Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Τρέχουν» οι διεργασίες για το «στρατηγικό σχεδιασμό» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ)

Copyright 2018 The Associated

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ)
Τάχιστα προχωρούν οι διεργασίες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ένταξη της χώρας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν το Σάββατο στο Σούνιο προκειμένου να συζητήσουν παραπέρα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά μεταξύ των δυο μερών, με τον επιβλέποντα τη συνάντηση, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, να ανακοινώνει κατόπιν τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, στις 17 Μάη στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δ. Βαλκανίων. Δείγμα ότι η διαδικασία προχωρά, προκειμένου να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, ή την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ αρχές Ιούλη. Οπως είπε, εξάλλου, ο Μ. Νίμιτς, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν μία «πολύ σοβαρή συνάντηση, με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής» ανέφερε ότι η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ στη Βουλή από 180 βουλευτές, σημειώνοντας ότι ενώ το «μήνυμα» έχει ληφθεί από την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ που έχει ρίξει τους τόνους, δεν υπάρχει η ανάλογη στάση και από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Επίσης, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει, δείχνοντας και τη σημασία της βρωμοδουλειάς που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, ότι «τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα "ξεκλειδώσει" τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για "κλείδωμα" τυχόν "κερκόπορτας" προς το εσωτερικό της ΕΕ».

Εξάλλου, «non paper» του Μαξίμου κάνει σαφές ότι το όλο παζάρι γίνεται στο φόντο υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει βάλει δύο όρους στα Σκόπια: «Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων. Οπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Από πλευράς ΝΔ, πάντως, ο Τ. Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, έλεγε χτες στο ρ/σ «24/7»: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε υπέρ αν δεν έχει προϋπάρξει μεταβολή του Συντάγματος της χώρας και άρση όλων των στοιχείων αλυτρωτισμού που υπάρχουν σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε: «Ασφαλώς». Ολα αυτά φυσικά χωρίς να αμφισβητείται στο παραμικρό ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δ. Βαλκανίων.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια προτείνουν στην Αθήνα «συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή, μέσα σε δύο χρόνια», με βήματα υλοποίησής της σταδιακά πάνω σε συμφωνημένο «οδικό χάρτη». Αυτός ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης (όριο από το οποίο και μετά θα υπάρχει μόνο το νέο όνομα) παρουσιάζεται ως αναγκαίος από την πλευρά της σκοπιανής κυβέρνησης, για τη διαμόρφωση των απαραίτητων συσχετισμών εντός της παρούσας Βουλής στην ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές είτε για την αναδιαμόρφωση αυτών έπειτα από εκλογές στη γείτονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ