Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Με πρόταση μείωσης άρχισε η προεδρολογία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την πρότασή του για μείωση της προεδρικής θητείας κατά δύο χρόνια παρουσίασε και υπερασπίστηκε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ανοίγοντας, επί της ουσίας, την αυλαία της μάχης για τις προεδρικές εκλογές του 2002. Στην προεδρική μάχη, οι κύριοι αντίπαλοι αναμένεται να είναι ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν και ο νυν Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Την αναγκαιότητα μείωσης της προεδρικής θητείας σε πέντε χρόνια αντί επτά, που είναι σήμερα, υποστήριξε ο Λιονέλ Ζοσπέν τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, η στασιμότητα στη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων, σε περίπτωση αναγκαστικής συγκυβέρνησης ανάμεσα σε Πρόεδρο και Κυβέρνηση διαφορετικού κομματικού χώρου. Ο Ζοσπέν γνωστοποίησε ότι έχει, ήδη, παρουσιάσει την πρότασή στον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, διευκρινίζοντας ότι η παρούσα θητεία του Προέδρου δε θα επηρεαστεί. Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι επείγεται να αρχίσει η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο, τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και τη Γερουσία για να τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του χρόνου.

Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος πέρυσι είχε απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης της προεδρικής θητείας, επιφυλάχτηκε να απαντήσει «αφού ολοκληρώσει έναν κύκλο διαβουλεύσεων με στενούς συνεργάτες του». Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό από το στενό κύκλο του Προέδρου, ο Σιράκ δεν αποκλείεται να γνωμοδοτήσει μετά το τέλος Ιουνίου, ανατρέποντας ουσιαστικά τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Το θέμα της μείωσης της προεδρικής θητείας επανέφερε στο προσκήνιο ο πρώην Πρόεδρος Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν, με πρόταση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο στα μέσα Μάη. Ο Ζοσπέν έχει, επανειλημμένως, ταχτεί υπέρ της μείωσης. Ευελπιστεί, δε, στην κοινοβουλευτική υποστήριξη του συγκυβερνώντος ΚΚ. Πάντως, ο Εθνικός Γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας, Ρομπέρ Υ, τόνιζε, χτες, ότι θα ψηφίσει υπέρ της μείωσης της προεδρικής θητείας μόνο στην περίπτωση που ταυτοχρόνως μειωθεί και η βουλευτική θητεία από 5 σε 4 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της «προεδροποίησης» και της επιβολής «της αρχής ενός ανδρός», του εκάστοτε Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ