Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Τα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση ενισχύονται

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκη, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια στο Μαυροβούνιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18/5/2000 ενέκρινε, με συνοπτικές διαδικασίες και με μεγάλη πλειοψηφία, την πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 20 εκατ. ΕΥΡΩ στο Μαυροβούνιο, υπό τη μορφή άμεσων και μη επιστρεπτών επιχορηγήσεων. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας στις 23-24 του Μάρτη, που είχε υπογραμμίσει «... την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση σημαντικής βοήθειας στο Μαυροβούνιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της δημοκρατικής κυβέρνησης και να αποφευχθεί άλλη μια σοβαρή κρίση στην περιοχή». Η έκτακτη αυτή οικονομική βοήθεια είναι πέραν της κοινωνικής βοήθειας των 30-32 εκατ. ΕΥΡΩ στα πλαίσια του OBNOVA και των 10-12 εκατ. ΕΥΡΩ του Προγράμματος Επισιτιστικής Ασφάλειας. Επιπλέον αντίστοιχη της έκτακτης αυτής βοήθεια, ύψους 30 εκατ. ΕΥΡΩ, αναμένεται να χορηγήσουν και οι ΗΠΑ υπό μορφή επιχορηγήσεων.

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, παρουσία του Επιτρόπου κ. Patten, αρμόδιου για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης παρατήρησε ότι η τωρινή κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο κέρδισε τις εκλογές, χάρη στην άφθονη βοήθεια που έλαβε από το εξωτερικό. Ο ρόλος αυτής της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά σταθεροποιητικός είναι για την περιοχή. Αντίθετα παίζει το ρόλο πέμπτης φάλαγγας στη διαδικασία ανατροπής της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Η έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν έχει άλλο στόχο παρά να βοηθήσει αυτούς που έχουν την εξουσία στο Μαυροβούνιο να κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική τους δράση. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ, βλέποντας ότι απέτυχε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η προσπάθεια για πλήρη κυριαρχία τους στα Βαλκάνια, παρά τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς, παρά την κατάσταση κατοχής που επέβαλαν στο Κοσσυφοπέδιο, αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους παρέμβασης.

Τέλος ρώτησε τον Επίτροπο αν έχει υπόψη του ότι υπουργός της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο συνελήφθη στη Νάπολη της Ιταλίας για λαθρεμπόριο καπνού και ότι απέφυγε τη δίκη λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Ο Επίτροπος Patten απάντησε ότι η ΕΕ παρέχει βοήθεια για τη δημοκρατία. Οσο για τον Μαυροβούνιο υπουργό είπε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει καθαρά χέρια, ακόμη και στην ΕΕ και ότι είναι ενήμερος για τέτοια θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ