Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναμενόταν να ξεκινήσουν το Σάββατο στο Ομάν, με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και υπό τις συνεχείς απειλές της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη.
Στις απειλές της Ουάσιγκτον για στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, με άμεση εμπλοκή του Ισραήλ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή η είδηση της άφιξης και δεύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, του «USS Carl Vinson», που μεταφέρει μεταξύ άλλων δεκάδες μαχητικά F-35 F/A-18...
Το «παζλ» της αμερικανικής πολεμικής προετοιμασίας συμπληρώνουν τα αεροπλανοφόρα «USS Harry S. Truman» και «USS Carl Vinson» και οι αρμάδες τους στην περιοχή, μαζί με επιπλέον στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-2 και την ανάπτυξη πρόσθετων αντιαεροπορικών συστημάτων THAAD στα εδάφη συμμαχικών χωρών της Ουάσιγκτον.
Στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν που θα πραγματοποιηθούν υπό αυτές τις συνθήκες, επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, επικεφαλής της ιρανικής πλευράς θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ενώ παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλ Μπουσαΐντι.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκ των προτέρων τονίζουν ότι το λιγότερο που θέλουν από αυτές τις συνομιλίες είναι ο τερματισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιράν ότι αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς ενεργειακούς σκοπούς.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ μεσοβδόμαδα έθεσε το Ισραήλ επικεφαλής μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, αν δεν τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Αν αυτό απαιτείται να γίνει στρατιωτικά, θα γίνει στρατιωτικά. Το Ισραήλ προφανώς είναι πολύ αναμεμειγμένο σε αυτό. Θα ηγηθεί αυτού. Αλλά κανείς δεν μας καθοδηγεί, θα κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ.
Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαγκεΐ, κάλεσε τις ΗΠΑ να εκτιμήσουν την απόφαση του Ιράν για συμμετοχή στις συνομιλίες, παρά την κλιμάκωση της πίεσης σε βάρος του από τη μεριά της Ουάσιγκτον. «Δεν προδικάζουμε. Δεν προβλέπουμε. Περιμένουμε να δούμε την πρόθεση και την αποφασιστικότητα της άλλης πλευράς», ανέφερε. Ακολούθησε ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τονίζοντας ότι «η Τεχεράνη αποφεύγει να κάνει σόου και να μιλάει στις κάμερες, αλλά επιδιώκει μια σοβαρή και δίκαιη συμφωνία».
Σύμφωνα με το αμερικανικό «Axios», που επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, το Ιράν σχεδιάζει να προτείνει στις ΗΠΑ μια «προσωρινή συμφωνία» που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη συνέχεια σε διακανονισμό για «μια πιο μόνιμη συμφωνία», χωρίς να κρέμεται πάνω από το Ιράν η «δαμόκλειος σπάθη» μιας αμερικανοϊσραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, με το δίμηνο τελεσίγραφο που έδωσε ο Τραμπ στις αρχές Μάρτη. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να μειώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ αυξημένη πρόσβαση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Μόσχα και Πεκίνο εμφανίστηκαν να αντιδρούν θετικά στην είδηση για την πραγματοποίηση των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν (οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον θα είναι άμεσες).
Στο μεταξύ, παράλληλα με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο τελευταίο 10ήμερο αύξησαν τις κυρώσεις σε βάρος εταιρειών και ατόμων από το Ιράν.
Στο κάδρο μιας νέας πιθανής «ανάφλεξης» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, Ισραήλ και Τουρκία κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου για να βρουν τρόπους «συνεννόησης», ενώ «βάζουν μαχαίρι» στη Συρία και συνεχίζουν την κατοχή τμημάτων της, προωθώντας η καθεμιά χώρα τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα στις πλάτες του συριακού λαού.
Η έναρξη των πρώτων ισραηλινοτουρκικών τεχνικών διαπραγματεύσεων με σκοπό έναν μηχανισμό «αποτροπής» διμερών συγκρούσεων και εντάσεων στη Συρία ξεκίνησε στις 9 Απρίλη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, που θεωρείται κοινός σύμμαχος των δύο χωρών.
Προηγήθηκαν οι συστάσεις του Τραμπ προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, να είναι «λογικός» στις απαιτήσεις του για τη Συρία έναντι της Τουρκίας, αφού προηγουμένως έπλεξε το εγκώμιο του Ρ. Τ. Ερντογάν, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Αγκυρας στην ανατροπή του Σύρου Προέδρου Ασαντ και στην επικράτηση των τζιχαντιστών.