Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Συμφωνία εισόδου στον ΠΟΕ

ΠΕΚΙΝΟ.-

Μετά από πέντε μέρες «σκληρών», όπως χαρακτηρίστηκαν, διαπραγματεύσεων, μεταξύ του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Πασκάλ Λαμί και του Κινέζου ΥΠΕΞ Σι Γκουνάνγκσενγκ και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Κινέζου πρωθυπουργού Ζου Ρονγκί - όπως ακριβώς είχε πράξει και στις αντίστοιχες περσινές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - υπογράφηκε τελικά χτες το απόγευμα η συμφωνία εισόδου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου της Κίνας, μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Με την εν λόγω συμφωνία αίρεται και το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ.

Οπως ήδη εκτιμήθηκε από Ευρωπαίους αναλυτές, χωρίς να έχει γίνει ωστόσο ακόμη γνωστό το τελικό κείμενο της συμφωνίας, η ΕΕ φέρεται να πέτυχε καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ στη συμφωνία εισόδου της Κίνας στον ΠΟΕ όσον αφορά την ταχύτητα του ανοίγματος των αγορών της τελευταίας. Παρά πάντως τις σημαντικές υποχωρήσεις, στις οποίες προέβη η κινεζική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου Πασκάλ Λαμί δεν κατάφερε να επιτύχει έναν από τους σημαντικότερους στόχους του, δηλαδή μία συμφωνία σαν αυτή που πέτυχαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη, όσον αφορά το ποσοστό της ξένης μετοχικής συμμετοχής στον τομέα της τηλεφωνίας. Αντ' αυτού όμως οι Κινέζοι συμφώνησαν σε ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά την πρόσβαση ξένων εταιριών στην κινεζική αγορά, από αυτό που προσέφεραν στους Αμερικανούς.

Οσον αφορά, τις αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας, κυρίως επί ευρωπαϊκού εδάφους, ήταν διθυραμβικές, όπως τουλάχιστον εκφράστηκαν από: την πρόεδρο του βρετανικού εμπορικού επιμελητηρίου και τον αντιπρόεδρο του γαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην Κίνα, όσο και από εκπροσώπους του σουηδικού κολοσσού κινητής τηλεφωνίας «Ερικσον», ο οποίος μαζί με τη φινλανδική «Nokia» βλέπουν νέες ευκαιρίες να παρουσιάζονται πλέον στην τεράστια κινεζική αγορά. Αντιστοίχως και ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Μάικ Μουρ, ο οποίος είχε επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ο ΠΟΕ δεν μπορεί να εκπροσωπεί την πραγματική κατάσταση πραγμάτων του παγκόσμιου εμπορίου, παρά μόνον εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι μέλος του, χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Ισως, καταλήξουμε να έχουμε πράγματι έναν "παγκόσμιο" οργανισμό εμπορίου».

Εκτός αυτών, η συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση στις πυρετώδεις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον να περάσει από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί στην Κίνα καθεστώς Κανονικών Εμπορικών Σχέσεων, αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο της μεγάλης ασιατικής χώρας στον ΠΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ