Χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισ. Κατς ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι γίνεται εκτοπισμός αμάχων από περιοχές της Νότιας Γάζας στον λεγόμενο «Διάδρομο Μοράγκ» (βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα στη νότια Γάζα και φέρει το όνομα παλιού εβραϊκού εποικισμού).
Οπως είπε με παροιμιώδη κυνικότητα, «μεγάλα τμήματα καταλαμβάνονται και ενσωματώνονται στις ισραηλινές ζώνες ασφαλείας, η Λωρίδα της Γάζας συρρικνώνεται και απομονώνεται ακόμα περισσότερο».
Οι καταλήψεις εδαφών γίνονται παράλληλα με τις «ζώνες θανάτου» που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός στα σύνορα της βόρειας Γάζας με το Ισραήλ, οι οποίες έχουν βάθος περίπου 1,5 χλμ. και είναι πλήρως ισοπεδωμένες, υποτίθεται για «λόγους ασφαλείας» του κράτους - δολοφόνου. Οι εν λόγω ζώνες υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν το 15% του συνολικού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα.
Ολα αυτά ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ επαναφέρουν διαρκώς τα σχέδια μαζικού ξεριζωμού των περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και μετατροπής της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ...
Την ίδια ώρα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν καθημερινά το ασταμάτητο φονικό σφυροκόπημα, που προκαλεί συνεχώς τον θάνατο αμάχων, γυναικών και παιδιών.
Σύμφωνα με στοιχεία της εκπροσώπου του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ραβίνα Σαμντασάνι, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, από τις 18 Μάρτη μέχρι τις 9 Απρίλη έγιναν 224 ισραηλινές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων της Γάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον 36 είχαν θύματα αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά.
«Ο θάνατος, η καταστροφή, ο εκτοπισμός, η άρνηση πρόσβασης αμάχων σε βασικές υπηρεσίες εντός Γάζας και η επανειλημμένη πρόταση ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να εγκαταλείψουν εξολοκλήρου το έδαφος, αυξάνουν τις πραγματικές ανησυχίες για το μέλλον της βιωσιμότητας των Παλαιστινίων ως πληθυσμιακή ομάδα στη Γάζα», τόνισε η Σαμντασάνι.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση που θα πρέπει να την περιγράψω ως κόλαση επί γης (...) Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα, σε πολλές περιοχές» του θύλακα, είπε από την πλευρά της η Μιριάνα Σπόλιαριτς μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα αντιβιοτικά και το αίμα για μεταγγίσεις εξαντλούνται γρήγορα. Τα 22 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα είναι μόλις και μετά βίας λειτουργικά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.
Πάνω στα αποκαΐδια των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, Ισραήλ και ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις στον παλαιστινιακό λαό επιδιώκοντας μια νέα προσωρινή κατάπαυση πυρός, διάρκειας περίπου δύο μηνών, χωρίς καμία δέσμευση για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.
Προς το τέλος της βδομάδας ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εκτίμησε ότι μια νέα εκεχειρία στη Γάζα για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων είναι θέμα «μερικών ημερών». Ο ίδιος απέφυγε να δώσει κάθε άλλη πληροφορία, ενώ χαρακτήρισε τη Χαμάς «άσχημη οργάνωση».
Παράλληλα ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε την Πέμπτη με αντιπροσωπείες οικογενειών Ισραηλινών ομήρων, εκτιμώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει «μια πραγματικά σοβαρή συμφωνία». Και αυτός προέβλεψε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει σε «μερικές μέρες», χωρίς άλλες πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Times of Israel», την Παρασκευή Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν έγγραφα σχετικά με ένα συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που θα γεφυρώνει στοιχεία της νέας αιγυπτιακής πρότασης, η οποία παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες (προτείνει την απελευθέρωση 8 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων και την παράδοση 8 πτωμάτων ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία 70 έως 80 ημερών), με την πρόταση Γουίτκοφ, που παρουσιάστηκε τον Μάρτη και προτείνει την απελευθέρωση 5 ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία περίπου 2 μηνών.
Πλάι στα παζάρια για μια προσωρινή εκεχειρία, συνεχίζονται και οι ζυμώσεις και διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, που την περασμένη Τρίτη ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες για τα γαλλικά μονοπώλια, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Ιούνη, όταν θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη διεθνής συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, μπορεί να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τη δήλωση Μακρόν, ισχυριζόμενο ότι μια «μονομερής» αναγνώριση ενός «πλασματικού παλαιστινιακού κράτους από οποιαδήποτε χώρα» θα αποτελέσει «ανταμοιβή για την τρομοκρατία και στήριξη για τη Χαμάς»...
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης 147 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ, αντιπροσωπεύοντας το 75% των χωρών του κόσμου. Στα κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, παρά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015...
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναμενόταν να ξεκινήσουν το Σάββατο στο Ομάν, με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και υπό τις συνεχείς απειλές της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη.
Στις απειλές της Ουάσιγκτον για στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, με άμεση εμπλοκή του Ισραήλ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή η είδηση της άφιξης και δεύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, του «USS Carl Vinson», που μεταφέρει μεταξύ άλλων δεκάδες μαχητικά F-35 F/A-18...
Το «παζλ» της αμερικανικής πολεμικής προετοιμασίας συμπληρώνουν τα αεροπλανοφόρα «USS Harry S. Truman» και «USS Carl Vinson» και οι αρμάδες τους στην περιοχή, μαζί με επιπλέον στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-2 και την ανάπτυξη πρόσθετων αντιαεροπορικών συστημάτων THAAD στα εδάφη συμμαχικών χωρών της Ουάσιγκτον.
Στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν που θα πραγματοποιηθούν υπό αυτές τις συνθήκες, επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, επικεφαλής της ιρανικής πλευράς θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ενώ παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλ Μπουσαΐντι.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκ των προτέρων τονίζουν ότι το λιγότερο που θέλουν από αυτές τις συνομιλίες είναι ο τερματισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιράν ότι αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς ενεργειακούς σκοπούς.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ μεσοβδόμαδα έθεσε το Ισραήλ επικεφαλής μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, αν δεν τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Αν αυτό απαιτείται να γίνει στρατιωτικά, θα γίνει στρατιωτικά. Το Ισραήλ προφανώς είναι πολύ αναμεμειγμένο σε αυτό. Θα ηγηθεί αυτού. Αλλά κανείς δεν μας καθοδηγεί, θα κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ.
Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαγκεΐ, κάλεσε τις ΗΠΑ να εκτιμήσουν την απόφαση του Ιράν για συμμετοχή στις συνομιλίες, παρά την κλιμάκωση της πίεσης σε βάρος του από τη μεριά της Ουάσιγκτον. «Δεν προδικάζουμε. Δεν προβλέπουμε. Περιμένουμε να δούμε την πρόθεση και την αποφασιστικότητα της άλλης πλευράς», ανέφερε. Ακολούθησε ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τονίζοντας ότι «η Τεχεράνη αποφεύγει να κάνει σόου και να μιλάει στις κάμερες, αλλά επιδιώκει μια σοβαρή και δίκαιη συμφωνία».
Σύμφωνα με το αμερικανικό «Axios», που επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, το Ιράν σχεδιάζει να προτείνει στις ΗΠΑ μια «προσωρινή συμφωνία» που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη συνέχεια σε διακανονισμό για «μια πιο μόνιμη συμφωνία», χωρίς να κρέμεται πάνω από το Ιράν η «δαμόκλειος σπάθη» μιας αμερικανοϊσραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, με το δίμηνο τελεσίγραφο που έδωσε ο Τραμπ στις αρχές Μάρτη. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να μειώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ αυξημένη πρόσβαση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Μόσχα και Πεκίνο εμφανίστηκαν να αντιδρούν θετικά στην είδηση για την πραγματοποίηση των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν (οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον θα είναι άμεσες).
Στο μεταξύ, παράλληλα με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο τελευταίο 10ήμερο αύξησαν τις κυρώσεις σε βάρος εταιρειών και ατόμων από το Ιράν.
Στο κάδρο μιας νέας πιθανής «ανάφλεξης» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, Ισραήλ και Τουρκία κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου για να βρουν τρόπους «συνεννόησης», ενώ «βάζουν μαχαίρι» στη Συρία και συνεχίζουν την κατοχή τμημάτων της, προωθώντας η καθεμιά χώρα τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα στις πλάτες του συριακού λαού.
Η έναρξη των πρώτων ισραηλινοτουρκικών τεχνικών διαπραγματεύσεων με σκοπό έναν μηχανισμό «αποτροπής» διμερών συγκρούσεων και εντάσεων στη Συρία ξεκίνησε στις 9 Απρίλη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, που θεωρείται κοινός σύμμαχος των δύο χωρών.
Προηγήθηκαν οι συστάσεις του Τραμπ προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, να είναι «λογικός» στις απαιτήσεις του για τη Συρία έναντι της Τουρκίας, αφού προηγουμένως έπλεξε το εγκώμιο του Ρ. Τ. Ερντογάν, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Αγκυρας στην ανατροπή του Σύρου Προέδρου Ασαντ και στην επικράτηση των τζιχαντιστών.