Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα «εύσημα» από τον Αμερικανό πρέσβη

Τα «εύσημα» των ΗΠΑ για τις προσπάθειές της να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη απέσπασε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε «έξυπνη» την κίνηση της κυβέρνησης να διοργανώσει την Παρασκευή στο Σούνιο τη συνάντηση των ΥΠΕΞ χωρών των Βαλκανίων και της Ανατ. Ευρώπης, προσθέτοντας πως «η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας που χτίζει γέφυρες στην περιοχή».

Σημειωτέον, σήμερα αναμένεται νέα παρέμβαση του πολυπράγμονα πρέσβη, εφόσον προγραμματίζεται να μιλήσει σε συνέδριο με βασικό οργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και αντικείμενα - όπως προκύπτει από τα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα - τις «γεωστρατηγικές ανακατατάξεις», τις «προκλήσεις Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», τη «δημιουργία ισχυρών αμυντικών δεσμών», την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης «να διαχειριστεί με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις και τις απειλές που εμφανίζονται, να εδραιώσει τον σημαντικό της ρόλο στον γεωπολιτικό χάρτη».

ΑμερικανοΝΑΤΟική «γέφυρα» για επικίνδυνους σχεδιασμούς

Στο μεταξύ, το ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής «γέφυρας» σπεύδει να επιβεβαιώσει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Ετσι, χτες ο υπουργός Αμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως «επιδιώκουμε και δημιουργούμε ένα τόξο σταθερότητας και ασφάλειας, που θα ξεκινά από τα Βαλκάνια και θα εκτείνεται μέχρι τη Μέση Ανατολή και στέλνουμε ένα μήνυμα στα κράτη που προσβλέπουν στη συνεργασία και τη σταθερότητα να ενωθούν μαζί μας για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας. Ηδη συμφωνήσαμε οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουμε με χώρες της Μέσης Ανατολής να επεκταθούν σε συνεργασία και με τη Ρουμανία».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και με τον διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, ναύαρχο James Foggo, με αντικείμενο τις «δυνατότητες επαύξησης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή δηλαδή στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, τη συμμετοχή μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις «προβολής ασφάλειας» στην περιοχή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, τη «σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και μονάδων του ΠΝ των ΗΠΑ» κ.ά.

Αλλά και ο τ. Α/ΓΕΕΘΑ και νυν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, έγραφε την Κυριακή σε άρθρο του: «Η ισχύς μιας χώρας δεν είναι ποτέ μόνο "σκληρή" (Hard power, δηλαδή ένοπλες δυνάμεις) ή "ήπια" (Soft power, δηλαδή διπλωματία, οικονομία, διακυβέρνηση, πολιτισμός, κ.λπ.). Πρέπει να είναι ο συνδυασμός και των δυο, δηλαδή "Εξυπνη Ισχύς" (Smart power, δηλαδή συνδυασμός όλων). Η υφιστάμενη στρατηγική διαφορά της Ελλαδος σε σχέση με κάποιους από τους γείτονες αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν καλύπτεται μόνο με αύξηση της Hard Power, δηλαδή 10-20 αεροσκάφη τετάρτης ή πέμπτης γενεάς και 2-3 σύγχρονες φρεγάτες. Χρειάζεται μια ριζική αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας με αύξηση της παρουσίας της, της συμμετοχής της στα διεθνή δρώμενα, με στενές συνεργασίες και ομαδοποιήσεις στους διεθνείς οργανισμούς, με συσφίξεις σχέσεων, εξωστρέφεια και δυναμική και επιθετική διπλωματία σε όλους τους τομείς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργώνουν τη χώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί (2023-12-13 00:00:00.0)
Ασκηση με τεθωρακισμένα των ΗΠΑ στην Ξάνθη (2020-09-09 00:00:00.0)
Νέα αμερικανική επιθεώρηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (2019-03-06 00:00:00.0)
Προωθείται η υλοποίηση των επικίνδυνων αποφάσεων της κυβέρνησης (2017-10-27 00:00:00.0)
Επί τάπητος οι νεοταξικοί σχεδιασμοί (2009-06-06 00:00:00.0)
Εναντίωση στις «πρωτοβουλίες συνεργασίας» τους (2007-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ