ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ανασύρουν ξανά τα κάλπικα διλήμματα

Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας του επόμενου διαστήματος, στο οποίο Μαξίμου και Κουμουνδούρου προσδίδουν χαρακτηριστικά άτυπης προεκλογικής περιόδου, ο Αλ. Τσίπρας ανέσυρε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, υποστηρίζοντας στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο ότι «η έξοδος απ' τα μνημόνια και την επιτροπεία» σηματοδοτεί «μια μεγάλη τομή για τη χώρα» και ότι «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση».

Παρουσίασε μάλιστα προωθούμενες αλλαγές και προσαρμογές στο αστικό κράτος και στους θεσμούς του, ώστε καλύτερα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κεφαλαίου, ως το αποδεικτικό υποτίθεται της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά της «προόδου», ισχυριζόμενος ότι «η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα. Μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δρομολογηθούν», όπως ο «Κλεισθένης», η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η συνταγματική μεταρρύθμιση, και συμπληρώνοντας: «Το μέτωπό μας δεν θα είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και η εξυγίανση και ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός υπέδειξε στον κομματικό μηχανισμό «να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό», να ριχτεί δηλαδή στη μάχη της διάδοσης των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών που συγκαλύπτουν τη στρατηγική σύμπλευση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης στη βάση των προταγμάτων του κεφαλαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, διέψευσε πάντως («Thessnews») την εντεινόμενη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, ισχυριζόμενος ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και ως ένδειξη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, ενώ υποστήριξε σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση τις συνθέσεις και συγκλίσεις, δυνατότητα που, όπως είπε, «έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μέσα από την απλή αναλογική (...) εγγύηση για την πλουραλιστική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών».

Τα ζητήματα αυτά, των αλλαγών στην Τοπική Διοίκηση, των εκλογών και όλα τα άλλα που απασχολούν την επικαιρότητα, μεταξύ των οποίων και το Σκοπιανό καθώς θα έχουν μεσολαβήσει εξελίξεις, θα κληθεί να εξετάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑΤΟ - ΕΕ
Εντατικά διαβούλια με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Πυκνώνουν τα διαβούλια ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας και αρμόδιων υπουργών, Εξωτερικών και Αμυνας, όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, με την ατζέντα στο φόντο και της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή να «μυρίζει μπαρούτι».

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και αυτή των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σήμερα Τρίτη 15/5, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, με τη συμμετοχή των Α/ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών και προεδρεύοντα τον στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο, πρόεδρο της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της λεγόμενης «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας», βασικά το πλάνο της, ώστε ενισχύοντας στρατιωτικές της ικανότητες να πατήσει πιο γερά το πόδι της σε ζώνες που ενδιαφέρουν τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του στενότερου συντονισμού με το ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, «συμπληρωματικά» όπως λέγεται προς το ΝΑΤΟ, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα εξετάσουν το πώς προχωρά παραπέρα η «συνεργασία» μεταξύ των δυο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα.

Παραπέρα, στο φόντο «προβολής ισχύος» της ΕΕ έξω από τα σύνορά της, θα γίνει συζήτηση για τις στρατιωτικές αποστολές και τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ. Η ΕΕ μετρά αυτήν τη στιγμή 17 τέτοιες αποστολές σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με διάφορες μορφές και προσχήματα.

Στην τελευταία ενότητα της Συνόδου, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα ασχοληθούν με το πώς προχωρούν η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO), η λεγόμενη Συντονισμένη Ετήσια Επανεξέταση για την Αμυνα - CARD (ετήσιος απολογισμός τού τι υλοποίησαν από όσα προγραμμάτιζαν), το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας - EDIDP (η προσπάθειά τους να τονώσουν περαιτέρω την ευρωενωσιακή πολεμική βιομηχανία, να συντονίσουν συμπαραγωγές για πιο εξελιγμένα φονικά όπλα), όπως επίσης και η λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα».

Μια μόλις μέρα μετά, αύριο Τετάρτη 16/5, η αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ συγκαλείται επίσης σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, παρουσία και του ανώτατου ΝΑΤΟικού διοικητή Ευρώπης, του Αμερικανού στρατηγού Κ. Σκαπαρότι.

Οπως αναφέρεται, «οι συμβουλές και καθοδήγηση των Α/ΓΕΕΘΑ θα βοηθήσουν και θα πλαισιώσουν περαιτέρω τις συζητήσεις ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Ιούνη και της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλη».

Σύμφωνα με την ατζέντα, η πρώτη ενότητα της Συνόδου «θα επικεντρωθεί σε βασικά στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Συμμαχία προκειμένου να τεθεί το σκηνικό για τις υπόλοιπες συζητήσεις της μέρας». Θα ...συνδράμουν σε τούτο με τις παρεμβάσεις τους η αν. γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ, και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχ. Κωσταράκος, σε άλλο ένα δείγμα του στενού συντονισμού των δύο κέντρων.

Η δεύτερη ενότητα της Συνόδου εστιάζει στο μέτωπο του Νότου («Strategic Direction South»), όπου η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να παράσχει πλήθος υπηρεσιών στην υλοποίηση των σχετικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Σε αυτό το μοτίβο, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα επικεντρωθούν στις στρατιωτικές πτυχές που σχετίζονται με την «Πρωτοβουλία Προβολής Σταθερότητας» του ΝΑΤΟ, όπως η αποστολή «εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις.

Η τρίτη ενότητα εστιάζει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ σχετικά με την προαναφερόμενη «στρατιωτική κινητικότητα», όπως επίσης στην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Ατλαντικό, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Η Σύνοδος λήγει με ενημέρωση «σχετικά με τις προσαρμογές της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες» και τις ανάγκες αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Εντείνονται οι διεργασίες

Εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, προς αναζήτηση σταθερών κυβερνητικών σχημάτων και εγκλωβισμό ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Στο φόντο και των πρόσφατων αντεγκλήσεων Φ. Γεννηματά - Στ. Θεοδωράκη, με αντικείμενο την πρόταση της πρώτης για άμεση προσφυγή στις κάλπες, χτες στις διεργασίες και αντεγκλήσεις στο Κίνημα Αλλαγής ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δ. Κρεμαστινού, που εμφανίστηκε ανοιχτός σε διάλογο για συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Οπως είπε, «είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους. Για το λόγο αυτό, πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει έναν διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας. Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες», πρόσθεσε, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα και προς την άλλη κατεύθυνση.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Δ. Κρεμαστινός προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας ότι «είναι απόλυτα επιβεβλημένη η στρατηγική της αυτόνομης πορείας και του αυτοδύναμου πρωταγωνιστικού ρόλου μας» και ότι «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών διαλόγου και συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων για τα μεγάλα θέματα της χώρας».

Ακόμα, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έγραφε στα «Νέα» ότι μετά τις εσωπαραταξιακές εκλογές το Νοέμβρη για την ανάδειξη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνέχεια. Δεν κατορθώσαμε να κάνουμε το χώρο μας πυρήνα συμμετοχής των μελών του στη λήψη αποφάσεων για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα». Μιλά επίσης για «αρχηγισμό» και «βαβελοποίηση» στο νέο φορέα.

Παρέμβαση επιχείρησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, που μιλώντας στο «Βήμα» υποστήριξε ότι «ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη ΝΔ. Κατά συνέπεια, οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμοι από μένα». Πρόσθεσε πάντως πως «με ενδιαφέρει την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Επίσης, σχολιάζοντας πληροφορίες για προσπάθειες να στηθεί ένας «ΣΥΡΙΖΑ» της «κοινωνικής - λαϊκής δεξιάς», με συστράτευση στελεχών όπως ο Θ. Λυμπερόπουλος, ο Γ. Μανώλης και ένα κομμάτι των ΑΝΕΛ, έσπευσε να απαξιώσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επίσης και το Ποτάμι: «Δεν βλέπω λόγο ύπαρξης κόμματος στα δεξιά μας. Σε κάτι γραφικές ιστορίες που ακούω δεν δίνω καμία σημασία. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ ούτε στο μεταρρυθμιστικό κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Τουρκικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος Λέων», με αντικείμενο την Ερευνα και Διάσωση, αντικείμενο όπου η Τουρκία διεκδικεί - με τις πλάτες του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο - παράνομα να ασκεί αρμοδιότητα για το μισό του πελάγους, διχοτομώντας το στην πράξη. Αλλωστε, με παράνομη Navtex της η Τουρκία δέσμευσε μεγάλο μέρος στα διεθνή ύδατα του πελάγους, βάζοντας επιπλέον στην άσκηση να συμμετέχει και σκάφος από το Λιμενικό των Κατεχόμενων της Κύπρου.

Παραπέρα, χτες ξεκίνησε και η άσκηση «Λευκή Καταιγίδα», με τουρκικές δυνάμεις να απλώνονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 18 του μήνα. Εκτιμάται ότι στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης - Σαντορίνης αναπτύσσονται 5 φρεγάτες και 10 πυραυλάκατοι των Τούρκων. Και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία εξέδωσε παράνομη Navtex, επιχειρώντας επέκταση του ελέγχου της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, εντός της επίσημης ελληνικής περιοχής ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση.

Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου 9 τουρκικά αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα προχώρησαν χτες σε 15 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, που σηκώθηκαν για αναχαίτιση και αναγνώριση.

Ελεύθερος με αυστηρούς όρους

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους αφέθηκε και δεύτερος Τούρκος αξιωματικός. Το Διοικητικό Εφετείο δεν ανέστειλε τη χορήγηση ασύλου, όπως ζητούσε το αρμόδιο υπουργείο, που προσέφυγε κατά της σχετικής απόφασης της δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου. Η πρόεδρος υπηρεσίας, όμως, του επέβαλε αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, όπως και στον πρώτο αξιωματικό. Οι όροι, που κατά την απόφαση αφορούν λόγους ασφαλείας, θα ισχύουν μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης, και με βάση αυτούς δεν θα του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ο τόπος διαμονής του θα είναι συγκεκριμένος σε μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση, ενώ υποχρεούται να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του. Η απόφαση αναφέρει πως η διοίκηση «οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ