Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων συνέχεια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν προχτές βράδυ στη διάρκεια συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης μπροστά στο Δημαρχείο του Βελιγραδίου, όταν διαδηλωτές (σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ) άρχισαν να λιθοβολούν αστυνομικούς που παρακολουθούσαν από απόσταση την αντικυβερνητική διαδήλωση...

Σύμφωνα με το παραπάνω πρακτορείο, οι αστυνομικοί απάντησαν ρίχνοντας τουλάχιστον τρεις φορές δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος των περίπου 10.000 διαδηλωτών. Κατά τις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών τραυματίστηκαν ελαφρά 16 πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί. Αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την... επέμβαση της αστυνομίας, ισχυριζόμενοι πως η «απάντησή» τους είχε στόχο τη συρρίκνωση των κυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Οπως, πάντως, σχολιάζουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην πλειοψηφία τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εμφανίζονται διχασμένοι και δίχως συγκεκριμένη πολιτική τακτική έναντι των αρχών, κυρίως γιατί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν δεν προκαλούν την επιθυμητή μαζική συμμετοχή των Σέρβων.

Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις του περί «ανατροπής των αρχών με κάθε τρόπο», το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, φαίνεται πως παραμένει υπέρ των «συγκρατημένων αντιδράσεων». Πάντως, ο ίδιος ο Ντράσκοβιτς, μετά από απουσία 72 ωρών, εμφανίστηκε στο ραδιοσταθμό «Β2-92», δηλώνοντας πως όλο αυτό το διάστημα είχε επαφές «με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και δη με Αθήνα και Μόσχα με στόχο την εκτόνωση της κρίσης»....Ο Ντράσκοβιτς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «σύντομα» θα δώσει «περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις επαφές»... Την ίδια στιγμή, η επίσης αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για την Αλλαγή», εξακολουθεί να επιθυμεί μία κατά μέτωπο σύγκρουση με τη σερβική και ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δίχως να συναντά σχετική ανταπόκριση...

Προχτές βράδυ, έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από μερικές εκατοντάδες ατόμων και στις πόλεις Νόβι Σαντ, Κράγιεβο, Γιαγκοντίνα, Μλαντένοβατς και Σόμπορ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις επρόκειτο να επαναληφθούν και χτες βράδυ σε Βελιγράδι και Νόβι Σαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ