Σάββατο 12 Απρίλη 2025 - Κυριακή 13 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ξεριζωμού των Παλαιστινίων και μονιμοποίησης της κατοχής της Γάζας

Τα σχέδια μονιμοποίησης της κατοχής της Λωρίδας της Γάζας και μαζικού ξεριζωμού των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη πατρίδα τους προωθούν Ισραήλ και ΗΠΑ, με τη συνέχιση των δολοφονικών επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό, έχοντας τις πλάτες και των άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», που σπεύδουν - όπως η ελληνική κυβέρνηση - να υπογραμμίσουν τη «στρατηγική συνεργασία» τους με το κράτος - δολοφόνο.

Χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισ. Κατς ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι γίνεται εκτοπισμός αμάχων από περιοχές της Νότιας Γάζας στον λεγόμενο «Διάδρομο Μοράγκ» (βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα στη νότια Γάζα και φέρει το όνομα παλιού εβραϊκού εποικισμού).

Οπως είπε με παροιμιώδη κυνικότητα, «μεγάλα τμήματα καταλαμβάνονται και ενσωματώνονται στις ισραηλινές ζώνες ασφαλείας, η Λωρίδα της Γάζας συρρικνώνεται και απομονώνεται ακόμα περισσότερο».

Οι καταλήψεις εδαφών γίνονται παράλληλα με τις «ζώνες θανάτου» που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός στα σύνορα της βόρειας Γάζας με το Ισραήλ, οι οποίες έχουν βάθος περίπου 1,5 χλμ. και είναι πλήρως ισοπεδωμένες, υποτίθεται για «λόγους ασφαλείας» του κράτους - δολοφόνου. Οι εν λόγω ζώνες υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν το 15% του συνολικού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα.

Ολα αυτά ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ επαναφέρουν διαρκώς τα σχέδια μαζικού ξεριζωμού των περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και μετατροπής της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ...

Κόλαση από τις δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν καθημερινά το ασταμάτητο φονικό σφυροκόπημα, που προκαλεί συνεχώς τον θάνατο αμάχων, γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της εκπροσώπου του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ραβίνα Σαμντασάνι, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, από τις 18 Μάρτη μέχρι τις 9 Απρίλη έγιναν 224 ισραηλινές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων της Γάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον 36 είχαν θύματα αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά.

«Ο θάνατος, η καταστροφή, ο εκτοπισμός, η άρνηση πρόσβασης αμάχων σε βασικές υπηρεσίες εντός Γάζας και η επανειλημμένη πρόταση ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να εγκαταλείψουν εξολοκλήρου το έδαφος, αυξάνουν τις πραγματικές ανησυχίες για το μέλλον της βιωσιμότητας των Παλαιστινίων ως πληθυσμιακή ομάδα στη Γάζα», τόνισε η Σαμντασάνι.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση που θα πρέπει να την περιγράψω ως κόλαση επί γης (...) Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα, σε πολλές περιοχές» του θύλακα, είπε από την πλευρά της η Μιριάνα Σπόλιαριτς μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα αντιβιοτικά και το αίμα για μεταγγίσεις εξαντλούνται γρήγορα. Τα 22 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα είναι μόλις και μετά βίας λειτουργικά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.

Νέα παζάρια για προσωρινή «κατάπαυση πυρός»

Πάνω στα αποκαΐδια των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, Ισραήλ και ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις στον παλαιστινιακό λαό επιδιώκοντας μια νέα προσωρινή κατάπαυση πυρός, διάρκειας περίπου δύο μηνών, χωρίς καμία δέσμευση για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Προς το τέλος της βδομάδας ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εκτίμησε ότι μια νέα εκεχειρία στη Γάζα για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων είναι θέμα «μερικών ημερών». Ο ίδιος απέφυγε να δώσει κάθε άλλη πληροφορία, ενώ χαρακτήρισε τη Χαμάς «άσχημη οργάνωση».

Παράλληλα ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε την Πέμπτη με αντιπροσωπείες οικογενειών Ισραηλινών ομήρων, εκτιμώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει «μια πραγματικά σοβαρή συμφωνία». Και αυτός προέβλεψε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει σε «μερικές μέρες», χωρίς άλλες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Times of Israel», την Παρασκευή Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν έγγραφα σχετικά με ένα συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που θα γεφυρώνει στοιχεία της νέας αιγυπτιακής πρότασης, η οποία παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες (προτείνει την απελευθέρωση 8 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων και την παράδοση 8 πτωμάτων ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία 70 έως 80 ημερών), με την πρόταση Γουίτκοφ, που παρουσιάστηκε τον Μάρτη και προτείνει την απελευθέρωση 5 ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία περίπου 2 μηνών.

Πλάι στα παζάρια για μια προσωρινή εκεχειρία, συνεχίζονται και οι ζυμώσεις και διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, που την περασμένη Τρίτη ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες για τα γαλλικά μονοπώλια, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Ιούνη, όταν θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη διεθνής συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, μπορεί να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τη δήλωση Μακρόν, ισχυριζόμενο ότι μια «μονομερής» αναγνώριση ενός «πλασματικού παλαιστινιακού κράτους από οποιαδήποτε χώρα» θα αποτελέσει «ανταμοιβή για την τρομοκρατία και στήριξη για τη Χαμάς»...

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης 147 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ, αντιπροσωπεύοντας το 75% των χωρών του κόσμου. Στα κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, παρά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ