Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εργολαβία» για λογαριασμό του Ισραήλ

Γρήγορα «ειρηνευτική» δύναμη στο Λίβανο για να συνεχιστεί το «έργο» του ισραηλινού στρατού θέλει η Ντόρα Μπακογιάννη

Συμφωνεί, κατά τα φαινόμενα, με την ηγεσία του Ισραήλ η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών και συμμερίζεται ότι απαιτείται ταχύτατη ανάπτυξη της «ειρηνευτικής» δύναμης, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ελέγχου του Νότιου Λιβάνου και της «Χεζμπολάχ», την οποία ξεκίνησε με την επιδρομή του ο ισραηλινός στρατός.

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Τελ Αβίβ, όπου άκουσε, χωρίς να φέρει την παραμικρή αντίρρηση, τις επιφυλάξεις και το σκεπτικισμό της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δυνατότητα του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, να ελέγξει την κατάσταση - και ιδιαίτερα την επιρροή της «Χεζμπολάχ».

Φθάνοντας την περασμένη Πέμπτη στο Τελ Αβίβ από το Αμμάν, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Αμυνας, Αμίρ Πέρετζ, τον Πατριάρχη Θεόφιλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, και την ομόλογό της, Τζίπι Λίβνι.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η ισραηλινή ηγεσία θέτει ως προϋπόθεση της άρσης του αποκλεισμού του Λιβάνου την ανάπτυξη της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης και επαναφέρει τον όρο της «απελευθέρωσης» των δύο στρατιωτών, που έχουν απαχθεί από τη «Χεζμπολάχ».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί ότι «δεν έχει συνομιλητή στο Λίβανο», καθώς αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη δυνατότητα του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα να ελέγξει την κατάσταση και - ιδιαίτερα - την επιρροή της «Χεζμπολάχ».

Με ανάλογη περίσκεψη αντιμετωπίζει και τη συνοχή στην πολιτική έκφραση της Παλαιστίνης, δεδομένου ότι μερίδα της ισραηλινής ηγεσίας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα στήριξης του Μαχμούντ Αμπάς. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει την άρνηση της «Χαμάς» να αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.

Με ιδιαίτερη έμφαση, άλλωστε, η ηγεσία παραπέμπει στην πίεση, την οποία δέχεται από την κοινωνία του Ισραήλ για το γεγονός ότι δέχτηκε να δώσει εδάφη (στο Λίβανο και τη Γάζα) για το αντάλλαγμα της ειρήνης. «Δώσαμε εδάφη και παρ' όλα αυτά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση», είπαν οι συνομιλητές της στην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Κατά την ισραηλινή ηγεσία, εξάλλου, η άμεση εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης είναι αναγκαία, ενώ με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζεται το θέμα της επιρροής του Ιράν και ιδιαίτερα της προοπτικής του πυρηνικού του προγράμματος. Αναχωρώντας από το Ισραήλ για τις Βρυξέλλες, όπου οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συνεδρίασαν για τα περί της συμμετοχής της στην «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, μετέφερε την εκτίμηση ότι «η εκεχειρία κρέμεται σε μία κλωστή και άρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εφαρμόσει το ταχύτερο την απόφαση του ΟΗΕ».

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σε δήλωσή της, λίγο πριν αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ, επισήμανε: «Εχουμε, ήδη, διανύσει δύο εβδομάδες από την ημέρα που ελήφθη η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο στρατός πρέπει να πάει στο Λίβανο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση του Λιβάνου θα έχει σοβαρά τη δυνατότητα να επιβάλει την τάξη με τον λιβανέζικο στρατό και να έχει την κυριαρχία όλης της χώρας».

Επιπλέον, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας ενδεχομένως να μην είναι τέλεια, αλλά, πάντως, είναι ένα προωθητικό βήμα στη διαδικασία αναζήτησης μιας βιώσιμης ειρήνης και η οποία, για να πετύχει, προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή της».

Σήμερα, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των επαφών της στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ