε «νέο επίπεδο» οι σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ

Αυτό άλλωστε προβλέπει και η Συνθήκη «για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας - Β. Κορέας την υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών τον Ιούνη στην Πιονγιάνγκ, ενώ την Πέμπτη επικυρώθηκε από τη ρωσική Κρατική Δούμα. Μεταξύ άλλων η Συνθήκη προβλέπει ότι αν ένα από τα μέρη δεχτεί ένοπλη επίθεση, το άλλο θα του παράσχει στρατιωτική και άλλη βοήθεια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι είναι «δουλειά της Μόσχας» να εφαρμόσει τη Συνθήκη «εταιρικής σχέσης» με την Πιονγιάνγκ και απέφυγε να διαψεύσει ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται στη Ρωσία. Ανέφερε δε ότι «δεν είναι οι ενέργειες της Ρωσίας που κλιμάκωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά οι «δυτικές» προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Οι σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ «έχουν φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο και η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει τις αυξανόμενες απειλές από τη Δύση, που ακολουθεί συστηματικά μια πολιτική διατήρησης της ηγεμονίας της, σχηματίζοντας κλειστές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία εκεί και αναπτύσσοντας στρατηγικά επιθετικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με πυρηνικό εξάρτημα», τόνισε σε ομιλία του στην Κρατική Δούμα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Ρουντένκο, δείχνοντας ότι όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αφρική, συνδέονται.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η Σεούλ αντέδρασε προαναγγέλλοντας πως δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια», με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιολ να δηλώνει ότι πιθανώς θα σταλούν όπλα στην Ουκρανία «ανάλογα με τις ενέργειες των βορειοκορεατικών δυνάμεων».

ΝΑΤΟ και Νότια Κορέα εξέφρασαν «ανησυχία» για τη μεταφορά ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα σε μια περίοδο που οι εντάσεις και οι εκατέρωθεν απειλές στην Κορεατική Χερσόνησο οξύνονται.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε και του Γιουν Σουκ-γιολ τονίστηκαν η «διασυνδεδεμένη ασφάλεια» Ευρώπης - Ατλαντικού και Ινδικού - Ειρηνικού και η «ανάγκη για στενή συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια» με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας κ.λπ.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μάλιστα, π.χ. της Βαλτικής, επανέφεραν τη συζήτηση για την «ιδέα» του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν να σταλούν στρατεύματα χωρών - μελών της ΕΕ σε ουκρανικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ