Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑΤΟ - ΕΕ
Εντατικά διαβούλια με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Πυκνώνουν τα διαβούλια ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας και αρμόδιων υπουργών, Εξωτερικών και Αμυνας, όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, με την ατζέντα στο φόντο και της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή να «μυρίζει μπαρούτι».

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και αυτή των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σήμερα Τρίτη 15/5, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, με τη συμμετοχή των Α/ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών και προεδρεύοντα τον στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο, πρόεδρο της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της λεγόμενης «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας», βασικά το πλάνο της, ώστε ενισχύοντας στρατιωτικές της ικανότητες να πατήσει πιο γερά το πόδι της σε ζώνες που ενδιαφέρουν τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του στενότερου συντονισμού με το ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, «συμπληρωματικά» όπως λέγεται προς το ΝΑΤΟ, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα εξετάσουν το πώς προχωρά παραπέρα η «συνεργασία» μεταξύ των δυο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα.

Παραπέρα, στο φόντο «προβολής ισχύος» της ΕΕ έξω από τα σύνορά της, θα γίνει συζήτηση για τις στρατιωτικές αποστολές και τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ. Η ΕΕ μετρά αυτήν τη στιγμή 17 τέτοιες αποστολές σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με διάφορες μορφές και προσχήματα.

Στην τελευταία ενότητα της Συνόδου, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα ασχοληθούν με το πώς προχωρούν η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO), η λεγόμενη Συντονισμένη Ετήσια Επανεξέταση για την Αμυνα - CARD (ετήσιος απολογισμός τού τι υλοποίησαν από όσα προγραμμάτιζαν), το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας - EDIDP (η προσπάθειά τους να τονώσουν περαιτέρω την ευρωενωσιακή πολεμική βιομηχανία, να συντονίσουν συμπαραγωγές για πιο εξελιγμένα φονικά όπλα), όπως επίσης και η λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα».

Μια μόλις μέρα μετά, αύριο Τετάρτη 16/5, η αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ συγκαλείται επίσης σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, παρουσία και του ανώτατου ΝΑΤΟικού διοικητή Ευρώπης, του Αμερικανού στρατηγού Κ. Σκαπαρότι.

Οπως αναφέρεται, «οι συμβουλές και καθοδήγηση των Α/ΓΕΕΘΑ θα βοηθήσουν και θα πλαισιώσουν περαιτέρω τις συζητήσεις ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Ιούνη και της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλη».

Σύμφωνα με την ατζέντα, η πρώτη ενότητα της Συνόδου «θα επικεντρωθεί σε βασικά στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Συμμαχία προκειμένου να τεθεί το σκηνικό για τις υπόλοιπες συζητήσεις της μέρας». Θα ...συνδράμουν σε τούτο με τις παρεμβάσεις τους η αν. γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ, και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχ. Κωσταράκος, σε άλλο ένα δείγμα του στενού συντονισμού των δύο κέντρων.

Η δεύτερη ενότητα της Συνόδου εστιάζει στο μέτωπο του Νότου («Strategic Direction South»), όπου η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να παράσχει πλήθος υπηρεσιών στην υλοποίηση των σχετικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Σε αυτό το μοτίβο, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα επικεντρωθούν στις στρατιωτικές πτυχές που σχετίζονται με την «Πρωτοβουλία Προβολής Σταθερότητας» του ΝΑΤΟ, όπως η αποστολή «εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις.

Η τρίτη ενότητα εστιάζει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ σχετικά με την προαναφερόμενη «στρατιωτική κινητικότητα», όπως επίσης στην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Ατλαντικό, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Η Σύνοδος λήγει με ενημέρωση «σχετικά με τις προσαρμογές της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες» και τις ανάγκες αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ