ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Τα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση ενισχύονται

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκη, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια στο Μαυροβούνιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18/5/2000 ενέκρινε, με συνοπτικές διαδικασίες και με μεγάλη πλειοψηφία, την πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 20 εκατ. ΕΥΡΩ στο Μαυροβούνιο, υπό τη μορφή άμεσων και μη επιστρεπτών επιχορηγήσεων. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας στις 23-24 του Μάρτη, που είχε υπογραμμίσει «... την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση σημαντικής βοήθειας στο Μαυροβούνιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της δημοκρατικής κυβέρνησης και να αποφευχθεί άλλη μια σοβαρή κρίση στην περιοχή». Η έκτακτη αυτή οικονομική βοήθεια είναι πέραν της κοινωνικής βοήθειας των 30-32 εκατ. ΕΥΡΩ στα πλαίσια του OBNOVA και των 10-12 εκατ. ΕΥΡΩ του Προγράμματος Επισιτιστικής Ασφάλειας. Επιπλέον αντίστοιχη της έκτακτης αυτής βοήθεια, ύψους 30 εκατ. ΕΥΡΩ, αναμένεται να χορηγήσουν και οι ΗΠΑ υπό μορφή επιχορηγήσεων.

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, παρουσία του Επιτρόπου κ. Patten, αρμόδιου για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης παρατήρησε ότι η τωρινή κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο κέρδισε τις εκλογές, χάρη στην άφθονη βοήθεια που έλαβε από το εξωτερικό. Ο ρόλος αυτής της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά σταθεροποιητικός είναι για την περιοχή. Αντίθετα παίζει το ρόλο πέμπτης φάλαγγας στη διαδικασία ανατροπής της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Η έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν έχει άλλο στόχο παρά να βοηθήσει αυτούς που έχουν την εξουσία στο Μαυροβούνιο να κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική τους δράση. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ, βλέποντας ότι απέτυχε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η προσπάθεια για πλήρη κυριαρχία τους στα Βαλκάνια, παρά τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς, παρά την κατάσταση κατοχής που επέβαλαν στο Κοσσυφοπέδιο, αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους παρέμβασης.

Τέλος ρώτησε τον Επίτροπο αν έχει υπόψη του ότι υπουργός της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο συνελήφθη στη Νάπολη της Ιταλίας για λαθρεμπόριο καπνού και ότι απέφυγε τη δίκη λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Ο Επίτροπος Patten απάντησε ότι η ΕΕ παρέχει βοήθεια για τη δημοκρατία. Οσο για τον Μαυροβούνιο υπουργό είπε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει καθαρά χέρια, ακόμη και στην ΕΕ και ότι είναι ενήμερος για τέτοια θέματα.

Αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων συνέχεια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν προχτές βράδυ στη διάρκεια συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης μπροστά στο Δημαρχείο του Βελιγραδίου, όταν διαδηλωτές (σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ) άρχισαν να λιθοβολούν αστυνομικούς που παρακολουθούσαν από απόσταση την αντικυβερνητική διαδήλωση...

Σύμφωνα με το παραπάνω πρακτορείο, οι αστυνομικοί απάντησαν ρίχνοντας τουλάχιστον τρεις φορές δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος των περίπου 10.000 διαδηλωτών. Κατά τις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών τραυματίστηκαν ελαφρά 16 πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί. Αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την... επέμβαση της αστυνομίας, ισχυριζόμενοι πως η «απάντησή» τους είχε στόχο τη συρρίκνωση των κυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Οπως, πάντως, σχολιάζουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην πλειοψηφία τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εμφανίζονται διχασμένοι και δίχως συγκεκριμένη πολιτική τακτική έναντι των αρχών, κυρίως γιατί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν δεν προκαλούν την επιθυμητή μαζική συμμετοχή των Σέρβων.

Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις του περί «ανατροπής των αρχών με κάθε τρόπο», το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, φαίνεται πως παραμένει υπέρ των «συγκρατημένων αντιδράσεων». Πάντως, ο ίδιος ο Ντράσκοβιτς, μετά από απουσία 72 ωρών, εμφανίστηκε στο ραδιοσταθμό «Β2-92», δηλώνοντας πως όλο αυτό το διάστημα είχε επαφές «με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και δη με Αθήνα και Μόσχα με στόχο την εκτόνωση της κρίσης»....Ο Ντράσκοβιτς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «σύντομα» θα δώσει «περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις επαφές»... Την ίδια στιγμή, η επίσης αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για την Αλλαγή», εξακολουθεί να επιθυμεί μία κατά μέτωπο σύγκρουση με τη σερβική και ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δίχως να συναντά σχετική ανταπόκριση...

Προχτές βράδυ, έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από μερικές εκατοντάδες ατόμων και στις πόλεις Νόβι Σαντ, Κράγιεβο, Γιαγκοντίνα, Μλαντένοβατς και Σόμπορ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις επρόκειτο να επαναληφθούν και χτες βράδυ σε Βελιγράδι και Νόβι Σαντ.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Εφτά άτομα κατέλαβαν την εξουσία, κρατώντας ομήρους πρωθυπουργό και κυβέρνηση!

Ο επιχειρηματίας Τζ. Σπέιτ με τον πρωθυπουργό του Ρ. Τιμότσι Σιλατόκου, ενώ μιλούν στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο επιχειρηματίας Τζ. Σπέιτ με τον πρωθυπουργό του Ρ. Τιμότσι Σιλατόκου, ενώ μιλούν στους δημοσιογράφους
ΣΟΥΒΑ.-

Ρευστή παραμένει η κατάσταση στα νησιά Φίτζι, μετά την προχτεσινή έφοδο εφτά μασκοφόρων ενόπλων στο Κοινοβούλιο της χώρας, οι οποίοι, με αρχηγό τον Τζορτζ Σπέιτ, ανακοίνωσαν πως καταλαμβάνουν την εξουσία, στο όνομα των αυτόχθονων των νησιών. Κατά τραγική σύμπτωση, η χτεσινή ανταρσία, που οδήγησε στην ομηρία, όχι μόνον του πρωθυπουργού, αλλά και πενήντα μελών της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, σφράγισε την πρώτη επέτειο από την άνοδο του ινδικής καταγωγής πρωθυπουργού Μαχάντρα Τσοντρί στην εξουσία μετά τις εκλογές του '99...

Ολα έγιναν χτες το πρωί, όταν εφτά ένοπλοι μασκοφόροι, με αρχηγό τον Τζορτζ Σπέιτ, μπήκαν στο Κοινοβούλιο, όπου ήταν παρούσα η κυβέρνηση και μέλη του Κοινοβουλίου. Κρατώντας στα χέρια όπλα και ρίχνοντας δύο φορές πυρ στον αέρα, ανακοίνωσαν πως ο πρωθυπουργός Μαχάντρα Τσοντρί, οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τελούν υπό καθεστώς ομηρίας. Ο αρχηγός των στασιαστών, γιος του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Σαμ Σπέιτ, ανακοίνωσε στη συνέχεια πως καταλαμβάνει την εξουσία, στο όνομα του αυτόχθονα πληθυσμού των νησιών Φίτζι, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Τσοντρί πως στον ένα χρόνο που διακυβέρνησε τη χώρα προώθησε πολιτικές που ευνοούσαν την ινδικής καταγωγής μειονότητα του νησιού που αποτελεί το 44% του πληθυσμού των νησιών Φίτζι (περίπου 813.000 άτομα). Στη συνέχεια, ο Τζορτζ Σπέιτ ανέθεσε στον Ρατού Τιμότσι Σιλατόλου (μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενωση Φίτζι») καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού και ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος, υποστηρίζοντας πως είχε την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η είδηση του πραξικοπήματος υπό τον Τζορτζ Σπέιτ είχε ως αποτέλεσμα τη διαδήλωση περίπου 5.000 υποστηριχτών του κόμματος της αντιπολίτευσης «Ενωση Φίτζι», και εκτεταμένα επεισόδια με δεκάδες άτομα, που έσπευσαν να επωφεληθούν της κατάστασης, λεηλατώντας μαγαζιά και επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα των νησιών, Σούβα.

Και ενώ ο Τζορτζ Σπέιτ εξακολουθούσε ως χτες τα ξημερώματα Σαββάτου (τοπική ώρα) να κρατά αιχμαλώτους τον πρωθυπουργό Μαχάντρα Τσοντρί και την κυβέρνησή του, έχοντάς τους... κλειδωμένους σε αίθουσα της Κάτω Βουλής, ο αρχηγός του κράτους, Ρατού Σιρ Καμισέσε Μένε, κήρυσσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέλαβε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, καλώντας τες να επιβάλουν την τάξη και το νόμο στη χώρα. Κάλεσε, μάλιστα, τους στασιαστές να απελευθερώσουν τους δεκάδες ομήρους, εκφράζοντας, παράλληλα, επιφυλάξεις, σε σχέση με τη «βιωσιμότητα» της στάσης Σπέιτ, λέγοντας (σύμφωνα με εκπρόσωπό του) πως η ομαλοποίηση της κατάστασης είναι θέμα μερικών ημερών...

Πάντως, ώρες μετά τη στάση Σπέιτ, η κατάσταση στα νησιά Φίτζι παρέμενε συγκεχυμένη. Η απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πολιτών μετά τις 19.00 το απόγευμα, απλώς αγνοήθηκε από την πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας, Σούβα...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα νησιά Φίτζι ήταν σε κατάσταση αναβρασμού επί μήνες, οπότε «χρονολογείται» και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε οργανώσεις της μειοψηφίας των ινδικής καταγωγής κατοίκων του Φίτζι και οργανώσεων των αυτόχθονων των νησιών. Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες αυτόχθονες κάτοικοι των νησιών Φίτζι έκαναν μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, Σούβα, απαιτώντας την παραίτηση Τσοντρί, με βασικό επιχείρημα ότι η πολιτική του ευνοούσε καθαρά την ινδικής καταγωγής κοινότητα της χώρας. Ιδιαίτερες αντιδράσεις είχε δε προκαλέσει η προσπάθεια του πρωθυπουργού Τσοντρί να πείσει τους αυτόχθονες ιδιοκτήτες γης να ανανεώσουν την παράταση άδειας εκμετάλλευσης της γης τους από χιλιάδες μισθωτές, ινδικής καταγωγής... Πρόσφατα δε, ο πρωθυπουργός Τσοντρί είχε «απαντήσει» σ' αυτές τις κινήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, απαγορεύοντας όλες τις μελλοντικές πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας!

Την έντονή αντίδρασή τους στη στάση του Τζορτζ Σπέιτ και την ομηρία του εκλεγμένου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του εξέφρασαν, σε ανακοινώσεις τους, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Ν. Ζηλανδίας, χώρες της ΕΕ και η Βρετανική Κοινοπολιτεία.

ΓΑΛΛΙΑ
Με πρόταση μείωσης άρχισε η προεδρολογία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την πρότασή του για μείωση της προεδρικής θητείας κατά δύο χρόνια παρουσίασε και υπερασπίστηκε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ανοίγοντας, επί της ουσίας, την αυλαία της μάχης για τις προεδρικές εκλογές του 2002. Στην προεδρική μάχη, οι κύριοι αντίπαλοι αναμένεται να είναι ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν και ο νυν Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Την αναγκαιότητα μείωσης της προεδρικής θητείας σε πέντε χρόνια αντί επτά, που είναι σήμερα, υποστήριξε ο Λιονέλ Ζοσπέν τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, η στασιμότητα στη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων, σε περίπτωση αναγκαστικής συγκυβέρνησης ανάμεσα σε Πρόεδρο και Κυβέρνηση διαφορετικού κομματικού χώρου. Ο Ζοσπέν γνωστοποίησε ότι έχει, ήδη, παρουσιάσει την πρότασή στον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, διευκρινίζοντας ότι η παρούσα θητεία του Προέδρου δε θα επηρεαστεί. Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι επείγεται να αρχίσει η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο, τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και τη Γερουσία για να τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του χρόνου.

Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος πέρυσι είχε απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης της προεδρικής θητείας, επιφυλάχτηκε να απαντήσει «αφού ολοκληρώσει έναν κύκλο διαβουλεύσεων με στενούς συνεργάτες του». Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό από το στενό κύκλο του Προέδρου, ο Σιράκ δεν αποκλείεται να γνωμοδοτήσει μετά το τέλος Ιουνίου, ανατρέποντας ουσιαστικά τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Το θέμα της μείωσης της προεδρικής θητείας επανέφερε στο προσκήνιο ο πρώην Πρόεδρος Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν, με πρόταση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο στα μέσα Μάη. Ο Ζοσπέν έχει, επανειλημμένως, ταχτεί υπέρ της μείωσης. Ευελπιστεί, δε, στην κοινοβουλευτική υποστήριξη του συγκυβερνώντος ΚΚ. Πάντως, ο Εθνικός Γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας, Ρομπέρ Υ, τόνιζε, χτες, ότι θα ψηφίσει υπέρ της μείωσης της προεδρικής θητείας μόνο στην περίπτωση που ταυτοχρόνως μειωθεί και η βουλευτική θητεία από 5 σε 4 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της «προεδροποίησης» και της επιβολής «της αρχής ενός ανδρός», του εκάστοτε Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ